Angel J. Cappelletti - Δημήτρης Τρωαδίτης (ed.)
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Η αναρχική φεμινίστρια Salvadora Medina Onrubia γεννήθηκε στην La Plata το 1894 (ή 1895). Εισήλθε στο αναρχικό και γυναικείο κίνημα από την ηλικία των 15 χρόνων. Εργάστηκε ως δασκάλα στην επαρχία Entre Rios. Συνεργάστηκε στενά με την αναρχική εφημερίδα “La Protesta” (“Η Διαμαρτυρία”) και την επιθεώρηση “Fray Mocho”. Συνεργάστηκε επίσης με διάφορες εφημερίδες και άλλες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων και των “La Nacion”, “El Hogar” και “Caras y Caretas”. Έγραψε ποίηση. Μετέφρασε θεατρικά έργα και έγραψε βιβλία για παιδιά. Έγραψε, επίσης, αρκετά έργα που ανεβάστηκαν στο Μπουένος Άιρες, όπως το “Alma fuerte”. Το 1915 παντρεύτηκε τον Natalio Botana, δημιουργό του Ημερολογίου “Critica”. Ίδρυσε την ομάδα America Nueva η οποία είχε στόχο να υπερασπίσει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών. Πέθανε τον Ιούλη του 1972 στο Μπουένος Άιρες.

Το τραγούδι που ακολουθεί είναι σε στίχους της: https://www.youtube.com/watch?v=9F2G0hpvJXQ

 

 

Η ποιήτρια Juana Rouco Buela ήταν από την Ισπανία και γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1889. Δραστηριοποιήθηκε αρκετά έντονα στους εργατικούς αγώνες αμέσως με την άφιξή της στην Αργεντινή το 1900. Ήταν αντιπρόσωπος της Refineria Argentina του Ροσάριο στο 5ο Συνέδριο της αναρχοσυνδικαλιστικής συνομοσπονδίας FORA. Από τι πιο γνωστές συνδικαλίστριες της εποχής και άριστη ομιλήτρια σε συγκεντρώσεις. Συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς του 1904. Το 1907, μαζί με τις Virginia Bolten, Teresa Caporaletti, Elisa Leotar, María Reyes, Violeta Garcia, Marta Newelstein και Digna Collazo, ίδρυσαν το Centro Feminino Anarquista. Toν ιδιο χρόνο συνελήφθη και απελάθηκε στην Ισπανία για τη δράση της στην απεργία των ενοικιαστών. Εκεί συνάντησε την Φρεντερίκα Μοντσενί από την οποία και επηρεάστηκε. Εγκαταστάθηκε στην Ουρουγουάη όπου το 1909 ίδρυσε την εφημερίδα Nueva Senta στο Μοντεβίδεο. Εισήλθε ξανά στην Αργεντινή όπου συνελήφθη το 1910. Συνεργάστηκε με μεγάλο αριθμό εκδόσεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου κατέφυγε και έζησε αρκετά χρόνια, πριν επιστρέψει για μια ακόμα φορά στο Μπουένος Άιρες όπου συνεργάστηκε με την εφημερίδα El Mundo και την επιθεώρηση Mundo Argentino. Το 1922 στην Necochea ίδρυσε την δισεβδομαδιαία φεμινιστική εφημερίδα Nuestra Tribuna. Πριν πεθάνει το 1969 έγραψε μια μεγάλη αυτοβιογραφία.

 

 

Η Herminia Catalina Brumana γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1897 στο Pigue. Ήταν δασκάλα, συγγραφέας, δημοσιογράφος και φεμινίστρια αγωνίστρια. Συνεργάστηκ τόσο με σοσιαλιστικές όσο και με αναρχικές ιδέες. Ωστόσο, ήταν πιο κοντά στις ελευθεριακές ιδέες. Έγραψε εννέα βιβλία και έντεκα θεατρικά έργα, από τα οποία εκδόθηκαν τα τρία. Συνεργάστηκε με αρκετές εκδόσεις, των “Mundo Argentino”, “El Hogar” and “La Nación”, ανάμεσά τους. Πέθανε στο Μπουένος Άιρες στις 9 Γενάρη 1954. Θεωρείται από τους συνεχιστές του Rafael Barrett.

 

 

*Για τις Salvadora Medina Onrubia και Juana Rouco Buela, στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Angel J. Cappelletti, Anarchism in Latin America , Ak Press 2017 (αγγλική μετάφραση από τα ισπανικά: Gabriel Palmer-Fernandez). Για την Herminia Catalina Brumana στοιχει αντλήθηκαν από το διακδίκτυο (ο Angel J. Cappelletti απλώς την αναφέρει ως όνομα). Μετάφραση-επιμέλεια: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.