Your name
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Σύντομη βιογραφία του Ουαλού μηχανικού και αναρχικού ομιλητή Sam Mainwaring, ενός από τους πρώτους αναρχικούς αγωνιστές στη Βρετανία.

Ο Sam Mainwaring γεννήθηκε στις 14 Δεκέμβρη 1841, στο Neath της Ουαλίας. Σπούδασε μηχανικός και παντρεύτηκε την κόρη ενός τελωνειακού του Κάρντιφ το 1868. Εργάστηκε για λίγο διάστημα στις ΗΠΑ, για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, όπου εξάσκησε το επάγγελμά του στο Marylebone.

Εδώ ήταν που ο νεαρός τότε Tom Mann, όταν ήρθε να εργαστεί, επηρεάστηκε από τις ιδέες του Mainwaring. Ο Mainwaring βοήθησε στην ίδρυση της Labour Emancipation League (Εργατική Χειραφετητική Ένωση) και έγινε μέλος της Social Democratic Federation (Σοσιαλδημοκρατική Ομοσπονδία). Ήταν ένας από εκείνους που αντιτάχθηκαν στις απόψεις του Hyndman και αποχώρησαν από την οργάνωση αυτή στη διάσπαση του 1885, βοηθώντας έπειτα, στην ίδρυση της Socialist League (Σοσιαλιστική Ένωση). Έγινε ένας από τους πιο δραστήριους δημόσιους ομιλητές της Socialist League. Το 1886 συνελήφθη μαζί με τον Jack Williams και του επιβλήθηκε πρόστιμο. Η εφημερίδα της Ένωσης «Commonweal» δημοσίευσε τα σχετικά με μια ομιλία του Mainwaring στο τμήμα του Hackney της οργάνωσης τον Γενάρη του 1887, στην οποία είπε ότι οι επαναστάτες σοσιαλιστές δεν αγωνίζονται ποτέ για ανακουφιστικά αιτήματα είτε από τα δημοτικά συμβούλια είτε από τη βουλή. Έδειξε ότι όλα τα λαϊκά κινήματα ενάντια στις επιθέσεις και τα διάφορα μονοπώλια δεν πέτυχαν το σκοπό τους, αλλά μπορούν να το κάνουν διαμέσου όλων αυτών που εξεγείρονται ενάντια στο νόμο και την τάξη.

Ήταν φίλος πολλών αντικοινοβουλευτικών αγωνιστών-μελών της Ένωσης όπως οι Joseph Lane και James Tochatti καθώς και του αναρχικού ιστορικού Max Nettlau.

Ο Mainwaring βοήθησε στη συγκρότηση της πλατφόρμας της Ένωσης, μετά τη διαδήλωση ενάντια στην καταπίεση της 11 Απρίλη 1887. Αργότερα, τον ίδιο χρόνο, μαζί με τον Frank Kitz έκαναν μια περιοδεία στην Ουαλία. Το 1891 επέστρεψε στη Νότια Ουαλία για να βοηθήσει την ανατροφή των παιδιών του αδελφού του Tom, Ellen and Sam Jr, ο οποίος έγινε αργότερα οργανωτής συνδικάτου και μέλος της Industrial Workers of the World (Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου).

Το διάστημα αυτό, ο Mainwaring ίδρυσε τη South Wales Socialist Society (Σοσιαλιστικός Σύνδεσμος Νότιας Ουαλίας), συνεχίζοντας να προπαγανδίζει τον αντικοινοβουλευτισμό στην περιοχή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, επέστρεψε στο Λονδίνο και συνέχισε να προπαγανδίζει τον αντικοινοβουλευτισμό, αλλά και τις αναρχοσυνδικαλιστικές ιδέες. Ο Albert Meltzer σημειώνει ότι ο Sam Mainwaring ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «αναρχοσυνδικαλισμός» στη Βρετανία.

Επίσης, δημοσίευσε τα απομνημονεύματα του William Morris στη «Freedom» το 1896 και 1897.

Πήρε μέρος στην αντιπολεμική προπαγάνδα στο Λονδίνο το 1900, κατά τη διάρκεια του Πολέμου Boers, δίνοντας ομιλίες μαζί με τους Tom Mann, Emma Goldman και Harry Kelly.

Με τον Ισπανό αναρχικό Tarrida del Marmol κυκλοφόρησε την εφημερίδα «The General Strike» («Η Γενική Απεργία»), στο Λονδίνο, από την οποία κυκλοφόρησαν δύο τεύχη, το πρώτο τον Σεπτέμβρη του 1903 και το δεύτερο τον Μάρτη του 1904.

Ως μέλος του συνδικάτου Amalgamated Society of Engineers (Ενοποιημένου Συνδέσμου Μηχανικών) και του London Trades Council (Εργατικό Κέντρο Λονδίνου), ο Mainwaring χρησιμοποίησε την εμπειρία του για να καταγγείλει τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, με αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με μια αποτυχημένη απεργία στο Clydeside που οι ηγέτες του Amalgamated Society of Engineers δεν την υποστήριξαν καν.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, ο Sam Mainwaring έκανε προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τη γαλλική συνδικαλιστική σκέψη και τρόπο δράσης, όπως αυτή της τότε CGT, για να την εφαρμόσει σύμφωνα με τις βρετανικές συνθήκες. Δυστυχώς, το 1904 σημαδεύτηκε από μεγάλη ανεργία και φτώχεια και ο ίδιος αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Νότια Ουαλία για εξεύρεση εργασίας.

Σύμφωνα με τον Tom Mann «ήταν ήρεμος, αξιοπρεπής και με… μεγάλη γενειάδα σαν τον William Morris”, με τον οποίο έφευγαν και περπατούσαν μαζί μετά τις διάφορες συνελεύσεις και ομιλίες.

Πέθανε ξαφνικά, στις 29 Σεπτέμβρη 1907, ενώ παρακολουθούσε μια ανοιχτή συνέλευση στο Parliament Hill Fields.

Στο τεύχος της 11ης Νοέμβρη 1911 της «Freedom» υπάρχει κείμενο-νεκρολογία του Ισπανού αναρχικού Tarrida del Marmol.

Ο ανιψιός του Sam, ο Sam Mainwaring Junior, συνέχισε την αναρχική δραστηριότητα στη Νότια Ουαλία.

* Κείμενο του Nick Heath στο libcom.org Ελληνική μετάφραση «Ούτε θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 20 Γενάρη 2007.