Μερικά μέλη, αρθρογράφοι της εφημερίδας “Ο Φίλος του Λαού”, φίλοι και υποστηρικτές της οργάνωσης ”Οι Φίλοι του Ντουρρούτι”

 

 

 

Jaime Balius. Δημοσιογράφος. Πρώην φοιτητής Ιατρικής, από μεσοαστική οικογένεια. Αντιτάχθηκε στη δικτατορία Πρίμο ντε Ριβέρα και από τότε αναμείχθηκε στη CNT και τη FAI. Τακτικός αρθρογράφος της “Solidaridad Obrera” στο διάστημα 1935-1936. Συγγραφέας της μπροσούρας “Octubre Catalan!” η οποία ασχολείται με την εξέγερση του Οκτώβρη του 1934 στην Καταλωνία και που διαφημίστηκε αρκετά στην “Solidaridad Obrera”. Αρθρογράφος επίσης και της εφημερίδας “Idea” της σκληροπυρηνικής αναρχικής περιοχής Bajo Llobregat. Γραμματέας της οργάνωσης “Οι Φίλοι του Ντουρρούτι” και διευθυντής της εφημερίδας της “Ο Φίλος του Λαού”. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές Model της Βαρκελώνης, ενώ ήταν κρατούμενος την εποχή της κυβέρνησης Νεγκρίν.

 

 

 

Pablo Ruiz. Μέλος της Φάλαγγας Ντουρρούτι στη μάχη για την κατάληψη του στρατοπέδου Atarazanas στη Βαρκελώνη το 1936. Εκδότης της εφημερίδας “Ο Φίλος του Λαού”.

 

 

 

Domingo Paniagua. Εκδότης της εφημερίδας “Ο Φίλος του Λαού”.

 

 

 

Juan Espanol. Δεν υπάρχουν στοιχεία.

 

 

 

Mingo” – Ponciano Alonso. Συγγραφέας του “Novelas de la ideal” που ήταν αρκετά δημοφιλές στους κύκλους της CNT πριν το 1936.

 

 

 

Fransisco Carreno. Από τους στενούς συνεργάτες του Ντουρρούτι και στέλεχος της Επιτροπής Πολέμου της ομώνυμης Φάλαγγας. Με τον Martin Gudell επισκέφθηκαν τη Ρωσία στο τέλος του 1936 κομίζοντας μήνυμα του Ντουρρούτι προς τους Σοβιετικούς εργάτες  - και όχι την κυβέρνησή τους. Παρακολούθησε συνέλευση των “Φίλων του Ντουρρούτι”  στο Θέατρο Poliorama της Βαρκελώνης λίγο πριν τα γεγονότα του Μάη του 1937. Πέθανε στη Γαλλία τον Φλεβάρη του 1947.

 

 

 

Eleuterio Roig. Λογοτέχνης και από τους εκδότες της εφημερίδας “Ο Φίλος του Λαού”.

 

 

 

Jaime Rodriguez. Δεν υπάρχουν στοιχεία.

 

 

 

Juan Santana Calero. Από την περιοχή της Μάλαγα. Μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Καταλωνίας Ελευθεριακής Νεολαίας με υπευθυνότητα στον Τύπο, τις δημόσιες σχέσεις και τον πολιτισμό.

 

 

 

“Fulmen”. Διατηρούσε στήλη στην εφημερίδα “Ο Φίλος του Λαού” στην οποία έγραφε κυρίως για τις αναλογίες μεταξύ της Ισπανικής και της Γαλλικής Επανάστασης.

 

 

 

“Atarca”. Δεν υπάρχουν στοιχεία.

 

 

 

Ada Marti. Δεν υπάρχουν στοιχεία.

 

 

 

Manuel Sanchez. Από την πόλη των ανθρακωρυχείων Sallent. Σχετικά με τον θάνατό του δημοσιεύτηκε άρθρο στο τεύχος 2 της εφημερίδας “Ο Φίλος του Λαού”.

 

 

 

“Artemisa”. Αρθρογράφος της εφημερίδας “Ο Φίλος του Λαού”.

 

 

 

Francisco Garcia. Άρθρο για τον θάνατό του δημοσιεύτηκε στο τεύχος της εφημερίδας “Solidaridad Obrera”, στις 16 Απρίλη 1937. Ο θάνατός του ήταν γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τους “Φίλους του Ντουρρούτι”.

 

 

 

Στην “Solidaridad Obrera” της 28ης Μάη 1937, η Περιφερειακή Επιτροπή της CNT και της FAI καθώς και η Τοπική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Βαρκελώνης ισχυρίστηκαν ότι όλες αυτές οι οργανώσεις πρέπει να εκδιώξουν από τις γραμμές τους τα μέλη των “Φίλων του Ντουρρούτι” εκτός αν τα ίδια καταγγείλουν την οργάνωση δημόσια. Την επόμενη μέρα η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε δήλωση κάποιων Joaquin Aubi και Rosa Munoz, με την οποία αυτοί παραιτούνταν από την οργάνωση.

 

 

 

Ο Jaime Balius ήταν σίγουρος, επίσης, ότι η οργάνωση είχε την υποστήριξη της βάσης της CNT-FAI. “Οι Φίλοι του Ντουρρούτι” διέθεταν τοπικές ομάδες στις περιοχές Sans, Torrasa, Gracia, Sabadell και Sallent, ενώ υπήρχαν αρκετοί συμπαθούντες στο μέτωπο της Aragon.

 

 

 

Οι “Φίλοι του Ντουρρούτι” είχαν ιδιαίτερη δύναμη στο Συνδικάτο Τροφίμων της CNT. Στο τεύχος 8 του “Φίλου του Λαού” δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτέμβρη 1937 μια αναφορά για μια επίθεση της αστυνομίας στα γραφεία του Συνδικάτου αυτού τις πρώτες ώρες της προηγούμενης ημέρας. Στην επίθεση πήραν μέρος εκατοντάδες πολιτοφύλακες, με τεθωρακισμένα, πυροβόλα και άλλο βαρύ οπλισμό και συνέλαβαν 23 άτομα.

 

 

 

Σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας “Ο Φίλος του Λαού” (Νο 2, 26 Μάη 1937) δημοσιεύτηκαν ονόματα ανθρώπων που έδωσαν εισφορές προς την οργάνωση. Έτσι είχαμε 1000 πεσέτες από την ομάδα Χ από το μέτωπο της Aragon, 1000 πεσέτες από συντρόφους στην Pina, 100 πεσέτες από τον Miguel Chueca (από το Συμβούλιο της Aragon), 25 πεσέτες από τον γνωστό Gregorio Jover και άλλες 25 πεσέτες από την επιτροπή Bellever de Cinca. (Να σημειωθεί ότι ο μισθός ενός πολιτοφύλακα ήταν τότε 10 πεσέτες την ημέρα).

 

 

 

* Τα στοιχεία αντλήθηκαν από διάφορες πηγές. “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 7 Φλεβάρη 2009.

 

 

 

http://ngnm.vrahokipos.net

 

 

 

 

 

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός