Ο κ. Γιάννης Ταμτάκος θυμάται, συγκινείται, διαβάζει, συζητά, απορεί και ασκεί κριτική

* Το παρόν κείμενο είναι του δημοσιογράφου, Σταύρου Τζίμα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», μάλλον τον Μάιο του 2001, αλλά δεν ξέρω ποια ακριβώς μέρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπήρξε ένας εκ των πρωταγωνιστών της εξεγέρσεως των καπνεργατών τον Μάιο του 1936 στη Θεσσαλονίκη, που κατέληξε σε αιματηρή σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δώδεκα διαδηλωτές. Τσαγκάρης στο επάγγελμα και αρχειομαρξιστής (τροτσκιστική παραφυάδα) στην ιδε­ολογία του, στα 93 του χρόνια σήμερα δη­λώνει ενεργός αντιεξουσιαστής-αναρχικός και μάχεται «ενάντια στο καπιταλιστικό μο­ντέλο», για μια κοινωνία «περίπου όπως της αρχαίας Αθήνας, χωρίς κόμματα, σοφούς αρχηγούς, με το λαό να αυτοκυβερνάται, να φτιάχνει τους νόμους, να λύνει τα προβλή­ματα».

Ο Γιάννης Ταμτάκος, γεννημένος το 1908, είναι ένα από τα ελάχιστα επιζώντα στελέχη του εργατικού κινήματος του Μεσοπολέμου, που διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στα γεγονό­τα του '36 στη Θεσσαλονίκη. Καθώς συμπληρώνονται εξήντα πέντε χρόνια από τον «ηρωικό Μάη», επαναφέρει στη μνήμη του τις δραματικές εξελίξεις, ερμηνεύοντας με τη δική του πολιτική φιλοσο­φία.

«Υπήρχε γενικότερος αναβρασμός στον κόσμο των καπνεργατών σε όλη την Ελλάδα από μέρες νωρίτερα. Σημειώνονταν σποραδικές απεργίες και διαδηλώσεις. Η ατμό­σφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, μύριζε εξέγερ­ση, καθώς οι κινητοποιήσεις επηρεάζονταν και από την ευρωπαϊκή συγκυρία, στην ο­ποία κυριαρχούσε η δημοκρατική επανά­σταση στην Ισπανία. Εκείνη την εποχή όταν απεργούσε ένας κλάδος έσπευδαν προς συμπαράστασή του και άλλοι. Τα γεγονότα άρχισαν στις 7 Μαίου, όταν οι καπνεργάτες κατέλαβαν το εργοστάσιο «Κομέρσιαλ» και η απεργία γενικεύθηκε στη Βόρεια και την υπόλοιπη Ελλάδα, έγινε παν-καπνεργατική, πανεργατική. Στη συγκέντρωση, που οργανώσαμε οι απεργοί στην οδό Συγγρού, η αστυνομία έβαλε εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας δώδεκα άτομα. Αμέσως η είδηση έγινε γνωστή σ’ όλη την πόλη και από τις συνοικίες άρχισαν να κατεβαίνουν προς το κέντρο οπλισμένοι με ρόπαλα, σιδηρολοστούς και ό,τι άλλο είχαν, άνδρες και γυναίκες. Πολιόρκησαν τα αστυνομικά τμήματα και έκλεισαν μέσα τους αστυνομικούς. Η κατάσταση ήταν χαώδης και τότε επενέβη ο στρατός για να αποτρέψει την περαιτέρω αιματοχυσία. Υπο­σχέθηκαν πως θα ικανοποιή­σουν το αιτήματα των διαδη­λωτών, αλλά μας κορόιδεψαν για να κερδίσουν χρόνο και να φέρουν στρατιωτικές ενισχύσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η απεργία προδόθηκε και σ' αυτό συνετέλεσαν και οι σταλινοκομμουνιστές, που έκαναν τα πάντα να την περιο­ρίσουν σε οικονομικές διεκδικήσει, ενώ ο κόσμος εμπνεόμενος από την ισπανική επα­νάσταση ζητούσε εξέγερση».

Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής αποφεύγει τα τελευταία χρόνια κάθε εμπλοκή του στα συνδικαλιστικά δρώμενα. «Το εργατικό κίνημα είναι εγκλωβισμένο στα κανάλια του συστήματος», λέει.

Στο δια­μέρισμά του στην Άνω Τούμπα, οι φωτογραφίες και τα βιβλία του Κορνηλίου Καστοριάδη, κατέχουν περίοπτη θέση. «Είμαστε φίλοι και συναγωνιστές, επρόκειτο για μεγάλο φι­λόσοφο», προσθέτει.

Στα ενενήντα τρία του χρόνια εξακολουθεί να έχει ιδεολογικές και φιλοσοφικές ανησυχίες. Όπως λέει - η βιβλιοθήκη του διαμερίσματός του αποτελεί αδιάψευστο μάρτυ­ρα - διαβάζει ό,τι έχει σχέση με το εργατικό κίνημα και παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα ανά τον κόσμο ιδεολογικά ρεύματα, ενώ από το σπίτι του το περνούν πολλοί για να συζητή­σουν μαζί του αλλά και να τον συμβουλευθούν.

Ο Γιάννης Ταμτάκος διαθέτει σπάνια για την ηλικία του πνευματική δι­αύγεια και υπερασπίζεται με πάθος τις απόψεις του. Διακρίνει κανείς στη σκέψη και το λόγο του έναν νεανικό ενθουσιασμό και μια απίστευ­τη τρυφερότητα για τη ζωή. Μεταξύ του επαναστατικού υ­λικού στο σπίτι του ξεχωριστή θέση κατέχουν και φυλλάδια για τη σωτηρία της φώκιας «μονάχους-μονάχους». Μαχητικός τροτσκιστής στα νιάτα και την ώριμη ηλικία του, είχε το κουράγιο να μετα­πηδήσει, σε προχωρημένα γηρατειά, στο «αντιεξουσιαστικό-αναρχικό κίνημα» και τώρα στα «εκατό παρά κάτι» ονειρεύεται μια εξέ­γερση όμοια μ' αυτήν της Βαρκελώνης το 1936. Ιδού τι λέει για μερικές από τις προσωπικότητες και διεθνιστικά κινήματα. Φιντέλ Κάστρο: «Εκφραστής του σταλινο-κομμουνιστικού εξουσιαστικού μοντέλου, που φθείρει τον άνθρωπο». Πάμπλο: «Δικός μας παλαιότερα, έγινε συμβουλάτορας του Παπανδρέου αργότερα. Τι να πει κανείς;» Ζαπατίστας: «Δεν ξεφεύγουν από το αστι­κό μοντέλο».

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός