Your name
Αναρχική Παρέμβαση

Η Biblioteca Social Reconstruir (Βιβλιοθήκη «Κοινωνική Ανοικοδόμηση»), αποτελεί μια αναρχική όαση στην Πόλη του Μεξικού.

 

Η Biblioteca Social Reconstruir ιδρύθηκε το 1974 από τον Ricardo Mestre Ventura, έναν αναρχικό παλαίμαχο του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το 1984, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό και από τότε έχει αποτελέσει ένα από τα κύρια – αν όχι το κυριότερο – αναρχικό σημείο αναφοράς στο Μεξικό, με μια συλλογή περίπου 4.000 βιβλίων του, από τα οποία τα 600 έχουν άμεση και συγκεκριμένη σχέση με τον αναρχισμό.

 

Τα πρώτα υλικά με τα οποία συγκροτήθηκε η συλλογή της Biblioteca Social Reconstruir ήταν τα αρχεία 4 ισπανών αναρχικών μαχητών, οι οποίοι ήταν μέλη των CNT και FAI, των Benjamin Cano Ruiz, Marcos Alcon, Elisio Rojas και Ricardo Mestre.

 

Ανάμεσα στο υλικό αυτό υπάρχουν αυθεντικά ντοκουμέντα που έχουν τεράστια ιστορική αξία, όπως οι πρώτες εκδόσεις του περιοδικού «Regeneracion», που κυκλοφορούσε στο Μεξικό στην αρχή του 20ού αιώνα από τους αδελφούς Flores Magon, εκδόσεις βιβλίων των Proudhon και Elise Reclus που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα, τα πρώτα αναρχικά βιβλία που εκτυπώθηκαν στο Μεξικό και το περιοδικό «Blanca Revista» που κυκλοφόρησε από την οικογένεια της Frederica Montseny.

 

Ως χώρος, η Biblioteca Social Reconstruir είναι ανοικτός σε όλους: σπουδαστές, ερευνητές - που θα βρουν εκεί ντοκουμέντα στα οποία δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση με άλλο τρόπο - καθώς και νέους - που μπορούν να βρουν εκεί τα πρώτα τους αναρχικά αναγνώσματα.

 

Αλλά η Biblioteca Social Reconstruir δεν είναι μόνο χώρος για ανάγνωση και έρευνα, είναι επίσης και χώρος συνελεύσεων και κέντρο αναρχικής οργάνωσης στο Μεξικό. Διάφορες ομάδες συναντιούνται εκεί, όπως οι Caravana Libertaria Carlos Giuliani (η αντικαπιταλιστική σύγκλιση που άρχισε τις κινητοποιήσεις στο Cancun, Monterey και Γουαδαλαχάρα), το αναρχο-πανκ πρόγραμμα Espacio και ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός (ομάδα υποστήριξης φυλακισμένων).

 

Όταν πέθανε ο Ricardo Mestre, η οικονομική ενίσχυση της Biblioteca που ερχόταν από ορισμένους μεξικάνους διανοούμενους και φίλους τους σταμάτησε. Η Biblioteca ήταν σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές με το μόνο μέσο που είχε στη διάθεσή της, την αυτοδιαχείριση: για παράδειγμα το τύπωμα των διαφόρων φυλλαδίων ήταν υπευθυνότητα του καθένα, ενώ  άρχισαν να διοργανώνονται συνεχώς διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, έκδοση μουσικών και άλλων cd κ.λπ..

 

Σήμερα εντούτοις, η οικονομική κατάσταση της Biblioteca είναι δύσκολη, επειδή από τον Μάιο 2004, τα χρήματα που βγήκαν από κάποιες εκδηλώσεις ξοδεύτηκαν συνήθως στην υποστήριξη συντρόφων που έπεσαν θύματα της καταστολής αστυνομίας και κράτους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Γουαδαλαχάρα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση- Σύνοδος Κορυφής Λατινικής Αμερικής.

 

Αυτή ακριβώς τη στιγμή, η Biblioteca καθυστερεί τα νοίκια ενός ολόκληρου χρόνου – που ανέρχεται σε 40.000 μεξικάνικα πέσος. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει αρχίσει να ασκεί αρκετή πίεση για να αποπληρωθεί το χρέος αυτό. Πέρα από τον άμεσο κίνδυνο να γίνει έξωση, υπάρχει και ο κίνδυνος να χαθούν και τα αρχεία αυτά απέραντης αξίας για το αναρχικό κίνημα, επειδή ο ιδιοκτήτης θέλει να εκκαθαρίσει την περιουσία της Biblioteca για να επιστραφεί στον ίδιο.

 

Γι’ αυτό, ζητάμε την αλληλεγγύη σας και την άμεση οικονομική σας βοήθεια. Για να προσφέρετε χρήματα διεθνώς, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τον τραπεζικό κωδικό (bankdepositkey) # 0121 8001 2999 4905 46 για τον λογαριασμό # 12999.49054 της τράπεζας της BBV Bancomer στο όνομα Martha Cecilia Garcia. Παρακαλούμε επικοινωνήστε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να μας ενημερώσετε για την κατάθεσή σας.

 

Η αλληλεγγύη και η εξέγερση ας μας κρατήσουν ενωμένους!

 

Biblioteca Social Reconstruir

 

Ιούλιος 2005

 

* Δημοσιεύτηκε στο A-Infos και μεταφράστηκε στις 14/8/05 από το «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης» στη Μελβούρνη.