Η μπροσούρα αυτή γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αφορά τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς θεσμούς που δημιουργήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις υπανάπτυκτες χώρες του λεγόμενου “Τρίτου Κόσμου”, ειδικά και πρωταρχικά με τις αφρικανικές χώρες.

Ο συγγραφέας στηλιτεύει τη θεωρία του ‘Τρίτου Κόσμου”, αν και, όπως παραδέχεται ο ίδιος, οι φορείς αυτής της αντίληψης, στις όποιες προσπάθειές τους για ανεξαρτησία αυτών των χωρών, δεν υιοθετούν και δεν τάσσονται απαραίτητα με τη μια ή την άλλη υπερδύναμη.

Αλλά παραθέτοντας αναρχικούς στοχαστές, όπως ο Ρούντολφ Ρόκερ, ή ακόμα και “απόστολους” μιας τέτοιας ανεξαρτησίας, όπως τον Χοσέ Μαρτί, τον προάγγελο του κινήματος της ανεξαρτησίας της Κούβας από την Ισπανία, ο συγγραφέας λέει ότι μια απλή -και επίσημη- ανεξαρτησία δεν είναι αρκετή. Καθότι ένα έθνος θα είναι πραγματικά ελεύθερο όταν οι άνθρωποι που το αποτελούν θα είναι ελεύθεροι να διευθύνουν και καθορίσουν οι ίδιοι την τύχη τους.

Επιχειρηματολογεί ότι μερικές χώρες της Αφρικής που έχουν “κατακτήσει” αυτήν την “ανεξαρτησία” εξακολουθούν να φυτοζωούν και να είναι εξαρτημένες, ενώ δεκαεννέα χώρες (όταν γραφόταν το κείμενο) χώρες ήταν υπό στρατιωτικές δικτατορίες. Μάλιστα, ο Ντόλγκοφ φαίνεται ότι είναι τόσο ενημερωμένος που παραθέτει ακόμα και τον αριθμό των στρατιωτικών πραξικοπημάτων σε μερικές χώρες, με κάποια από αυτά να είναι επιτυχή.

Ως μια από τις κύριες αιτίες που οι χώρες αυτές δεν αναπτύσσονται ο Ντόλγκοφ φέρνει τον ολοένα και αυξανόμενο μιλιταρισμό των εκάστοτε στρατιωτικών κυβερνήσεων και τους συνεχείς πολέμους μεταξύ τους.
Επιτίθεται, επίσης, στους ηγέτες των χωρών αυτών που βλέπουν και κυβερνούν οι ίδιοι σαν να είναι θεοί, ημίθεοι και δοξασμένοι πολέμαρχοι, φυσικά με τη συνοδεία και τη βοήθεια όλόκληρου του νομοθετικού ή άλλου κατασταλτικού οπλοστασίου, μιλώντας εδώ κυρίως για χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ένας ακόμα παράγοντας που στηλιτεύεται από τον συγγραφέα είναι η οικονομική κακοδιαχείριση και η διαφθορά που την ακολουθεί, βασικό γνώρισμα των τοπικών οικονομιών ειδικά με την “κατάκτηση” της ΄’ανεξαρτησίας”.

Κάνει, βέβαια, μια αναφορά στην ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αφρικής, που έχει οδηγήσει σε μια άκρατη διαφθορά, αλλά και σε αρκετούς εμφύλιους πολέμους που ξεσπούν σε διάφορες χώρες ως αποτέλεσμα της επιδίωξης για περισσότερη εξουσία και προνόμια από διαφορετικές ελίτ ή άρχουσες κλίκες.

Τέλος κριτικάρει τόσο την πολιτιστική αφαίμαξη αυτών των χωρών από τους αποικιοκράτες όσο και τη νέα αποικιοκρατία.

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός