Τέσσερις ερωτοαπαντήσεις για το ζήτημα της πατριαρχίας ιδωμένες σύμφωνα με μια σύντομη αναρχοκομμουνιστική θεώρηση

 

 

 

Α) Είναι η πατριαρχία ένα ευδιάκριτο κοινωνικό σύστημα στις ταξικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στον καπιταλισμό;

 

Η πατριαρχία υφίσταται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις επειδή η διαφορά φύλου δεν είναι ένα υπερ-δομικό στοιχείο. Αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό των κοινωνικών δομών, ένα υλικό στοιχείο μέσω του οποίου χτίζεται η πολιτιστική διαφορά των γυναικών και των ανδρών και, πάνω απ’ όλα, η διαφορά της αγοράς εργασίας με τις κοινωνικές και εξουσιαστικές αναλογίες.

 

Β) Ωφελούνται από την πατριαρχία οι άνδρες που ανήκουν στην εργατική τάξη;

 

Όλα τα άτομα ωφελούνται από την πατριαρχία, συχνά ασυναίσθητα. Ακόμη και μέσα στο αναρχικό κίνημα. Η πατριαρχία διαχωρίζει τον κόσμο σε δύο απολύτως διαφορετικά επίπεδα. Το ένα επίπεδο, το αρσενικό, είναι συμβολικό (και δεν ανήκουν ξεκάθαρα σ’ αυτό μόνο άνδρες) και υπερισχύει. Κατέχει την εξουσία σε όλους τους χώρους, χωρίς εξαίρεση.

 

Γ) Θα έπρεπε οι γυναίκες της εργατικής τάξης να είναι αυτόνομες από τους άνδρες της εργατικής τάξης στην πάλη τους ενάντια στο σεξισμό;

 

Δεδομένου ότι το κίνημα των ελευθεριακών γυναικών και ο φεμινισμός μας έχουν διδάξει κάποια γενικά πράγματα, οι γυναίκες πρέπει να διαθέτουν τον ευδιάκριτο και αυτόνομο χώρο τους, έτσι ώστε να μπορούν να αναλύουν τις διάφορες μορφές πατριαρχίας που έχουν επιπτώσεις (ακόμα και μη ορατές) σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα με το οποίο οι αναρχικές οργανώσεις και οι εργατικές τάξεις έρχονται σε επαφή. Οι γυναίκες πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση για την πατριαρχία και να επεξεργαστούν κατάλληλες στρατηγικές αγώνα. Πρέπει, επίσης, να απαιτήσουν να μάθουν και οι άνδρες για την πατριαρχία και να υποστηρίξουν τις γυναίκες στον αγώνα τους ενάντια σε αυτή τη μορφή συμβολικής και υλικής εκμετάλλευσης, επειδή κάθε νίκη ενάντια στην πατριαρχία είναι μια νίκη που μας φέρνει πιο κοντά σε μια ελεύθερη κοινωνία ίσων, μια νίκη για την αναρχική κοινωνία όπου η σχέση μεταξύ των ανδρών και των γυναικών θα είναι διαφορετική.

 

Δ) Ποια είναι η σχέση μεταξύ κομμουνιστικής επανάστασης και σεξουαλικής χειραφέτησης;

 

Η κομμουνιστική επανάσταση δημιουργεί αυτόματα τη σεξουαλική χειραφέτηση. Έτσι, υπάρχει ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στο σεξισμό, αλλά δεν υπάρχει καμιά επιτυχία χωρίς τον κομμουνισμό. Μόνο εάν ο αναρχικός κομμουνισμός κατανοήσει ότι ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, σε όλες της μορφές της, καθίσταται όλο και περισσότερο απαραίτητος και μόνο εάν όλοι οι σύντροφοι, αρσενικοί και θηλυκοί, αφιερωθούν με ειλικρίνεια και αληθινά στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ελεύθερες σχέσεις μεταξύ των γυναικών και των ανδρών τη στιγμή της επανάστασης, γνωρίζοντας ότι οπουδήποτε στην κοινωνία συνεχίζει να υπάρχει η πατριαρχία τότε δεν υπάρχει καμία ελευθερία, καμία αλληλεγγύη και κανένας αναρχισμός.

 

* Το κείμενο αυτό «βγήκε» από σημειώσεις στα αγγλικά συντρόφων της Αναρχοκομμουνιστικής Πρωτοβουλίας από την Ινσταμπούλ της Τουρκίας σχετικά με το ζήτημα της πατριαρχίας και του αγώνα ενάντιά της, στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και τον αναρχικό κομμουνισμό. Μετάφραση και διαμόρφωση κειμένου «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 25 Ιούλη 2006.

 

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός