Sean Matthews - Workers Solidarity Movement- Belfast branch

 

Για την μπροσούρα του Alan O’Toole "Με τους φτωχούς της γης"

 

Μερικά χρόνια πριν ένας σύντροφος από το Leeds μού μίλησε για τη ζωή και το έργο της χαρισματικής αυτής φυσιογνωμίας του δόκτωρα John Creaghe, ο οποίος βοήθησε στη διάδοση της φλόγας των αναρχικών ιδέων σε τρεις ηπείρους. Σύμφωνα με τα λόγια του φημισμένου Ιταλού αναρχικού Bartolomeo Vanzetti, η μπροσούρα αυτή είναι αφιερωμένη στους "ανώνυμους από το τεράστιο πλήθος των ανωνύμων".

 

O John Creaghe γεννήθηκε στο Limerick/Cork της Ιρλανδίας το 1841 και ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τα πρώτα του χρόνια. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Queens όπου σπούδασε Ιατρική, πριν μεταναστεύσει στη Βοστώνη των ΗΠΑ και μετά στην Αργεντινή το 1874. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής καθώς και το αναδυόμενο σοσιαλιστικό κίνημα πολιτικοποίησαν γρήγορα τον νεαρό τότε Creaghe παρά την αναμενόμενη ιατρική του καριέρα.

 

Το 1888 κυκλοφόρησε μια επιθεώρηση με τον τίτλο "La Verdad" ("Η Αλληθεια") με την οποία προωθούσε την ιδέα της αυτο-οργάνωσης και της συλλογικής άμεσης δράσης της εργατικής τάξης για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων της.

 

Επίσης, η παρουσία του Ερρίκο Μαλατέστα στο Μπουένος Άϊρες άσκησε μεγάλη επίδραση στον John Creaghe.

 

Τον Σεπτέμβρη του 1890 μετέβη στην Αγγλία και έπιασε ενα σπίτι στην οδό Gower σε μια φτωχογειτονιά του Sheffield, πόλης με ιστορία μαχητικής εργατικής δράσης όπου οι σπόροι του αναρχισμού ήταν καλά σπαρμένοι. Εκεί έκανε και την πρώτη του δημόσια ομιλία σχετικά με τους μάρτυρες του Σικάγο και βοήθησε στη συγκρότηση του Sheffield Anarchist Group (Αναρχική Ομάδα του Sheffield) και αργότερα στην κυκλοφορία της εφημερίδας "The Sheffield Anarchist’" ("Ο Αναρχικός του Sheffield") με τον Fred Charles. Την ίδια περίοδο ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα παίρνοντας μόνο έξι πένες ενώ πολλές φορές δεν έπαιρνε καν χρήματα.

 

Η εφημερίδα αυτή κάλυπτε τα πάντα, από απεργίες ενοικίου μέχρι νέα από το κίνημα ενώ υποστήριζε ακόμα την κλεψιά ως φάρμακο ενάντια στο κακό της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

 

Το 1894 επέστρεψε στην Αργεντινή και βρήκε τον αναρχισμό κάτω από τις σημαίες της FAO, που αργότερα μετονομάστηκε σε FORA (Argentine Regional Workers' Federation - Περιφερειακή Εργατική Ομοσπονδία Αργεντινής) αποκτώντας τεράστια επιρροή στο εργατικό κίνημα. Ήταν μια έντονη περίοδος με ταξικό πόλεμο και αυστηρή κρατική καταστολή.

 

Ο Creaghe έγινε εκδότης της καθημερινής εφημερίδας "La Protesta’" ("Η Διαμαρτυρία") η οποία κλείστηκε από το κράτος πολλές φορές. Ο Alan O’Toole σημειώνει ότι ήταν "η μεγαλύτερη εφημερίδα της επανάστασης στην Αργεντινή μέχρι και πρόσφατα... Η δημιουργία και η συνέχισή της αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη συνεισφορά του στην επαναστατική πολιτική".

 

Το 1911 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες όπου μελέτησε τα κινήματα των Ζαπάτα και Ricardo Flores Magon στο κοντινό Μεξικό από πρώτο χέρι. Σε μανιφέστο του που γράφτηκε για τους συντρόφους του στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τις ΗΠΑ, γράφει: "Το Μεξικό καθοδηγεί περήφανα την έξοχη οικονομική και αγροτική επανάσταση. Ακόμα και αυτοί οι αστοί διανοούμενοι σχολιάζοντας τα ζητήματα αυτά παραδέχονται στις εφημερίδες και τα περιοδικά τους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στο Μεξικό μέχρι που ο λαός αποκτήσει τον έλεγχο στη γη, την οποία θεωρεί ότι τού ανήκει ανήκει".

 

Συνεργάστηκε, επίσης, πολύ στενά με την Emma Goldman σε μια εκστρατεία για την απελευθέρωση  του αναρχικού δικηγόρου και δημοσιογράφου Ricardo Flores Magon που έζησε την περισσότερη ζωή του στη φυλακή.

 

 Ο John Creaghe πέθανε σε μεγάλη φτώχεια στην Ουάσινγκτον τον Φλεβάρη του 1920, σε ηλικία 78 χρόνων μετά από τη συμμετοχή 30 χρόνων στο κίνημα.

 

Η βιογραφία του Alan O’Toole διασώζει το έργο της ιστορικής αυτής φυσιογνωμίας, αναδεικνύοντας τη διεθνή του δράση, συνδεόντάς την με τη δράση φυσιογνωμιών όπως οι William Morris και Edward Carpenter και φωτίζοντας μια μεγάλη περίοδο των ¨ηρωικών χρόνων" του αναρχισμού. Ο ίδιος γράφει: "Στις μέρες μας είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι λαοί να ανακτήσουν την ίδια τους τη συνείδηση, αντί να την αφήνουν έρμαιο στα χέρια του οποιουδήποτε κόμματος ή ιδεολογίας. Η ιστορία αυτή από το θάνατο του Creaghe και μετά είναι ένα διευρυμένο μάθημα για το τι μπορεί να γίνει εάν δεν το κάνουν".

 

# Η μπροσούρα έχει εκδοθεί από την Kate Sharpley Library (KSL) και για περισσότερες πλροφορίες επισκεφθείτε το http://www.katesharpleylibrary.net Σύνδεσμος http://www.wsm.ie/bookservice

 

* Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση "Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης", Σεπτέμβρης 2009.

 

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός