Emilio Crisi
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Στις 16 Οκτώβρη 1939 πεθαίνει η Malvina Tavares, δασκάλα σε αγροτικές περιοχές, πρωτοπόρος του Σύγχρονου Σχολείου στη Βραζιλία και εξαιρετική αναρχική αγωνίστρια.

Με καταγωγή από την Encruzilhada do Sul (RS), ως νεαρή, εκτελούσε ήδη το εκπαιδευτικό τηγς έργο μεταξύ των φτωχότερων πληθυσμών στο νότο της χώρας. Φωτισμένη οπαδός του Ferrer i Guardia, εφαρμόζει καινοτόμους για την εποχή τρόπους εκπαίδευσης, φτάνοντας ακόμη και στην κατάργηση των τιμωριών και της θρησκευτικής διδασκαλίας στην περιοχή όπου δίδασκε.

Η ζωή της και η κληρονομιά της επηρέασαν, για παράδειγμα, την εμβληματική αναρχική αγωνίστρια Espertirina Martins (που υπήρξε μαθητρια της Malvina) και τον εγγονό της, Flávio Tavares, ο οποίος συμμετείχε στην ένοπλη αντίσταση κατά της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία.

Ένα από τα πλέον κομβικά θεωρητικά κείμενα που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, από την Αναρχική Ομοσπονδία Gaúcha (FAG) και της Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης (FAU) έχει τον τίτλο "Document Wellinton Galarza / Malvina Tavares”.

*Πηγή: Emilio Crisi.