Plattform

 

 

Ανακοίνωση της αναρχικής κομμουνιστικής ομοσπονδίας Die Plattform στη Γερμανία για την άνοδο της ακροδεξιάς και τον αντιφασιστικό αγώνα

Στις 10 Ιανουαρίου, το ερευνητικό δίκτυο "Correctiv" δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ σχετικά με μια ιδιωτική συνάντηση στελεχών, πολιτικών του AfD (σ.τ.μ.: Εναλλαγή για τη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα), συντηρητικών και επιχειρηματιών τον Νοέμβριο του 2023.

Το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης μπορεί να μην αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς που ασχολούνται εδώ και καιρό με τη Νέα Δεξιά, την ιδεολογία της και τα σχέδιά της για την κατάληψη της εξουσίας. Αυτό που ήταν ιδιαίτερα καινούργιο ήταν το πόσο συγκεκριμένα οι φασίστες ιδεολόγοι συζητούν ήδη τη ρατσιστική απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών και πόσο φυσικά συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση υψηλά στελέχη του AfD και των ακροδεξιών παρυφών του CDU (σ.τ.μ.: Χριστιανοδημοκρατική Ένωση). Η ανταπόκριση του πολιτικού κόσμου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν και είναι τεράστια. Πολιτικοί από τόσο ετερόκλητα κόμματα όσο το CDU και το FDP (σ.τ.μ.: Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), προειδοποιούν για τον δεξιό κίνδυνο, καταγγέλλουν το AfD και επιδίδονται σε φράσεις περί υπεράσπισης της δημοκρατίας. Οι εφημερίδες, οι εκπομπές τοκ σόου και podcasts είναι γεμάτες από αναφορές για τα σχέδια της δεξιάς και εκκλήσεις για ενεργό δράση από τους πολιτικούς και τη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών.

Και αυτό στην πραγματικότητα κινητοποιεί τους ανθρώπους στους δρόμους. Μεγάλες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλες τις μεγάλες γερμανικές πόλεις αυτές τις ημέρες. Οι αριθμοί φαίνεται να αυξάνονται σε κάθε νέα διαδήλωση. Στις περισσότερες πόλεις οι διαμαρτυρίες οργανώνονται από εξαιρετικά ευρείες συμμαχίες, στις οποίες συμμετέχει μια ευρεία γκάμα από τμήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, ΜΚΟ και συνδικάτα του DGB (σ.τ.μ.: Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων), μέχρι τα κόμματα των πολιτών και τις οργανώσεις νεολαίας τους. Οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων, είτε λέγονται Olaf Scholz (ο καγκελάριος της Γερμανίας) είτε Nancy Faeser (υπουργός Εσωτερικών), επικροτούν αμέσως τις δημοκρατικές διαμαρτυρίες κατά της Δεξιάς.

Οι διαμαρτυρίες δίνουν την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μεταφέρουν στους δρόμους την οργή και την απόρριψη της ανόδου του AfD, η οποία συνεχίζεται εδώ και χρόνια, και της συνολικής μετατόπισης προς τα δεξιά. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι που δεν θα δεχτούν σιωπηλά τον αναδυόμενο νέο φασισμό. Που δεν αποδέχονται ότι στα πίσω δωμάτια εξυφαίνονται σχέδια για τη βίαιη έξωση των ίδιων ή των συντρόφων τους, των φίλων, των συναδέλφων και των γειτόνων τους. Το μήνυμα που στέλνουν αυτές οι διαδηλώσεις προς τη Δεξιά, αλλά και προς τμήματα της κοινωνίας που είναι ακόμα αναποφάσιστα ή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο είναι σημαντικό και γι' αυτό είναι σωστό και καλό να βγούμε μαζί στους δρόμους!

Αλλά δεν πρέπει επίσης να εξαπατούμε τους εαυτούς μας: οι διαδηλώσεις είναι σύμβολα αντίστασης. Από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την άνοδο της Δεξιάς. Πόσες φορές έχουμε δει ότι μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις της Δεξιάς, επιθέσεις σε σπίτια ασύλου και κυνήγι μεταναστών, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε σύντομο χρονικό διάστημα; Και πόσο γρήγορα οι διαμαρτυρίες και μαζί τους η οργή υποχώρησαν; Ωστόσο, η ακροδεξιά παρέμεινε απτόητη, τα δημοσκοπικά ποσοστά του AfD συνέχισαν να αυξάνονται.

Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τη στροφή προς τα δεξιά, τότε χρειαζόμαστε ένα ευρείας βάσης αντιφασιστικό μαζικό κίνημα. Αυτό πρέπει να εδραιωθεί στους χώρους εργασίας μας, στις γειτονιές, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι σε θέση να αντικρούσει το περιεχόμενο των φασιστικών συνθημάτων, να αντιταχθεί στους φασίστες δημόσια, όπου κι αν τολμούν να βγουν να συναντηθούν, να κάνουν εκστρατείες ή να διαδηλώσουν και, τέλος, να δράσει μαχητικά ενάντια στην υποδομή και το έμψυχο υλικό της Δεξιάς.

