logo2

 

 

Προκήρυξη του WorkersSolidarityMovement

 

 

 

Μέλη του ιρλανδικού WorkersSolidarityMovement (Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης) συμμετείχαν σε πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στο Μπέλφαστ (όπως, φυσικά, στο Δουβλίνο, το Κορκ και άλλες πόλεις). Το κείμενο που ακολουθεί είναι προκήρυξη που μοίρασαν μέλη του WSM στο Μπέλφαστ.

 

 

 

Οι αναρχικές ιδέες αποτελούν ένα συνδυασμό κριτικής εναντίον της καπιταλιστικής κοινωνίας και ενός οράματος μιας νέας οργάνωσης της ανθρώπινης κοινωνίας. Ουσιαστικά, ο αναρχισμός είναι ένα σύστημα σοσιαλισμού που αντιτίθεται στον καπιταλισμό καθώς επίσης και στο κράτος και την ιεραρχία που επιβάλλει και ενισχύει τον καπιταλισμό.

 

Μια αναρχική κοινωνία δεν μπορεί να επέλθει από μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Ακόμη και στην Ιρλανδία μια επιτυχής αναρχική επανάσταση θα απαιτούσε δεκάδες χιλιάδες ενεργών αναρχικών. Αναρχικών που ζουν σε κάθε δρόμο και δραστηριοποιούνται σε κάθε εργασιακό χώρο. Μια τέτοια ενεργή αναρχική οργάνωση στην Ιρλανδία είναι το WorkersSolidarityMovement (WSM-  Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης). Η προκήρυξη αυτή μας επιτρέπει να σας πούμε σύντομα για ό,τι κάνουμε και τι πιστεύουμε.

 

Πιστεύουμε ότι μια αναρχική κοινωνία μπορεί να δημιουργηθεί μόνο ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης μεταξύ της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας (της εργατικής τάξης) και της μικροσκοπικής μειονότητας που τώρα κυβερνά. Μια επιτυχής επανάσταση προϋποθέτει ότι οι αναρχικές ιδέες πρέπει να γίνουν οι «καθοδηγητικές» ιδέες μέσα στην εργατική τάξη. Ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε στη διάδοση και την προώθηση αυτών των ιδεών.

 

Μια σημαντική εστίαση της δραστηριότητάς μας είναι η δουλειά μας μέσα στις οικονομικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, τα συνδικάτα. Ως μέλη της εργατικής τάξης είναι φυσιολογικό ότι πρέπει, επίσης, να είμαστε μέλη αυτών των μαζικών οργανώσεων. Μέσα στα συνδικάτα αγωνιζόμαστε για δημοκρατικές δομές έτσι ώστε αυτά να μπορούν να ελέγχονται άμεσα από τη βάση των μελών τους.

 

Πιστεύουμε, επίσης, ότι της ίδιας ζωτικής σημασίας είναι και δουλειά μας στους αγώνες που διεξάγονται εκτός των συνδικάτων και των εργασιακών χώρων. Οι αγώνες αυτοί μπορεί να διεξάγονται εναντίον ιδιαίτερων συνθηκών καταπίεσης, εναντίον του ιμπεριαλισμού καθώς και για το δικαίωμα της εργατικής τάξης να ζήσει σε μια δίκαιη και αξιοπρεπή κοινωνία και περιβάλλον. Η γενική προσέγγισή μας στους αγώνες αυτούς, όπως και η προσέγγισή μας στα συνδικάτα, είναι ότι πρέπει να αναμειχθούμε και να συμμετέχουμε στα μαζικά κινήματα, προκειμένου να προωθηθούν οι αναρχικές μέθοδοι οργάνωσης που περιλαμβάνουν την άμεση δημοκρατία και την άμεση δράση.

