Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1970 και 1980, το αντιπυρηνικό κίνημα ήταν υπεύθυνο για πολλούς αποκλεισμούς πλοίων που σχετίζονταν με αποστολές ουρανίου, εμποδίζοντάς τα να εξέλθουν από την Αυστραλία, καταλαμβάνοντας και αποκλείοντας αποβάθρες. Μερικές φορές αυτές οι ενέργειες υποστηρίζονταν από μποϊκοτάζ που κήρυσσε το συνδικάτο ναυτεργατών ή από εργαζόμενους που συμμετείχαν σε πικετοφορίες και διαμαρτυρίες έξω από τα λιμάνια, προβάλλοντας πάντα λόγους και ζητήματα ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες πραγματοποιούνταν παράλληλα με πορείες που αριθμούσαν δεκάδες χιλιάδες, με στόχο να διατηρηθεί το όλο ζήτημα στο εθνικής κλίμακας επίκεντρο, περιορίζοντας την ικανότητα της βιομηχανίας εξόρυξης ουρανίου να επεκταθεί.

Οι φωτογραφίες του δημοσιεύματός μας, είναι από την κινητοποίηση ενάντια στην πρώτη αποστολή ουρανίου από το Σίδνεϊ, μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 21ης ​​Ιούνη 1977, όταν περισσότεροι από 100 διαδηλωτές γκρέμισαν και κατλεσρεψαν τους φράκτες στο νησί Glebe (στο Σίδνεϊ).

 

Έχοντας αναρριχηθεί από ένα ανάχωμα επτά μέτρων, η πλειοψηφία των διαδηλωτών απέτρεψε την αστυνομία από το να καταλάβει την αποβάθρα για 90 λεπτά, σε μια δράση που ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα. Εξαπολύθηκε μιας μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας έσβησαν τα φώτα κυκλοφορίας, σε μια προσπάθεια των δυνάμεων καταστολής να οδηγήσουν κάποια φορτηγά να οπεράσουν από την περιοχή με τη συνοδεία της αστυνομίας. Εκεί συνελήφθησαν τρία άτομα.

*Για να μάθετε σχετικά με άλλες σημαντικές κινητοποποιήσεις και διαδηλώσεις στην Αυστραλία, οι οποίες χρησιμοποίησαν αποκλεισμούς και καταλήψεις, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://commonslibrary.org/blockades-that-changed-australia/

**Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, εμφανίστηκαν αρχικά στο “Tribune” και χρησιμοποιούνται από το Search Foundation και την Πολιτειακή Βιβλιοθήκη Νέας Νότιας Ουαλίας.

***Πηγή: The Commons Social Change Library. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός