Στις 12 Φλεβάρη 1975, γεννήθηκε η Nora Giavedoni, κοινωνική αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μορφές του οργανωμένου αναρχισμού στην πόλη του Ροσάριο της Αργεντινής.

Σε νεαρή ηλικία, αρχίζει να εμπλέκεται στους κοινωνικούς αγώνες της περιοχής, συμμετέχοντας παράλληλα σε μια καλλιεργημένη ομάδα νέων, στο Κοινωνικό Κέντρο της γειτονιάς Toba. Συγχρόνως, συμμετέχει στο Συντονιστικό Εργασίας για τις Φυλακές, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όσους στερούνται ελευθερίας.

Η Nora Giavedoni πέθανε δυστυχώς το 2008 ως αποτέλεσμα μιας μακράς ασθένειας. Παρά την πρόωρη αναχώρησή της, η Nora αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του τοπικού αναρχικού κινήματος, καθώς ήταν από τις ιδρύτριες των πρώτων αναρχικών πολιτικών ομάδων, με την επιρροή του especifismo, που σχημάτισαν την OAR (Organication Anarquista de Rosario - Αναρχική Οργάνωση του Ροσάριο) στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μια οργάνωση που αγωνίστηκε με βάση μια συγκεκριμένη στρατηγική για να φέρει τον αναρχισμό πιο κοντά στους κοινωνικούς αγώνες.

Η ύπαρξη της OAR έθεσε σίγουρα τα θεμέλια για τον μεταγενέστερο σχηματισμό (το 2007) του FAR ως έκφραση του οργανωμένου αναρχισμού στην περιοχή.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.