Οι αναρχικές ιδέες και πολιτική έχουν αρχίσει να απλώνουν σιγά-σιγά ρίζες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά πρέπει ακόμα να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι ιδέες και η πολιτική θα μεταφραστούν σε αυτό που πρέπει να είναι: ένα επαναστατικό πρόγραμμα κοινωνικής αλλαγής προς μια ελεύθερη αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία.
Οι αναρχικές ιδέες και πολιτική έχουν αρχίσει να απλώνουν σιγά-σιγά ρίζες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά ακόμα είμαστε απορροφημένοι στην προώθηση αυτών των ιδεών και της πολιτικής ενώ η ταξική πάλη κλιμακώνεται παντού.
Οι ιδέες αυτές διαμορφώθηκαν από τις καταπιεσμένες μάζες ως ο πυρήνας ενός επαναστατικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επείγουσα ανάγκη να διαμορφώσουμε μια ΑΝΑΡΧΙΚΗ ανάλυση και κριτική της παρούσας καταάστασης και της επικρατούσας εξουσίας καθώς και της παραγωγής ανάλογων σχέσεων στις κοινωνίες μας, ώστε να βεβαιωθούμε ότι οι αυτές οι ιδέες και η πολιτική θα μεταφραστούν σε αυτό που πρέπει να είναι: ένα επαναστατικό πρόγραμμα κοινωνικής αλλαγής προς μια ελεύθερη αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία.
Θεωρώ ότι ένα αναρχικό μανιφέστο για την Παλαιστίνη θα βρεθεί στο δρόμο μας ή ένα άλλο μανιφέστο (και μια κριτική ανάλυση) της κατάστασης που επικρατεί στις κοινωνίες μας γενικότερα, καθώς και μια απαραίτητη εισαγωγή ενός αναρχικού μανιφέστου στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο. Νομίζω ότι οι Ιορδανοί σύντροφοι, οι Ισραηλινοί επίσης, όπως και οι αγωνιστές των Αναρχικών Ενάντια στο Τείχος βρίσκονται ήδη στη θέση να θέσουν τις πρωταρχικές ιδέες για ένα τέτοιο μανιφέστο, το οποίο μετά πρέπει να συζητηθεί πλατιά από κάθε ενδιαφερόμενη αναρχική οργάνωση και σύντροφο ξεχωριστά.
Αυτό δεν αποτελεί μια διαδικασία διαμόρφωσης μιας ντε και καλά αλάθητης αναρχικής ανάλυσης και προγράμματος για την Παλαιστίνη, αντίθετα αποτελεί μια διαδικασία διαμόρφωσης μιας προτεινόμενης αναρχικής ανάλυσης και προγράμματος, που όχι μόνο θα βοηθήσει στην απαρχή ενός ελεύθερου διαλόγου σχετικού με το όλο θέμα ανάμεσα στους αναρχικούς, αλλά ακόμα και να παρακινήσει τις παλαιστιναικές, ισραηλινές, αιγυπτιακές, συριακές, ιορδανικές και λιβανικές μάζες να αναλάβουν μια πρωτοβουλία για το δικό τους παρόν και μέλλον, αποτελώντας μέρος ενός πλατύτερου διαλόγου και συζήτησης ανάμεσα στις καταπιεσμένες μάζες για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος προς την ελευθερία.
Mazen Kamalmaz
Σύρος αναρχικός
*Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 21 Απρίλη 2010.