ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΩΑΔΙΤΗ

 

 

 

Έλλη­νες με­τα­νά­στες ζού­σαν στην Αρ­γε­ντι­νή α­πό τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια του 19ου αιώ­να α­κό­μα και αρ­κε­τοί προ­σπά­θη­σαν να ορ­γα­νω­θούν για να προ­ω­θή­σουν και ε­ξυ­πη­ρε­τή­σουν τα ι­διαί­τε­ρα εν­δια­φέ­ρο­ντά τους. Το 1905 ι­δρύ­θη­κε στο Μπουέ­νος Άιρες ο Ελ­λη­νι­κός Σύν­δε­σμος και τον ί­διο χρό­νο κυ­κλο­φό­ρη­σε το πε­ριοδι­κό του «Πρό­μα­χος», το ο­ποί­ο στα­μά­τη­σε την κυ­κλο­φο­ρί­α του με­τά α­πό έ­ξι χρό­νια, ε­ξαι­τί­ας ε­σω­τε­ρι­κών δια­μα­χών στο Σύν­δε­σμο, ο ο­ποί­ος δια­λύ­θη­κε, τελι­κά, το 1914. Το χρό­νο αυ­τό κυ­κλο­φό­ρη­σε έ­να νέ­ο ελ­λη­νι­κό πε­ριο­δι­κό ο «Α­πό­μαχος» και το 1915 το σα­τυ­ρι­κό «Πα­νελ­λή­νιον». Ο «Α­πό­μα­χος», ό­μως, δεν πή­γε κα­θό­λου κα­λά και οι συμ­με­τέ­χο­ντες σ’ αυ­τό κυ­κλο­φό­ρη­σαν έ­να άλ­λο πε­ριο­δι­κό τον «Κή­ρυ­κα» που το 1919 με­το­νο­μά­στη­κε σε «Ρω­μη­ό». Ο «Ρω­μη­ός» στα­μά­τη­σε την κυκλο­φο­ρί­α του το 1926, λό­γω οι­κο­νο­μι­κών προ­βλη­μά­των, που ή­ταν μέ­ρος της γε­νι­κότε­ρης οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης που άρ­χι­σε τό­τε να μα­στί­ζει την Αρ­γε­ντι­νή.

 

 

 

Η πρώ­τη προ­ο­δευ­τι­κή ελ­λη­νι­κή ορ­γά­νω­ση (ή α­πό τις πρώ­τες) στην Αρ­γε­ντι­νή, θα πρέ­πει να θε­ω­ρεί­ται, μάλ­λον, η έ­νω­ση με το ό­νο­μα «Η Αλ­λη­λο­βο­ή­θεια», που ι­δρύθη­κε το 1916, α­πό Έλλη­νες ερ­γά­τες οι ο­ποί­οι ερ­γά­ζο­νταν ως σφα­γείς και βυρ­σοδέ­ψες σε ερ­γο­στά­σια κα­τε­ψυγ­μέ­νων κρε­ά­των, στην πό­λη Κα­μπά­να, στην πε­ριο­χή Λας Πάλ­μας. Ε­κεί­νη την ε­πο­χή χι­λιά­δες ερ­γά­τες ί­δρυαν συ­ντε­χνια­κές και αλλη­λο­βο­η­θη­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις για να προ­α­σπί­σουν, πρώ­τα απ’ ό­λα, τα συμ­φέρο­ντά τους. Η ερ­γα­τι­κή νο­μο­θε­σί­α ε­κεί­νου του και­ρού δεν προέ­βλε­πε πε­ρι­πτώσεις α­τυ­χη­μά­των, α­σθε­νειών και α­πο­λύ­σε­ων α­πό την ερ­γο­δο­σί­α. Μια άλ­λη συντε­χνια­κή αλ­λη­λο­βο­η­θη­τι­κή ορ­γά­νω­ση ι­δρύ­θη­κε στη συ­νοι­κί­α Πα­λέρ­μο του Μπου­έ­νος Άιρες το 1922, α­πό Έλλη­νες ερ­γά­τες, με το ό­νο­μα «Ένω­ση», αλ­λά η ύ­παρ­ξή της ή­ταν βρα­χύ­βια και η δρά­ση της ά­στο­χη.

 

 

 

Η Αρ­γε­ντι­νή ή­ταν τό­τε χώ­ρα πλού­σια σε πρώ­τες ύ­λες και εί­δη δια­τρο­φής και άλ­λα και ε­ξή­γε με­γά­λες πο­σό­τητες προ­ϊ­ό­ντων σε διά­φο­ρες χώ­ρες του κό­σμου. Το ε­ξα­γω­γι­κό ε­μπό­ριο στις δεκα­ε­τί­ες του 1910 και 1920 ή­ταν σε με­γά­λη άν­θι­ση και α­πα­σχο­λού­νταν σε αυ­τό χι­λιάδες ερ­γά­τες που α­ντι­προ­σώ­πευαν έ­να μω­σα­ϊ­κό ε­θνο­τή­των. Μέ­σα σε αυ­τούς ή­ταν και πο­λυά­ριθ­μοι Έλλη­νες με­τα­νά­στες, με­ρι­κοί α­πό τους ο­ποί­ους άρ­χι­σαν να συ­γκρο­τούν ε­ται­ρί­ες και να α­πο­κτούν συμ­φέ­ρο­ντα και προ­νό­μια. Έτσι, το 1921, εκ­δό­θη­κε στο Μπου­έ­νος Ά­ρες, η ελ­λη­νι­κή ε­φη­με­ρί­δα «Νέ­α Ζω­ή», όρ­γα­νο της ανερ­χό­με­νης τά­ξης των Ελ­λή­νων ε­μπό­ρων, που το 1924 με­το­νο­μά­στη­κε σε «Πα­τρίς» και α­πο­τέ­λε­σε το όρ­γα­νο της Ελ­λη­νι­κής Κοι­νό­τη­τας Μπου­έ­νος Ά­ρες.

 

 

 

Όπως συ­χνά συ­νέ­βαι­νε την ε­πο­χή ε­κεί­νη, οι διά­φο­ροι ε­λευ­θε­ρο­τέ­κτο­νες (μα­σό­νοι) α­να­μι­γνύ­ο­νταν στο ερ­γα­τι­κό και γε­νι­κό­τε­ρο κοι­νω­νι­κό κί­νη­μα. Έτσι και στην Αρ­γε­ντι­νή, ι­δρύ­θη­κε το 1924 μια τέ­τοια ελ­λη­νι­κή μα­σο­νι­κή στο­ά με το ό­νομα «Παρ­θε­νών», α­πό την ο­ποί­α α­πο­σχί­στη­κε έ­νας α­ριθ­μός με­λών που συ­γκρό­τησαν το 1925 τη στο­ά «Ορ­φέ­ας». Αλ­λά οι δύ­ο αυ­τές στοές δια­λύ­θη­καν γρή­γο­ρα, α­φού δεν κα­τόρ­θω­σαν να δη­μιουρ­γή­σουν κά­τι βιώ­σι­μο. Για­τί, ό­πως εί­πα­με πριν, η πλειο­ψη­φί­α της ελ­λη­νι­κής πα­ροι­κί­ας στην Αρ­γε­ντι­νή α­πο­τε­λεί­το α­πό ερ­γάτες και με­ρο­κα­μα­τιά­ρη­δες, α­πό τους ο­ποί­ους αρ­κε­τοί συμ­με­τεί­χαν στο τό­τε εργα­τι­κό και γε­νι­κό­τε­ρο κοι­νω­νι­κό κί­νη­μα το ο­ποί­ο, με τη σει­ρά του, ή­ταν κάτω α­πό την ά­με­ση ε­πί­δρα­ση α­ναρ­χι­κών και α­ναρ­χο­συν­δι­κα­λι­στών. Κά­τω α­πό την ε­πί­δρα­ση αυ­τή, συ­γκρο­τή­θη­κε το 1924 η Ένω­ση Ελ­λή­νων Ε­λευ­θε­ρο­σκε­πτι­κι­στών «Σκέ­ψις-Πρά­ξις», η ο­ποί­α στό­χευε να δια­δώ­σει τα έρ­γα των Κρο­πότ­κιν, Ρε­κλύ, Μα­λα­τέ­στα, Πρου­ντόν και άλ­λων α­ναρ­χι­κών στο­χα­στών. Αλ­λά, ό­μως, δεν έ­χου­με, προς στιγ­μήν, πε­ραι­τέ­ρω δια­θέ­σι­μα στοι­χεί­α για την ο­μά­δα αυ­τή. Το 1926 εμ­φανί­στη­κε μια ελ­λη­νι­κή ε­φη­με­ρί­δα γε­νι­κής α­ρι­στε­ρής κα­τεύ­θυν­σης, με τον ό­νομα «Α­γών», την ο­ποί­α στή­ρι­ζαν τρο­τσκι­στές αλ­λά και α­ναρ­χι­κοί.

 

 

 

Το 1926 κυ­κλοφό­ρη­σε το πε­ριο­δι­κό «Ο Παρ­νασ­σός» που δεν κρά­τη­σε πο­λύ. Το 1927 εμ­φα­νί­στη­κε η μι­κρής κυ­κλο­φο­ρί­ας ε­φη­με­ρί­δα «Πα­ροι­κια­κή Η­χώ», αλ­λά ό­μως και μια κομ­μου­νι­στι­κή ε­φη­με­ρί­δα το «Κομ­μου­νι­στι­κό Βή­μα». Να πού­με ε­δώ ό­τι Έλλη­νες κομμου­νι­στές εμ­φα­νί­στη­καν ορ­γα­νω­μέ­να στις αρ­χές της δε­κα­ε­τί­ας του 1920 και συγκρό­τη­σαν ι­διαί­τε­ρη ελ­λη­νό­φω­νη ορ­γά­νω­ση στους κόλ­πους του Κομ­μου­νι­στικού Κόμ­μα­τος Αρ­γε­ντι­νής. Το 1925 αρ­κε­τοί κομ­μου­νι­στές εμ­φα­νί­στη­καν ως μα­ξιμα­λι­στές, έ­νας ό­ρος που λη­σμο­νή­θη­κε με τα χρό­νια. Βέ­βαια, οι προ­ξε­νι­κές ελλη­νι­κές Αρ­χές της Αρ­γε­ντι­νής κα­θώς και το ελ­λη­νι­κό πα­ροι­κια­κό κα­τε­στημέ­νο (με­γα­λέ­μπο­ροι, με­γα­λο­πα­ρά­γο­ντες και άλ­λοι) συ­κο­φά­ντη­σαν συ­στη­μα­τικά και α­πο­δό­θη­καν σε α­νη­λε­ή εκ­στρα­τεί­α ε­να­ντί­ον των κομ­μου­νι­στών, κα­τορ­θώ­νο­ντας, ε­πί­σης, να πε­τύ­χουν την ε­ξο­ρί­α Ελ­λή­νων κομ­μου­νι­στών σε α­πο­μο­νωμέ­νες πε­ριο­χές της χώ­ρας ή και την α­πέ­λα­σή τους, με βά­ση α­ντι­με­τα­να­στευ­τικό νό­μο που ψή­φι­σε η βου­λή της Αρ­γε­ντι­νής το 1928.

 

 

 

Εν­δια­φέ­ρου­σα εί­ναι και η πε­ρί­πτω­ση ε­νός Έλλη­να με­τα­νά­στη στην Αρ­γε­ντι­νή, του Μα­νού­σου Γα­λη­νού, ό­πως πε­ρι­γρά­φε­ται α­πό την ε­φη­με­ρί­δα «El Popular» (του Μο­ντε­βί­δε­ο της Ου­ρου­γουά­ης). Η ε­φη­με­ρί­δα σε δημοσίευμά της με τον τί­τλο «Ένας σύγ­χρο­νος Διο­γένης», πε­ρι­γρά­φει ως ε­ξής την πε­ρί­πτω­σή του: «Κα­τά το 1928 ζού­σε κο­ντά στο Γριέ­γο (έ­τσι έ­λε­γαν τους Έλλη­νες στην Αρ­γε­ντι­νή) ο­νο­μα­ζό­με­νος Μα­νού­σος. Κα­νένας μας δεν έ­μα­θε πώς έ­φθα­σε στις α­κτές μας. Δα­σύ­τρι­χος σαν τον Δαί­δα­λο, με μαλ­λιά πά­ντα α­χτέ­νι­στα. α­να­κα­τε­μέ­να. Σα­ρα­ντά­ρης στα χρό­νια. Μο­να­χός του έ­κα­νε μια πα­ρά­γκα α­πό πα­λιούς τε­νε­κέ­δες, τσου­βά­λια και κα­λα­μι­ές, δί­πλα στο α­κρο­γιά­λι κι αυ­τή χρη­σί­μευε ως κα­τοι­κί­α. Ήταν λι­το­δί­αι­τος σαν α­σκη­τής. Ζού­σε με με­ρι­κές γα­λέ­τες τις ο­ποί­ες φύ­λα­γε σ’ έ­να τε­νε­κε­δέ­νιο κου­τί και λί­γες ε­λι­ές. Με τη στά­χτη της γό­πας του που τη φύ­λα­γε, κα­θά­ρι­ζε τα φιλ­ντισέ­νια δό­ντια του και την μο­να­δι­κή κα­τσα­ρό­λα της κου­ζί­νας του. Πά­νω σ' έ­να ρά­φι, με ευ­λά­βεια ει­κο­νο­στα­σί­ου, εί­χε το­πο­θε­τή­σει κά­τι βι­βλί­α, τα ο­ποί­α πότε-πό­τε συμ­βου­λευό­ταν για να τον βο­η­θή­σουν σε πε­ρι­πτώ­σεις που αρ­κε­τοί ζητού­σαν τις υ­πη­ρε­σί­ες του ι­διό­μορ­φου αυ­τού Γα­λη­νού. Γιά­τρευε με­ρι­κές αρ­ρώ­στιες. Ήταν δε­ξιο­τέ­χνης ψα­ράς, γι' αυ­τό μά­λι­στα και η κα­θη­με­ρι­νή του τροφή ή­ταν τα ψα­ριά. Τα πα­ρα­πα­νί­σια τα που­λού­σε στους γεί­το­νες, που εί­χε τα­κτικούς του πε­λά­τες, για πε­ντα­ρο­δε­κά­ρες που του ε­πέ­τρε­παν να προ­μη­θεύ­ε­ται λά­δι, ε­λι­ές, τυ­ρί, γα­λέ­τα και κά­πο­τε χουρ­μά­δες. Γε­νι­κά ό,τι χρεια­ζό­ταν για να ζει. Ήταν ο­λι­γαρ­κής, σαν τον προ­πά­το­ρά του τον Διο­γέ­νη. Τα πολ­λά, έ­λε­γε, εξα­γριώ­νουν και α­πο­κτη­νώ­νουν τον άν­θρω­πο, τον κά­νουν πλε­ο­νέ­κτη και α­διά­φορο... Μια μέ­ρα, η α­στυ­νο­μί­α η ο­ποί­α εν­δια­φέρ­θη­κε, προ­φα­νώς, για την κα­λαι­σθησί­α της πρω­τεύ­ου­σας, σά­ρω­σε κυ­ριο­λε­κτι­κά τα πα­ρα­πήγ­μα­τα των α­νέρ­γων μετα­να­στών και μα­ζί και την πα­ρά­γκα του Μα­νού­σου. Ο Μα­νού­σος, σε έν­δει­ξη α­ποστρο­φής, πα­ρέ­με­νε στο ξά­στε­ρο, χω­ρίς να φύ­γει α­πό το μέ­ρος ό­που βρι­σκό­ταν το τσαρ­δί του, μέ­χρι που α­πο­φά­σι­σε να ε­πι­στρέ­ψει κά­ποια μέ­ρα στην Ελ­λά­δα, πέ­νης και τρι­σά­θλιος και α­πό τό­τε χά­θη­καν τα ί­χνη του».

