Στην Αλγερία, κατά τον 19ο αιώνα, εμφανίστηκαν τα ποιήματα της φεμινίστριας Djur Djura.

 

Επίσης, στην πρωτεύουσα της χώρας Αλγέρι, κυκλοφόρησαν στα γαλλικά οι εφημερίδες “L’ Action Revolutionnaire” (“Η Επαναστατική Δράση”) το 1887, “Le Tocsin” (“Ο Συναγερμός”) το 1890, “Le Libertaire” (“Ο Ελευθεριακός”) το 1892 και “La Marmite Sociale” (“Η Κοινωνική Μαρμίτα”) το 1893.

 

Όταν ο Ισπανός στρατηγός Φράνκο ανήλθε στην εξουσία στη χώρα του, το 1939, σημαντικός αριθμών δημοκρατικών και αναρχικών κατέφυγαν στην Αλγερία. Μερικοί από τους αναρχικούς είναι διαπιστωμένο ότι ζούσαν στην πόλη-λιμάνι του Οράν κατά τη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν.

 

Επίσης, κυκλοφόρησε η βιογραφία του Sail Mohammed (1895-1953), του σημαντικότερου, ίσως, Αλγερινού αναρχκού αγωνιστή.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα, ότι ο Γάλλος συγγραφέας, Αλμπέρτ Καμύ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλγερία.

 

Άρθρα για την Αλγερία δημοσιεύτηκαν τα επόμενα χρόνια κυρίως σε γαλλόφωνες αναρχικές εφημερίδες και περιοδικά (όπως στη βελγική “Altrnative Liberatire”).

 

Αλγερινοί συνεισέφεραν και συμμετείχαν επίσης στο σιτουασιονίστικο κίνημα, ειδικότερα ο Mohamed Dahou, ο οποίος συμμετείχε με άρθρα του σε αρκετά τεύχη του περιοδικού του προ-σιτουασιονίστικου κύκλου Λεττριστική Διεθνής “Potlatch”.

 

Επίσης, ο Abdelhafid Khatib εκπροσώπησε το Αλγερινό Τμήμα τηες Σιτουασιονιστικής Διεθνούς στη δράση ενάντια στη Διεθνή Συγκέντρωση Τέχνης, στις Βρυξέλλες στις 12 Απρίλη 1958.

 

Το 1965 κυκλοφορεί η “Ομιλία προς τους Επαναστάτες της Αλγερίας” από την Σιτουασιονιστική Διεθνή,

 

Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε από την ίδια οργάνωση η μπροσούρα με τίτλο “Ο επαναστατικός αγώνας στην Αλγερία” και το 1966 μια κριτική στην ανάλυση του Ντανιέλ Γερέν για τα γεγονότα στην Αλγερία

 

 

 

Στην Τυνησία, κατά τον 14ου αιώνα έχουμε τη δράση του σούφι και ελευθεριακού (με τα τότε δεδομένα) ιστορικού και νομομαθή Ibn Khaldun (1332-1406). Ο στοχαστής αυτός αναφέρεται τόσο ως ο πρόδρομος του Άνταμ Σμιθ, για την ανοιχτή αγορά και το ελεύθερο εμπόριο, όσο και του Καρλ Μαρξ.

 

Το 1887 άρχισε την κυκλοφορία της από Ιταλούς αναρχικούς η εφημερίδα “L’ Operaio” (“Ο Εργάτης”) στην Τύνιδα, όπου δημοσιεύθηκαν άρθρα των Μπακούνιν, Κροπότκιν και του Ιταλού Νικολό Κονβέρτι.

 

Το 1896 άρχισε να κυκλοφορεί η, επίσης ιταλόφωνη, “La Protesta Umana” (“Η Ανθρώπινη Διαμαρτυρία”) του Νικολό Κονβέρτι, αλλά μια άλλη εφημερίδα με το ίδιο όνομα που κυκλοφόρησε στην Macerata της Ιταλίας από τον Λουίτζι Φάμπρι και τον Ορέστε Μορρέσι, είχε μια σημείωση, σύμφωνα με την οποία η ομώνυμη εφημερίδα της Τύνιδας ήρθε σε συμφωνία με αυτούς για την έκδοση τη δεύτερης. Πάντως, η εφημερίδα της Τύνιδας δημοσίευε κυρίως άρθρα του Κονβέρτι.

 

Τον Νοέμβρη του 1966, ο Mustafa Khayati, μέλος της Σιτουασιονιστικής Διεθνούς, γράφει το μανιφέστο της δεύτερης “Η Μιζέρια τηων Φοιτητικών Κύκλων” και την μπροσούρα “Επανορθώνοντας την Κοινή Γνώμη” που κυκλοφόρησε το 1967.

 

* Στοιχεία αντλήθηκαν απο το διαδίκτυο.

 

 

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός