Your name
Αναρχική Παρέμβαση

 

 

Ο αναρχισμός στην Ιορδανία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, αλλά αναμένεται να αναπτυχθεί στα χρόνια που έρχονται.

 

Τελικά μετά από περισσότερο από 50 χρόνια κομμουνιστική δραστηριότητας στην Ιορδανία, οι αναρχικοί άρχισαν να συσπειρώνονται. Οι περισσότεροι Ιορδανοί αναρχικοί είναι καλλιτέχνες που εργάζονται στη μουσική, την παραγωγή ταινιών και τις γραφιστικές τέχνες, ενώ ένας από τους συντρόφους μας τελειώνει το master του στη μελέτη των φύλων... Μερικοί σύντροφοι είναι Ιορδανοί και μερικοί άλλοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στην Ιορδανία...

 

Οι περισσότεροι από μας προέρχονται από το μαρξισμό και έτσι η θεωρία έχει μεγάλη σημασία για μας. Δύο σύντροφοι βρήκαν τελικά ένα βιβλίο για τον αναρχισμό στα αραβικά, αλλά μετέπειτα βρήκαμε τρία ακόμα βιβλία αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο για «τον αναρχισμό».

 

1) Fawdawiya σημαίνει kenotic, 2) La soltawiya σημαίνει αντιεξουσία, 3) Taharoriya που σημαίνει ελευθεριακός και 4) Anarkeya σημαίνει αναρχισμός. Βρήκαμε επίσης μια αιγυπτιακή και κάποιες λιβανέζικες αναρχικές ιστοσελίδες που μας ήταν εξαιρετικά χρήσιμες.

 

Μέχρι τώρα είμαστε περίπου 20 σύντροφοι... Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πιο πολλοί αναρχικοί στη χώρα, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούν! Πρόσφατα, γίναμε μέρος ενός μεγαλύτερου κινήματος που ονομάζεται Κοινωνική Αριστερά και αποτελείται από μαρξίστριες φεμινίστριες και άλλους. Παρ’ ότι το κίνημα έχει περισσότερο από 1000 μέλη, οι αναρχικοί έχουμε σχετικά πολύ ισχυρή επιρροή και επίδραση στην ομάδα. Συναντιόμαστε στο γραφείο της Αντιπαγκοσμιοποίησης στην Ιορδανία.

 

Όταν αρχίσαμε να διαβάζουμε, ψάξαμε για οποιαδήποτε μορφή αναρχίας στην ιστορία και τον τοπικό μας πολιτισμό. Μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου με τον τίτλο «Οι Τροπικοί των Sufi» που γράφτηκε από έναν Ιρακινό συγγραφέα (τον Hadi Al Alawi), διαπιστώσαμε ότι ο σουφισμός αναφέρεται σχεδόν ολοκληρωτικά στον αναρχισμό. Βασικά, βρήκαμε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο που αναφέρεται στον αναρχο-σουφισμό. Έτσι, τώρα οι περισσότεροι από μας καθορίζονται ως σουφιστές αναρχικοί. Βρήκαμε αναρχικές σουφιστικές ομάδες από τον 8ο ώς τον 16ο αιώνα. Έτσι, μετά από την ανάγνωση οποιουδήποτε βιβλίου των Μπακούνιν, Κροπότκιν, Προυντόν ήμασταν σε θέση να βρούμε, μετά τη μελέτη της ιστορίας της αναρχίας στην Ισπανία, την Ουκρανία, το Παρίσι, το Μεξικό καθώς και μετά από τη μελέτη του σουφισμού, αρχίσαμε να κατανοούμε τον αναρχισμό μας.

 

Υπάρχει ακόμα ένας από μας που εργάζεται με το δικό του τρόπο για την κατανόηση του αναρχο-σουφισμού, αναμιγνύοντάς τον με δικές του θεωρίες περί μεταμοντερνισμού και πτώσης της ιδεολογίας, ή όπως ο ίδιος το αποκαλεί μηδενιστικό αναρχο-σουφισμό.

 

Έχουμε ακούσει ότι υπάρχουν άλλες ομάδες στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Λίβανο και την Παλαιστίνη, αλλά δεν έχουμε συναντήσει κάποιον από αυτές.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας πολύ σημαντικός αρθρογράφος έγραψε για μας τους αναρχικούς στη πιο δημοφιλή εφημερίδα της χώρας αφότου είδε για πρώτη φορά τη σημαία μας σε μια διαδήλωση.

 

Όλα τα πολιτικά κινήματα και τα κόμματα στην Ιορδανία έχουν πρόβλημα με τους αριθμούς, αλλά στρατολογώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους αναδύονται δυσκολίες επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι φοβούνται αρκετά να συμμετέχουν.

 

Στην Ιορδανία υποφέρουμε ακόμα από την αποβολή από τα πανεπιστήμια λόγω πολιτικών δραστηριοτήτων εξαιτίας νόμων τους οποίους κάποιος είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει και να ερμηνεύσει. Οι νόμοι αυτοί χρησιμοποιούνται εναντίον πολιτικών αγωνιστών και αφορούν παρακώλυση της κοινωνικής αρμονίας, δυσαρέσκεια για τους υψηλά ιστάμενους, τη γλώσσα που χρησιμοποιεί κάποιος, εκδόσεις χωρίς άδεια, παράνομες συναθροίσεις κ.λπ. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο επίσης για βασανιστήρια, απαγωγές κ.ά. Υπάρχει ακόμα και η ποινή 3 χρόνων φυλάκισης για την ίδρυση παράνομων ομάδων.

 

Έτσι, ο αναρχισμός στην Ιορδανία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, αλλά αναμένεται να αναπτυχθεί στα χρόνια που έρχονται.

 

Από μας τους αδελφούς/αδελφές σας σύντροφοι.

 

Αναρχικοί από την Ιορδανία

 

* Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης» 28 Μάρτη 2008.