Το βιβλίο “BlackFlame: TheRevolutionaryClassPoliticsofAnarchismandSyndicalism” (“Μαύρη Φλόγα: Η Επαναστατική Ταξική Πολιτική του Αναρχισμού και του Συνδικαλισμού”) αναμένεται προς διάθεση από τις αμερικανικέ ελευθεριακές εκδόσειςAKPress από τα μέσα του επόμενου μήνα.

 

Είναι ο 1ος Τόμος του δίτομου έργου με τον τίτλο “Counter-Power” (“Αντι-Εξουσία”) που επιχειρεί μια νέα έρευνα και μελέτη της δημοκρατικής ταξικής πολιτικής παράδοσης του αναρχισμού, του οράματός του για μια αποκεντρωμένη σχεδιασμένη οικονομία και την επίδρασή του στους λαϊκούς αγώνες σε πέντε ηπείρους κατά τα τελευταία  150 χρόνια. Από τον 19ο αιώνα στα σημερινά αντικαπιταλιστικά κινήματα, το έργο ανιχνεύει τη συνεισφορά του αναρχισμού σε ζητήματα όπως αυτό του ρατσισμού, των φύλων, της τάξης, του καπιταλισμού, της ιδιοκτησίας, του αποικισμού και του ιμπεριαλισμού, αναδύοντας κατά σημαντικό τρόπο το έργο προηγούμενων ιστορικών για τα αντικείμενα αυτά και ασκώντας κριτική στις μαρξιστικές προσεγγίσεις σε αυτά.

 

Οι συγγραφείς του έργου LucienvanderWalt και MichaelSchmidt είναι και οι δύο ιδρυτές και μέλη του ZabalazaAnarchistCommunistFederation (Αναρχική Κομμουνιστική Ομοσπονδία Zabalaza) που μετεξελίχθηκε σε ZabalazaAnarchistCommunistFront (Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza) της Νότιας Αφρικής.

 

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται πρόλογος από τον αναρχικό αγωνιστή StuartChristie, από τη Σκωτία, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1964 στην Ισπανία για τον ρόλο του σε ένα σχέδιο αναρχικών να δολοφονήσουν τον δικτάτορα Φράνκο, και αργότερα ιδρυτή του αγγλικού αναρχικού περιοδικού “BlackFlag” ((“Μαύρη Σημαία”) και συνιδρυτή του AnarchistBlackCross (Αναρχικός Μαύρος Σταυρός) το 1968.

 

Ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Witswatersand του Γιοχάνεσμπουρκ, JonathanHyslop, είπε: “Το σημαντικότατα εξαιρετικό αυτό βιβλίο αντιπροσωπεύει τον καρπό μιας αξιοσημείωτης μελετητικής εργασίας καθώς και βαθιάς πίστης. Οι συγγραφείς έχουν κάνει μια φοβερά αξιόλογη εργασία μελετώντας από κοινού μια τεράστια βιβλιογραφία. Δείχνουν εδώ ότι ο αναρχισμός και ο συνδικαλισμός υπήρξαν αρκετά σημαντικές πολιτικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα πολύ περισσότερο από ό,τι δείχνουν οι διάφοροι ιστορικοί. Παρουσιάζουν μια άριστη περιγραφή της παγκόσμιας πολιτικής επίδρασης του κινήματος η οποία υποστηρίζεται από μια εντυπωσιακή παράθεση αποδείξεων και βιβλιογραφίας. Οι LucienvanderWalt και MichaelSchmidt παρέχουν, επίσης, μια δυναμική εικόνα του αναρχισμού ως μιας αρκετά σοβαρής και συνεκτικής πολιτικής φιλοσοφίας”.

 

Το “BlackFlame” είναι ο θεωρητικός τόμος, ενώ ο 2ος Τόμος που αποτελεί το ιστορικό μέρος και τιτλοφορείται “GlobalFire: 150 FightingYearsofInternationalAnarchismandSyndicalism” (“Παγκόσμια Φωτιά: 150 Χρόνια Αγώνων του Διεθνούς Αναρχισμού και Συνδικαλισμού”) αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

 

Ο Τόμος αυτός αποτελεί τη πλέον περιεκτική έως τώρα μελέτη σε παγκόσμια κλίμακα της ασυνήθιστης οικουμενικής επίδρασης του αναρχικού κινήματος, αρχίζοντας από το “πρώτο κύμα” του συνδικαλισμού στην Ισπανία, την Κούβα, το Μεξικό, την Ουρουγουάη και τις ΗΠΑ στο διάστημα 1860-1870, και από την Κουβανική Επανάσταση μέχρι τις σημερινές αναρχοσυνδικαλιστικές και αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις. Αποτελεί μια εξαντλητική ερευνητική εργασία, βασισμένη σε υλικό που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τα Σοβιετικά Αρχεία, συνεντεύξεις με αναρχικούς αντάρτες, συνδικαλιστές και άλλους μαχητές από μακρινά το ένα από το άλλο και διαφορετικά μεταξύ τους μέρη του κόσμου όπως Ουρουγουάη, Βουλγαρία και Ιράκ καθώς και νέες κοινωνιολογικές μελέτες για την εργασία. Περιέχει και επικεντρώνεται ειδικά σε κινήματα πέρα από τα συνηθισμένα της Δύσης με τα οποία καταπιάνονται οι περισσότερες ιστορικές εργασίες για τον αναρχισμό εξετάζοντας λεπτομερειακά τα δυναμικά αναρχικά κινήματα στη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Ασία καθώς και τα μικρά, αλλά σημαντικά, αναρχικά ρεύματα στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Καραϊβική.

 

Ο LucienvanderWalt διδάσκει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Witswatersand του Γιοχάνεσμπουρκ και ο MichaelSchmidt είναι δημοσιογράφος και δάσκαλος δημοσιογραφίας.

 

Για το βιβλίο μπορείτε να δείτε στο www.akpress.org/2007/items/blackflameakpress

 

*Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 27 Γενάρη 2009.