Υπάρχει ήδη ένα σημείο εκκίνησης για το τι θα ήταν απαραίτητο. Ανοιχτές αντιφασιστικές συναντήσεις, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές ομάδες και συμμαχίες. Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να ενισχυθούν και να διευρυνθούν αυτές οι προσεγγίσεις. Ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει σε αυτό με την ένταξή του στις υπάρχουσες δομές και την υποστήριξή τους. Σε πολλά μέρη, ένα αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να οικοδομηθεί σχεδόν από την αρχή. Εδώ, τα συνδικάτα, οι περιφερειακές οργανώσεις, τα φοιτητικά συνδικάτα και οι πανεπιστημιακές ομάδες είναι οι κατάλληλοι χώροι για την ανάπτυξη αντιφασιστικής δράσης.

Όσο σημαντικό είναι να οργανωθούμε και να αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε από κοινού, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε επίγνωση του ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας. Η δεξιά πτέρυγα, φυσικά, είναι το AfD και η εξωκοινοβουλευτική του πρώτη γραμμή που αποτελείται από δεξαμενές σκέψης, ομάδες νεολαίας και τοπικά δεξιά δίκτυα. Πρόκειται ακόμα για την παλιά νεοναζιστική σκηνή, η οποία έχει χάσει πολύ τη σημασία της τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Αλλά είναι επίσης -και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις που σχηματίζουν. Η ίδια κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι της οποίας μιλούν με πολύ πάθος ενάντια στα σχέδια των απελάσεων που επεγεργάζεται το AfD και χειροκροτούν τις αντιφασιστικές διαμαρτυρίες, αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να αυστηροποιήσουν τη γερμανική νομοθεσία για το άσυλο με τον κυνικά ονομαζόμενο "νόμο για τη βελτίωση του επαναπατρισμού".

Επί του παρόντος είναι αυτή η ίδια η κυβέρνηση που συνεργάζεται με την ΕΕ για τη δημιουργία μαζικών καταυλισμών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Περικόπτει διαρκώς τις κοινωνικές παροχές, γεγονός που οδηγεί μάζες δυσαρεστημένων μισθωτών στην αγκαλιά του AfD. Τα ίδια κόμματα που τώρα υποστηρίζουν τον αντιφασισμό έκαναν εδώ και χρόνια ό,τι μπορούσαν για να ποινικοποιήσουν το αντιφασιστικό κίνημα. Υπάρχουν άνθρωποι στις φυλακές αυτού του κράτους επειδή αντιστάθηκαν στην κατάκτηση όλο και μεγαλύτερου χώρου από τους φασίστες. Τα φανάρια, όπως και οι αστικές κυβερνήσεις πριν από αυτά, είναι υπεύθυνο για την άνοδο της Δεξιάς και ήδη σήμερα εφαρμόζονται ρατσιστικές πρακτικές στην καθημερινή πολιτική. Ο καπιταλισμός που υπερασπίζεται η κυβέρνηση φέρνει το φασισμό και τον καθιστά δυνατό.

Ένα αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να αντιταχθεί αποφασιστικά στο AfD, στα αστικά κόμματα, στις ρατσιστικές και αντισημιτικές συμπεριφορές που είναι ακόμα διαδεδομένες στον πληθυσμό, στον καπιταλισμό και στο αστικό κράτος.

Επομένως, είναι επίσης αμφισβητήσιμο το να εναποθέσουμε όλες τις ελπίδες μας στους θεσμούς αυτού του κράτους, ζητώντας την απαγόρευση του AfD. Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι τα αστικά κόμματα μπορούν καν να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Θα χρειαστούν επίσης χρόνια και, ειδικά στην περίπτωση του AfD, η νομική επιτυχία δεν είναι καθόλου σίγουρη. Αν παρ' όλα αυτά το AfD απαγορευτεί, οι δομές, τα χρήματα και οι βάσεις του θα χαθούν - αλλά οι άνθρωποι και οι αντιδραστικές ιδεολογίες τους με τη μορφή του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του σεξισμού και της εχθρότητας προς τους queer, που έκαναν δυνατή την άνοδο του AfD, θα είναι ακόμα εκεί και δεν είναι απίθανο ότι μια απαγόρευση θα τις ριζοσπαστικοποιούσε ακόμα περισσότερο.

Μια απαγόρευση του AfD θα αποτελούσε το πολύ μια ανάσα πριν οι δυνάμεις της Δεξιάς ανασυνταχθούν για να σχηματίσουν ένα νέο κόμμα ή να επιλέξουν άλλες στρατηγικές. Δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το αποτέλεσμα που θα είχε μια τέτοια διαδικασία για τα αστικά κόμματα: η κρατική καταστολή κατά της Δεξιάς συνήθως στρέφεται μετά στις προοδευτικές δυνάμεις.

Αντί λοιπόν να εμπιστευόμαστε ότι το αστικό κράτος θα μας σώσει από τους δεξιούς, πρέπει να εμπιστευτούμε τις δικές μας δυνάμεις. Το αντιφασιστικό μαζικό κίνημα παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο στον αγώνα ενάντια στους φασίστες. Ας αρχίσουμε λοιπόν να το χτίζουμε σήμερα. Όλοι μαζί στους δρόμους των πόλεών μας και στις πλατείες των χωριών μας.

Χτίστε το αντιφασιστικό κίνημα!
Ούτε εκατοστό προς τα δεξιά!

*Πηγή: https://www.dieplattform.org/2024/01/26/ob-afd-oder-ampel-regierung-nur-von-unten-koennen-wir-den-rechtsruck-stoppen/

**Απόδοση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.