Η Lizzie Holmes (21 Δεκεμβρίου 1850 - 8 Αυγούστου 1926), ήταν Αμερικανίδα αναρχική, συγγραφέας και οργανώτρια των εργαζομένων γυναικών του Σικάγου στα τέλη του 19ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν από τις φυσιογνωμίες-“κλειδιά” στο εργατικό κίνημα του Σικάγου τα χρόνια που προηγούνται της υπόθεσης Haymarket, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Knights of Labor (Ιππότες της Εργασίας) και της Working People's Association (Διεθνής Ένωση Εργαζομένων). Πριν γίνει οργανώτρια συνδικάτων εργάστηκε ως δασκάλα και μουσική εκπαιδευτικός στο Οχάιο.
Εκτός από οργανώτρια συνδικάτων, η Holmes ήταν συγγραφέας και συντάκτρια διαφόρων ριζοσπαστικών και αναρχικών εφημερίδων και περιοδικών. Εργάστηκε ως βοηθός αρχισυντάκτης της εφημερίδας “The Alarm” (“Ο Συναγερμός”) και δημοσίευσε άρθρα στα έντυπα “Lucifer", “Light-Bearer”, “Freedom” και “Free Society”. Σε αντίθεση με ορισμένους από τους αναρχικούς της εποχής της ήταν, επίσης, πρόθυμη να δημοσιεύσει και σε πιο συντηρητικά έντυπα, γεγονός που οδήγησε στη δημοσίευση μιας σειράς άρθρων στο περιοδικό American Federationist της American Federation of Labor (AFL - Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας). Τα άρθρα της Holmes αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως ο ελεύθερος έρωτας, ο γάμος, η ανισότητα των φύλων και η οικονομική αδικία. Δημοσίευσε επίσης πολλά έργα μυθοπλασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους μυθιστορήματος με τίτλο “Hagar Lyndon; or, A Woman's Rebellion” (“Hagar Lyndon. ή, Η Εξέγερση μιας Γυναίκας). [5]
Μαζί με τη στενή της φίλη και συνεργάτιδα Lucy Parsons, η Holmes αγωνίστηκε και απέδειξε την εγκυρότητα της ισότητας των φύλων μέσα στο αναρχικό και ευρύτερο εργατικό κίνημα. Η Holmes έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πρώιμες πρωτοπόρους του αναρχικού φεμινισμού και έχει επηρεάσει πιο εξέχοντες στοχαστές όπως η Emma Goldman. [6]
Για την υπόθεση του Haymarket, η Holmes κατέθεσε στο δικαστήριο εξ ονόματος του φίλου της Albert Parsons. Μετά την εκτέλεσή του και την επακόλουθη καταστολή του αριστεροπυ και συνδικαλιστικού κινήματος στο Σικάγο, πολλές εκδόσεις που είχε η ίδια βοηθήσει στο παρελθόν να ανέλθουν έμειναν ανενεργές, συμπεριλαμβανομένου και του “The Alarm”. Η ίδια δεχόταν συνεχή πίεση από την επιβολή του νόμου μετά την υπόθεση Haymarket, εκτίοντας μια σύντομη ποινή φυλάκισης με τη Lucy Parsons για προπαγάνδα και αναρχική οργάνωση.
Η Holmes και ο σύζυγός της έφυγαν από το Σικάγο για τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά, εγκαταστάθηκαν στο Νέο Μεξικό, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Συνέχισε να γράφει τόσο για ριζοσπαστικές όσο και για γενικές εφημερίδες και εργατικά περιοδικά μέχρι το 1908, οπότε και αποσύρθηκε σε μια ιδιωτική ζωή.
*Πηγή: Black Current Anarchist Distro. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.