 

Απορρίπτουμε την ιδέα ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάξει  μέσω κάποιων «καλών ανθρώπων» που θα αποκτήσουν τον έλεγχο των δομών εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτουμε και την εκλογική στρατηγική των σοσιαλδημοκρατικών και πράσινων κομμάτων και την «επαναστατική» στρατηγική των διάφορων αριστερών ομάδων. Αντιτασσόμαστε στον ιμπεριαλισμό και προτάσσουμε τον αναρχισμό ως εναλλακτικό στόχο στον εθνικισμό. Αντιτασσόμαστε ενεργητικά σε κάθε εκδήλωση προκατάληψης μέσα στο εργατικό κίνημα και στην κοινωνία γενικότερα και αγωνιζόμαστε, παράλληλα, με όλους εκείνους που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού, του σεξισμού, του σεκταρισμού και της ομοφοβίας ως ζήτημα προτεραιότητας. Για την επιτυχία μιας επανάστασης καθώς και την επιτυχή εξαφάνιση αυτών των προκαταλήψεων μετά από την επανάσταση θεωρούμε την ανάπτυξη τέτοιων αγώνων στην προ-επαναστατική περίοδο ως καθοριστική προϋπόθεση. Οι μέθοδοι αγώνα που προωθούμε είναι μια προετοιμασία για την οργάνωση της κοινωνίας σε αναρχική και κομμουνιστική βάση μετά από την επανάσταση.

 

Η WSM έχει βοηθήσει στην οικοδόμηση του αναρχικού κινήματος από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου είμαστε δραστηριοποιημένοι στο Δουβλίνο και το Cork όπου αγωνιστήκαμε ενάντια στη λεγόμενη «κοινωνική συνεργασία» στα συνδικάτα και έχουμε, επίσης,  δραστηριοποιηθεί σε πολλές ομάδες υποστήριξης απεργιών. Παρά το μικρό αριθμό των μελών μας διαδραματίσαμε ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα για το δικαίωμα στο διαζύγιο και την άμβλωση στην Ιρλανδία. Ακόμα στο Δουβλίνο και στο Cork παλέψαμε εναντίον της επιβολής στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό του λεγόμενου φόρου δοχείων σκουπιδιών και βοηθήσαμε στην ήττα των σχεδίων επιβολής φόρου στο νερό στο Δουβλίνο. Βοηθήσαμε, επίσης, στην οργάνωση των μεγάλων και σημαντικών διαμαρτυριών εναντίον της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2004 στο Δουβλίνο. Αυτήν την περίοδο δραστηριοποιούμαστε στους αντιπολεμικούς αγώνες, ειδικότερα στο κίνημα αντίθεσης στην πολιτική της κυβέρνησης να δώσει άδεια στα αμερικάνικα πολεμικά αεροπλάνα να χρησιμοποιήσουν τους αερολιμένες Shannon και Baldonnel. Επιπλέον, τα μέλη μας συμμετέχουν στο Κάμπινγκ Αλληλεγγύης στο Rossport, όπου η Shell προσπαθεί να εγκαταστήσει μια επικίνδυνη για το τοπικό περιβάλλον διασωλήνωση και συμμετέχουμε και στο κίνημα αλληλεγγύης στους 5 ντόπιους φυλακισμένους οι οποίοι συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν επειδή  αντιστάθηκαν στα σχέδια αυτά. Ασχολούμαστε και συμμετέχουμε, επίσης, στο γενικότερο κίνημα και τις προσπάθειες οργάνωσης των επισφαλών και, ειδικότερα, μεταναστών εργαζομένων.

 

Δεδομένου ότι το WSM έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει και επεκτεινόμαστε έξω από το Δουβλίνο και το Cork. Οργανώνουμε αυτήν την περίοδο ένα τμήμα του WSM στο Derry, αλλά θέλουμε, επίσης, να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους και από αλλού οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον αναρχισμό και θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με μας ή θέλουν πράγματι να έλθουν στην WSM.

 

Email επικοινωνίας wsm_ireland@yahoo.com

 

Ταχυδρομική διεύθυνση P.O. BOX 1528, Dublin 8, Ireland

 

Για περισσότερα επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.wsm.ie και www.struggle.ws

 

Για να κατεβάσετε την προκήρυξη αυτή σε PDF στα αγγλικά πηγαίνετε στο www.struggle.ws/pdfs/leaflets/maydayBelfast06.pdf

 

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net και στο www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 11 Μάη 2006.