 

 

 

Α­πό το 1932, η Ελ­λη­νική Μορ­φω­τι­κή Ένω­ση του Μπου­έ­νος Άιρες ε­ξέ­δι­δε και δι­έ­νει­με δω­ρε­άν κα­τά περιό­δους το τε­τρα­σέ­λι­δο «Δελ­τί­ον» («Βοletin») ως ε­πί­ση­μο όρ­γα­νο του ορ­γα­νι­σμού, το ο­ποί­ο δεν γνω­ρί­ζου­με κα­τά πό­σο ή­ταν προ­ο­δευ­τι­κών α­ντι­λή­ψε­ων. Το «Δελ­τί­ον» πε­ριεί­χε ει­δή­σεις, την πο­λι­τι­στι­κή κί­νη­ση της Ένω­σης, ει­δή­σεις σχε­τι­κά με το ελ­λη­νι­κό θέ­α­τρο, πε­ρί­λη­ψη των κυ­ριο­τέ­ρων ει­δή­σε­ων των ελ­ληνι­κών ε­φη­με­ρί­δων, αλ­λη­λο­γρα­φί­α και στή­λες ε­πι­καί­ρων και πλη­ρο­φο­ριών. Η Ένω­ση δια­λύ­θη­κε το 1937 και τερ­μα­τί­σθη­κε και η κυ­κλο­φο­ρί­α του «Δελ­τί­ου».

 

 

 

Tέ­λος, στη δε­κα­ε­τί­α του 1930, ση­μα­ντι­κή πε­ρί­πτω­ση πρέ­πει να α­πο­τε­λού­σε έ­νας Έλληνας α­ναρ­χο­α­το­μι­κι­στής με το ό­νο­μα Costas, αλ­λά δεν γνω­ρί­ζου­με πε­ρισ­σό­τε­ρα στοι­χεί­α.

 

 

 

*Μερικά από τα στοι­χεί­α αυ­τά τα πή­ρα α­πό το διαδίκτυο και μεικά άλλα α­πό γρα­φό­με­να σε ε­πι­στο­λές που α­ντάλ­λα­ξα με συ­ντρό­φους α­πό τη βι­βλιο­θή­κη του Μπου­έ­νος Άϊ­ρες «Jose Ingenieros» στο διά­στη­μα 1997-2000. Επίσης στοιχεία υπάρχουν και στο βιβλίο της Μαρίας Δαμηλάκου «Έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή (1990-1970)», εκδ. Ιστπρικού Αρχείου Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας, το οποίο και συμβουλεύτηκα. Οπωσ­δή­πο­τε, το πα­ρόν κεί­με­νο εί­ναι αρ­κε­τά ελ­λι­πές. Ευελ­πι­στώ ό­τι στο μέλ­λον θα υ­πάρ­ξουν πε­ρισ­σό­τε­ρα στοι­χεί­α.

 

 

 

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός