Από την ομάδα Αναρχικό Μέτωπο

 

 

 Ένα κάλεσμα της ομάδας Αναρχικό Μέτωπο από την Τουρκία για συγκρότηση Βαλκανικής Αναρχικής Ομοσπονδίας (που δεν βρήκε την ανταπόκρισή του).

 

 

 Αγαπητοί σύντροφοι από τα Βαλκάνια!

 

 

 Είμαστε αναρχικοί από την Τουρκία και πιστεύουμε ότι, ενώ τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου έχουν πάντα προβλήματα και διαμάχες μεταξύ τους, για την εργατική τάξη και τους λαούς των Βαλκανίων είναι δυνατή μια διαφορετική ζωή. Στις πολιτικές επιστήμες ο όρος «Βαλκανιοποίηση» («Balkanization») έχει αποκτήσει αρνητική σημασία εννοώντας τη διαίρεση και τον κατακερματισμό της περιοχής σε εχθρικές μεταξύ τους ομάδες οι οποίες όμως, από την άλλη, είναι και ανοιχτές σε ενδεχόμενα συνεργασίας της μιας με την άλλη. 

 

Εάν εμείς, οι αναρχικοί των Βαλκανίων, προσδώσουμε μια νέα έννοια στον όρο αυτό, το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας θα αλλάξει ολοκληρωτικά. Η «Βαλκανιοποίηση» τότε θα σημαίνει αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη, φιλία μεταξύ των πολιτισμών και των λαών, κοινωνίες όπου οι τάξεις και η εκμετάλλευση θα εξαφανιστούν ως αποτέλεσμα του ταξικού πολέμου, άτομα που θα είναι ικανά να συνδυάζουν ατομική ελευθερία και συλλογική υπευθυνότητα για την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων, αναπτύσσοντας αξίες όπως ο αντισεξισμός, ο ανικαπιταλισμός, ο αντιρατσισμός και η κοινοτική ζωή ενάντια στις εξουσίες, τις κυρίαρχες δυνάμεις και τον παγκόσμιο καπιταλισμό, για την ειρήνη, την κοινωνική και περιβαλλοντική απελευθέρωση, μια περιοχή όπου ο φασισμός, ο σοβινισμός, οι κάθε είδους διακρίσεις δεν θα σημαίνουν τίποτα καθ’ ην στιγμή θα αναπτύσσεται μια πολύχρωμη ένωση των ανθρώπων στην οποία κάθε κουλτούρα και γλώσσα θα αποτελεί θησαυρό παρά λόγο για διαμάχες και ρήξεις.

 

Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε τη σημασία της λέξης Βαλκανιοποίηση και να είναι συνώνυμη της αναρχίας και των αναρχικών ιδεωδών, της κοινωνικής εναλλαγής απέναντι στον καπιταλισμό. Ο δρόμος για την ενοποίηση της εργατικής τάξης και των λαών των Βαλκανίων περνάει μέσα από την ενοποίηση των Βαλκάνιων αναρχικών.

 

Προσκαλούμε όλους τους αναρχικούς των Βαλκανικών χωρών να έρθουν σε επαφή μαζί μας για τη συγκρότηση της Βαλκανικής Αναρχικής Ομοσπονδίας. Εάν οι αναρχικοί των Βαλκανίων μπορούν να συναντηθούν μεταξύ τους για μια έμπρακτη φιλία και αλληλεγγύη ανάμεσα σε ομάδες, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες και άλλες οργανώσεις, τότε θα μπορέσουμε να επιδράσουμε περισσότερο στην περιοχή μας.

 

Οι άρχουσες τάξεις και οι κυρίαρχοι των Βαλκανίων δεν υπόσχονται τίποτε άλλο εντελώς εκτός από φατριαστικούς, θρησκευτικούς και εθνικούς πολέμους. Με τον τρόπο τους αυτό ποτέ δεν πρόκειται να μας οδηγήσουν στην ειρήνη κι αυτό το έχουμε ήδη δει. Το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να αλλάξει μόνο εάν είμαστε ικανοί να διαδώσουμε και εξαπλώσουμε τα αναρχικά μας ιδεώδη στις κοινωνίες. Για να πείσουμε τον κόσμο να πιστέψει στα όνειρά μας πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι σε αυτά και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ώστε να τα πραγματοποιήσουμε στην πραγματική ζωή. <p>

 

 

 

Ευελπιστούμε να συζητήσετε με μας αυτή την πρόταση της συγκρότησης της Βαλκανικής Αναρχικής Ομοσπονδίας με συντρόφους των Βαλκανικών χωρών.

 

Αλληλέγγυοι

 

*Δημοσιεύτηκε στο www.ainfos.ca την Παρασκευή, 15 Ιούνη 2007. Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης» 17/6/2007. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την ομάδα μέσω της ιστοσελίδας http://anarsi.org/haber.php

 

 

 

 

 

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός