Pine Gap

 

Η αποκαλούμενη «κοινή αμυντική εγκατάσταση» στο Pine Gap, κοντά στο Alice Springs, είναι μια αμερικανική πολεμική βάση. Αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παγκόσμιας πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ και έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε πολυάριθμους πολέμους των ΗΠΑ. Σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα.

Η βάση

Η συμφωνία για τη δημιουργία μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Pine Gap έγινε το 1966 και οι επιχειρήσεις άρχισαν το 1970. Με επικεφαλής έναν αξιωματικό της CIA, με προσωπικό από την εν λόγω υπηρεσία, την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης, έχει πάνω από 800 άτομα προσωπικό. Ελέγχει κατασκοπευτικούς δορυφόρους καθώς περνούν πάνω από το ένα τρίτο του Κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κορέας, των ασιατικών τμημάτων της Ρωσίας και της Δυτικής Ασίας. Η κεντρική Αυστραλία επιλέχθηκε επειδή ήταν πολύ απομακρυσμένη για να μπορέσουν τα κατασκοπευτικά πλοία να υποκλέψουν τα σήματά της από τα διεθνή ύδατα.

Η βάση στο Pine Gap έχει διάφορους ρόλους. Αυτοί περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων άλλων χωρών στον τομέα των πυρηνικών όπλων, την επιλογή στόχων για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, την επιλογή στόχων για άλλα αμερικανικά όπλα σε ενεργούς πολέμους, την αναμετάδοση προειδοποιήσεων για εχθρικούς πυραύλους, τον γεωεντοπισμό ηλεκτρονικών σημάτων από συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα και, τέλος, την απορρόφηση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων τηλεφώνου και διαδικτύου με την πιθανότητα να είναι χρήσιμα για τον θείο Σαμ με κάποιο τρόπο.

Βρώμικες πράξεις που κοστίζουν φτηνά

Τα περισσότερα από όσα έχουν γίνει στο Pine Gap είναι μυστικά και πιθανότατα δεν θα γίνουν γνωστά μέχρι την επανάσταση, αλλά ορισμένα επιλεγμένα σημεία έχουν γίνει γνωστά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, το Pine Gap χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό στόχων για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της Καμπότζης. Όταν το Ιράκ εκτόξευσε πυραύλους Scud εναντίον του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991, το Pine Gap μετέδωσε πληροφορίες στις IDF. Εντόπισε στόχους για τους εγκληματικούς πολέμους μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Υεμένη και αλλού. Επί του παρόντος, παρέχει επικοινωνίες και ηλεκτρονικές πληροφορίες στις IDF για χρήση στη Γάζα.

Αν και επισήμως το Pine Gap είναι μια «κοινή εγκατάσταση», στην πραγματικότητα διοικείται από τις ΗΠΑ από την κορυφή ώς το βάθος και η αυστραλιανή συμμετοχή είναι απλώς για το θεαθήναι. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η Αυστραλία είναι κάποια καταπιεσμένη χώρα κάτω από την εξουσία των ΗΠΑ -όπως ίσως ο μισός Κόσμος- αλλά επειδή η αυστραλιανή άρχουσα τάξη δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις ΗΠΑ να κάνει όλες τις μεγάλες κλήσεις στο Pine Gap. Είναι μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό βολεύει τον αυστραλιανό ιμπεριαλισμό μια χαρά. Η Αυστραλία αποκτά τη δική της σφαίρα συμφερόντων στον Νότιο Ειρηνικό και το Ανατολικό Τιμόρ, ενώ οι ΗΠΑ στήνουν μια μεγάλη πινακίδα «Keep Out» για να αποκλείσουν τους αντιπάλους της Αυστραλίας.

Γάζα

Η Αυστραλία συνδράμει στη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα ως μέρος της δέσμευσής της στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Με τον γεωγραφικό εντοπισμό σημάτων κινητών τηλεφώνων, η Pine Gap παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στις IDF, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία υποτιθέμενων μελών της Χαμάς ή άλλων στόχων, όταν αυτοί βρίσκονται στο σπίτι τους με τις οικογένειές τους.

Όταν τα μέσα ενημέρωσης ανακοινώνουν το θάνατο ενός δημοσιογράφου, γιατρού ή υποτιθέμενου μέλους της Χαμάς που πέθανε με την οικογένειά του όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε στη μέση της νύχτας, η πιθανότητα είναι ότι η Pine Gap έπαιξε ρόλο στην επίθεση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι ασυνήθιστο ο υποτιθέμενος στόχος να έχει φύγει από το κτίριο μέχρι να φτάσουν οι βομβιστές - αλλά τα μέλη της οικογένειας πεθαίνουν ούτως ή άλλως.

Όπως έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν ως MACG, τα συνδικάτα στην Αυστραλία θα πρέπει να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πολεμικού υλικού, αυτοκινήτων και πετρελαίου και πετρελαιοειδών στο Ισραήλ. Αυτές οι απαγορεύσεις θα έπλητταν σκληρά την ισραηλινή πολεμική μηχανή, ιδιαίτερα δεδομένου του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζουν οι αυστραλιανές εταιρείες στην κατασκευή εξαρτημάτων για τα μαχητικά βομβαρδιστικά F35. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να σταματήσει η συμβολή της Pine Gap στη γενοκτονία της Γάζας. Για το σκοπό αυτό, τα συνδικάτα θα πρέπει να απαγορεύσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και υπηρεσιών επικοινωνίας στη βάση. Ανάλογα με τις περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να απαγορευτούν οι παραδόσεις αγαθών.

Ο πολιτικός αγώνας

Όταν υποστηρίζουμε αυτά τα μέτρα, ως MACG δεν υποθέτουμε ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη θα τα υιοθετήσουν με ενθουσιασμό. Αντιθέτως. Οι αξιωματούχοι εκείνοι η αφοσίωση και η διαικοδοσία των οποίων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις στο ALP και όχι στα μέλη τους, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι χλιαροί απέναντι στον αγώνα για να σταματήσει η ισραηλινή πολεμική μηχανή. Συνήθως, θα είναι έντονα εχθρικοί.

Για να δράσουν αποτελεσματικά για να σταματήσουν τη γενοκτονία, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν στη δουλειά και να δημιουργήσουν ένα κίνημα βάσης και φακέλου για να επιβάλουν τη θέλησή τους στους συνδικαλιστικούς αξιωματούχους. Στην πορεία αυτή, το ALP θα πρέπει να ηττηθεί στα συνδικάτα. Αυτό θα επιτρέψει στο να σταματήσει η αυστραλιανή βοήθεια προς την ισραηλινή πολεμική μηχανή, αλλά θα είναι επίσης ένα σημαντικό πλήγμα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό σε παγκόσμια κλίμακα. Η ήττα του ALP στα συνδικάτα θα επιτρέψει επίσης την αναβίωσή τους για να αγωνιστούν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης σε όλο το φάσμα. Το κίνημα της βάσης θα μπορούσε να αγωνιστεί για μισθούς και συνθήκες εργασίας, για την υπεράσπιση της υγείας και της ασφάλειας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για να σταματήσει ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία και όλες οι άλλες καταπιέσεις. Κανένα κοινωνικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη δράση της εργατικής τάξης και κανένα κοινωνικό πρόβλημα δεν είναι άλυτο με αυτήν.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΖΟΥΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ AUKUS
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ PINE GAP

Melbourne Anarchist Communist Group (MACG)

*Σχετικός σύνδεσμος: https://melbacg.au/pine-gap-is-a-us-war-base/ Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός