Your name
Αναρχική Παρέμβαση

 

Η συνέντευξη πάρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που συγκάλεσε η γαλλική CNT στο Παρίσι με την επωνυμία I07.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το I07 εξελίχθηκε όπως περιμένατε. Είστε ευχαριστημένοι από το όλο αποτέλεσμα;

 

Το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της CNT και η Οργανωτική Επιτροπή του I07 είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που έγιναν οι όλες εκδηλώσεις. Οι περίπου 250 σύντροφοι από το εξωτερικό που συμμετείχαν φαίνονταν αρκετά ικανοποιημένοι, οι συζητήσεις ήταν υψηλής ποιότητας (αν και υπήρξαν διαφορές σε απόψεις) και η διαδήλωση την Πρωτομαγιά ήταν φανταστική, με ένα δυναμικό, μαχητικό και θορυβώδες μπλοκ της CNT 6.000 περίπου ανθρώπων. Η διεθνής συνάντηση, επίσης, στις 30 Απρίλη, είχε μερικές αρκετά αξιόλογες στιγμές, όπως η ομιλία της συντρόφισσας Marta από το Atenco (Μεξικό) με την ματσέτα της στο χέρι της, ή το σύντροφο από το συνδικάτο CNTG της Γουινέας που μας μίλησε για τη νίκη των εργαζομένων στη χώρα του μετά από μια αιματοβαμμένη γενική απεργία που κράτησε ένα μήνα που σημαδεύτηκε με πάνω από 100 νεκρούς.

 

Πριν από το I07 γνωρίζαμε ότι το συνέδριο αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη των διεθνιστικών μας πρωτοβουλιών. Και τώρα που τελείωσε, είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε επιτύχει. Ως διοργανωτές, φυσικά, ανησυχήσαμε λίγο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δεδομένου ότι δεν θέλαμε να απογοητεύσουμε κανέναν και προσπαθήσαμε να δώσουμε στους διεθνείς εκπροσώπους μια καλή εντύπωση για τη CNT. Ένα άσχημο σημείο ήταν ότι τις τελευταίες μέρες πριν από το συνέδριο ανακαλύψαμε ότι μερικοί προσκεκλημένοι μας δεν μπορούσαν να έρθουν λόγω προβλημάτων βίζας. Ένα άλλο αρνητικό σημείο, που μας απογοήτευσε κατά τη διάρκεια των διαφόρων συζητήσεων, ήταν κάποιο πρόβλημα μεταφράσεων κάθε ομιλίας στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ανάλογα προβλήματα.

 

Τι σημαίνει το I07 για το μέλλον του αναρχοσυνδικαλισμού γενικά;

 

Κατά την άποψή μας, το I07 είναι μέρος ενός σημαντικού σχεδίου επέκτασης των διεθνιστικών μας πρωτοβουλιών. Στην ομοσπονδιακή συνέλευση, οι γραμματείς διεθνών σχέσεων της γαλλικής CNT και της ιταλικής USI πρότειναν στις άλλες οργανώσεις την οργάνωση ενός Διεθνούς Αντικαπιταλιστικού Συντονιστικού με μια ιστοσελίδα και φόρουμ για συζήτηση. Συμφωνήθηκε, επίσης, να συμμετέχουμε σε διάφορες κοινές εκστρατείες όπως μια εκστρατεία ενάντια στα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας και μια άλλη για το θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων.

 

Το I07 ήταν, επίσης, σημαντικό για το λόγο ότι, για πρώτη φορά, ο αναρχοσυνδικαλιστικός διεθνισμός δεν περιορίστηκε καθαρά στις δυτικές χώρες, αλλά ήρθαν εδώ στο Παρίσι και συμμετείχαν σύντροφοι από χώρες της Αφρική, της Ωκεανία και της Λατινικής Αμερικής. Και μόνο γι’ αυτό το λόγο, είμαστε ικανοποιημένοι με την έκβαση του I07. Το καλύτερο παράδειγμα του τι και πώς πρέπει να αναπτύσσεται ο διεθνισμός μας ήταν όταν κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνεδρίασης, ο σύντροφος από τη SKT, την εργατική ομοσπονδία της Σιβηρίας, μεταφραζόταν κατά την ομιλία του στα γαλλικά από έναν σύντροφο από το Μαλί που μιλούσε ρωσικά (!)

 

Τι σημαίνει το I07 για τη γαλλική CNT, για το μέλλον σας, τις σχέσεις σας με την Alternative Libertaire, τη Federation Anarchiste, τη SUD και άλλα «εναλλακτικά» συνδικάτα;

 

Η CNT ακολουθεί την πορεία της χωρίς να ανησυχεί για τις άλλες οργανώσεις, χωρίς όμως να είναι σεχταριστική στις σχέσεις της. Η CNT συνεργάζεται κατά περιόδους με την Federation Anarchiste, αν και η ομοσπονδία αυτή δεν είναι αρκετά ενεργή στα κοινωνικά κινήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Alternative Libertaire, με την οποία συνεργαζόμαστε τακτικά χωρίς οποιοδήποτε σεχταρισμό.

 

Όσον αφορά τη SUD (Solidaire, Unitaire et Democratique), συνεργαζόμαστε σε επίπεδο βάσης σε ιδιαίτερους αγώνες, όπως πρόσφατα κατά τη διάρκεια της απεργίας της Citroen ή στον εκπαιδευτικό τομέα. Δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση με την ηγεσία των συνδικάτων που ανήκουν στη SUD. Δεν μπορούμε, επίσης, να ξεχάσουμε ότι η CNT έχει κηρυχτεί παράνομη στο χώρο των ταχυδρομικών υπαλλήλων, μετά την καταστολή σε βάρος των συντρόφων μας και αυτό οφείλεται εν μέρει και στο συνδικάτο ταχυδρομικών της SUD. Η CNT υποστηρίζει, φυσικά, την ενότητα στη δράση, βέβαια σε επίπεδο βάσης, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι στη Γαλλία η μόνη οργάνωση που εμφορείται και υποστηρίζει τις ιδέες του αναρχοσυνδικαλισμού, του αντικαπιταλιστικού, αντι-ιμπεριαλιστικού, αντισεξιστικού και αντιφασιστικού συνδικαλισμού είναι η CNT.

 

Τα συνδικάτα-μέλη της SUD είναι ίσως κάπως περισσότερο ριζοσπαστικά από αυτά που ανήκουν στη γαλλική CGT ή τη CFDT, αλλά δεν παύουν να είναι μεταρρυθμιστικά, συντεχνιακά και γραφειοκρατικοποιημένα συνδικάτα. Υπάρχει μια εξαίρεση στο εσωτερικό της SUD και αυτή είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών, που επικρίνει σωστά το ρεφορμισμό των άλλων συνδικάτων-μελών της SUD. Εντούτοις, ακόμα και στο εσωτερικό αυτού του τομέα εργαζομένων της SUD υπάρχουν αντιφάσεις και εσωτερική ένταση.

 

Το σημαντικότερο για τη CNT είναι να δούμε εάν μπορεί να προτείνει μια αρκετά αξιόπιστη στρατηγική ως εναλλακτική λύση για το γαλλικό εργατικό και κοινωνικό κίνημα. Αυτή την επαναστατική εναλλακτική λύση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι. Και θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητά μας να δημιουργήσουμε κάτι.

 

Κάποιες τελευταίες λέξεις;

 

Χαιρετισμούς σε όλους τους συντρόφους μας στην CGT (σ.τ.μ.: εννοεί την ισπανική CGT). Ζήτω ο διεθνισμός! Ζήτω ο αναρχοσυνδικαλισμός! Η ημέρα μας θα έρθει! Κοινωνική επανάσταση!