Έχουμε συσπειρωθεί σε μια μεγάλη αριστερή συσπείρωση με την επωνυμία “Η Κοινωνική Αριστερά” στην οποία συμμετέχουν μαρξιστές, αναρχικοί, μετα-αριστεροί και άλλοι. Το κίνημα αυτό μάς προσέφερε κάτι πολύ σημαντικό: νομική προστασία (καθώς στην Ιορδανία η παράνομη πολιτική δουλειά τιμωρείται με 3 χρόνια φυλάκισης).

 

Η αριστερή αυτή συσπείρωση έχει αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ιορδανία, αν και επί του παρόντος έχει μεταξύ 1000 με 2500 μέλη από τα οποία οι αναρχικοί είναι μόνο 16, οι οποίοι όμως παίζουν σπουδαίο ρόλο στο εσωτερικό του κινήματος. Όταν οι παραδοσιακοί μαρξιστές ασκούν κριτική στο κίνημα λένε μερικές φορές ότι αυτό “είναι ένα αναρχικό κίνημα”!

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιορδανίας ένα αριστερό κίνημα υιοθετεί μη ιεραρχικές δομές οργάνωσης.

 

Εμεις οι αναρχικοί έχουμε προτείνει και καταθέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από τον τομέα της νεολαίας και των φοιηττών του κινήματος. Τους τελευταίους δύο μήνες, ο τομέας νεολαίας και φοιτητών εργάζεται πάνω στη δομή αυτή που έχουμε προτείνει και εάν αποδειχτεί ότι λειτουργεί σωστά τότε θα το προτείνουμε σε ολόκληρο το κίνημα.

 

Είναι μέσω της υιοθέτησης και δημιουργίας ενός τέτοιου μη ιεραρχικού τρόπου οργάνωσης που πστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια αρχή προς την κατανόηση των αναρχικών ιδεών, διαμέσου του πρακτικού παραδείγματος.

 

Επίσης, πειραματιζόμαστε σε καθημερινή βάση με το να συζητάμε πάνω στα παλιά λάθη και έτσι οι καινοτομίες είναι προφανείς ανά πάσα ώρα και στιγμή.

 

Σε άλλα νέα, δύο σύντροφοί μας συνελήφθησαν αλλά απελευθερώθηκαν μετά από πιέσεις από το κίνημα. Επίσης, 3 από τους μαρξιστές συντρόφους μας εξέτισαν ποινή φυλάκισης 6 ημερών ο καθένας πριν απελυθερωθούν, επίσης, μετά από κινητοποιήσεις του κινήματος.

 

Δημιουργήσαμε ένα μουσικό συγκρότημα που διοργανώνει εκδηλώσεις.

 

Διακινήσαμε χιλιάδες αντίτυπα προκηρύξεων χέρι με χέρι στις φτωχές γειτονιές και τα στρατόπεδα προσφύγων.

 

Εμφανιστήκαμε στο Aljazeera, όπου μιλήσαμε για τις δραστηριότητές μας για μισή ώρα την ημέρα που έγινε μια γενική απεργία στην Ιορανία.

 

Υπήρξε δημοσίευμα δύο σελίδων σε ένα σημαντικό περιοδικό, το Jordanthe, που εκδίδει το συνδικάτο συγγραφέων της χώρας, ενώ ο δεύτερος πιο σημαντικός συγγραφέας της χώρας αφιέρωσε τη στήλη του σε δημοφιλή λαϊκή εφημερίδα στους αναρχικούς.

 

Έχουμε επιδοθεί επίσης στην αναγραφή συνθημάτων.

 

Δεχτήκαμε επισκέψεις αναρχικών από την Αυστραλία και την Αυστρία.

 

Βοηθήσαμε στην οργάνωση μιας εκδήλωσης με μουσική και ποίηση για να εορταστεί η απελευθέρωση κάποιων Ιορδανών φυλακισμένων καιθώς και η επίσκεψη του Λιβανέζου κομμουνιστή Anwar Yaseen, ο οποίος ήταν φυλακισμένος για 13 χρόνια επειδή σκότωσε Ισραηλινούς στρατιώτες συμμετέχοντας στην ένοπλη αντίσταση στο νότιο Λίβανο.

 

Υπάρχει, επίσης, ένα συνδικάτο καθημερινών εργαζόμενων (13.000 εργατών που εργάζονται σε καθημερινή βάση αλλά πληρώνονται σαν να εργάζονται με μερική απασχόληση) που αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ιατρική κάλυψη και κατώτερο μισθό. Συμμετείχαμε σε σειρά διαδηλώσεών τους. Το συνδικάτο αυτό οργάνωσε, επίσης, μια απεργία πείνας αγωνιστών του η οποία τελικά οδήγησε σε ικανοποίηση των αιτημάτων.

 

Στην Ιορδανία γίνεται ένα τεράστιο φεστιβάλ που ονομάζεται “Φεστιβάλ Ιορδανίας” και η κυβέρνηση δαπανά γι’ αυτό 30 εκατομμύρια δολάρια. Το φεστιβάλ, αρχικά οργανωνόταν από κάποιο Γάλλο που είναι ο ίδιος που οργάνωσε τις εκδηλώσεις για την 60ή επέτειο ανακήρυξης του κράτους του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, στην Ιορδανία υπάρχουν περισσότερα από 20.000 παιδιά που μαστίζονται από υποσιτισμό εξαιτίας της φτώχειας, ενώ, επίσης, το φεστιβάλ αυτό εξωβέλισε το παραδοσιακό φεστιβάλ Jerash, το οποίο περιλάμβανε μουσική, ποίηση και παραδοσιακό χορό, ενώ το νέο αυτό φεστιβάλ περιλαμβάνει μόνο ποπ μουσική και τραγουδιστές. Έτσι αρχίσαμε μια εκστρατεία και οργανώσαμε και μια διαδήλωση μαζί με την Επιτροπή κατά του Σιωνισμού και το ιορδανικό κόμμα που σχετίζεται με το παλαιστινιακό PFLP.

 

Επίσης, συμμετείχαμε σε μια διαδήλωση 200 εργατών οι οποίοι έχασαν τις εργασίες τους επειδή μια νέα καναδική εταιρία αγόρασε τη μεταλλευτική εξορυγκτική εταιρία όπου εργάζονταν και η οποία ήταν πριν υπό κυβερνητική ιδιοκτησία.

 

Διατηρούμε τέλος και δύο μπλογκ που είναι τα http://anarchism-jordan.blogspot.com και http://1ofamany.wordpress.com Η δε επίσημη ιστοσελίδα του κινήματος που συμμετέχουμε είναι η www.joleft.net (δυστυχώς μόνο στα αραβικά).

 

* Δημοσιεύτηκε στα www.anarkismo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 22 Οκτώβρη 2008.