Συνεχίζοντας το έργο της οικοδόμησης προς την κατεύθυνση μιας εργατικής ταξικής επανάστασης

 

 

 

5 Ιούνη 2012

 

 

 Αγαπητοί σύντροφοι, τους τελευταίους 5 μήνες, κάποιοι αναρχικοί από την περιοχή της Regina (του Καναδά) έχουν εμπλακεί σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία της δημιουργίας μιας επαναστατικής αναρχικής οργάνωσης και τη συζήτηση για τις πολιτικές της επιρροές. Ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων και συζητήσεων, είμαστε περήφανοι να ανακοινώσουμε τελικά την ύπαρξη της Prairie Struggle Organization (PSO) που έχει ως βάση της περιοχή της Regina. Ελπίζουμε ότι για να ξεκινήσουμε ένα διάλογο με αναρχικούς στα δυτικά του Καναδά και πέρα, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να σας ενημερώσουμε γιατί η πολιτική των αναρχικών στη Regina παίρνει αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

Τα δυτικά του Καναδά και η κατάσταση του αναρχικού κινήματος

 

 

 

Πριν εξηγήσουμε το συγκεκριμένο δρόμο που έχουμε επιλέξει για την οργάνωσή μας, πρέπει πρώτα να δούμε την κατάσταση του αναρχικού κινήματος στην περιοχή όλου του Saskatchewan και στα δυτικά του Καναδά. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 η πλειοψηφία του ευρύτερου αναρχικού κινήματος ασχολείται κυρίως με την οικοδόμηση κινήσεων αντικουλτούρας, κυρίως στην πολιτική του τρόπου ζωής και τον ατομικό ακτιβισμό  που ασχολείται περισσότερο με έναν ''υπεύθυνο" καταναλωτισμό (χορτοφαγία, βιγκανισμός, κινήματα δίκαιου εμπορίου, ανακύκλωση σκουπιδιών κ.ά.) παρά με μια αντίσταση στον καπιταλισμό που να βασίζεται στο μαζικό κοινωνικό αγώνα. Αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ατομική λύση σε ένα συλλογικό πρόβλημα, αλλά και αν ακόμη υπήρχε, η αποχή μόνο από τις καταπιεστικές δραστηριότητες δεν κάνει τίποτα για να αντικαταστήσει το σύστημα και μόνο ενισχύει το συλλογική εφησυχασμό μας.

 

 

 

Από τη στιγμή της εισόδου της ατομικιστικής τάσης στο εσωτερικό του αναρχισμού και την κατάρρευση της ευρύτερης αριστεράς, οι παραδοσιακοί τομείς προπαγάνδας και οργάνωσης, όπως τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα, οι κοινότητες και ο τόπος εργασίας έχουν εγκαταλειφθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις καταδικαστεί. Η οργανωτική κουλτούρα που έφερε στους εργαζόμενους τόσες πολλές νίκες στο παρελθόν έχει εγκαταλειφθεί μπροστά στα κινήματα με επίκεντρο την ταυτότητα και το εγώ. Για κάποιους, ο αναρχισμός έχει γίνει συνώνυμο μιας ρομαντικής πολιτικής, και ευχαρίστησης. Μερικοί σύντροφοι, κουρασμένοι και αποτυχημένοι στην προπαγάνδα στην εργατική τάξη, έχουν μετατραπεί σε πολιτικούς προπαγανδιστές, ενώ παραμελούν τη δράση και τη δημιουργία κινημάτων. Ενώ η οργάνωσή μας εσωτερικεύει σίγουρα κάποια από τα στοιχεία των εν λόγω πολιτικών ως ζωτικής σημασίας για τον αγώνα, πιστεύουμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός στόχος του κινήματος. Μιλώντας συγκεκριμένα για το αναρχικό κίνημα, το οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί μια καλά οργανωμένη και δυναμική αντίσταση στον καπιταλισμό, σε ορισμένες περιοχές έχει μειωθεί σε επίπεδο όχι περισσότερο από μια στερεότυπη εικόνα της εξέγερσης που χρησιμοποιείται ενάντια στην εργατική τάξη κατά καιρούς για να χαρακτηρίσει την πολιτική του ταξικού ανταγωνισμού.

 

 

 

Σήμερα μαθαίνουμε από την ελίτ ότι δεν υπάρχει ταξικός πόλεμος, ή ότι ο δυτικός πολιτισμός μας δεν υπεισέρχεται σ’ αυτές τις πολιτικές. Δυστυχώς, ακόμη και εντός του ευρύτερου αναρχικού κινήματος βλέπουμε αυτήν την καπιταλιστική επίδραση να επιτίθεται στην ταξική πολιτική μέσω του πρωτογονισμού, του αναρχο-καπιταλισμού, του φιλελευθερισμού και ορισμένες μορφές επαναστατικότητας που αρνούνται την τάξη ως θεμελιώδης αρχή στο εσωτερικό του αναρχισμού. Επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα, αυτές οι αντεπαναστατικές τάσεις μέσα στο κίνημά μας επιτίθενται στα μόνα όπλα που διαθέτουμε ακόμα για να νικήσουμε τον καπιταλισμό, τη δύναμη της εργατικής τάξης να κινητοποιείται μέσα από βιώσιμες οργανώσεις.

 

 

 

Οικοδόμηση κινήματος και σταθερή οργάνωση

 

 

 

Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει διάφορες επαναστατικές ομάδες που δημιουργήθηκαν και διαλύθηκαν. Πολλές άλλες ομάδες επικέντρωσαν τη δράση τους σε ένα μόνο θέμα. Η πλειοψηφία των ομάδων αφομοιώθηκαν από την εκλογική πολιτική και άλλες φιλο-καπιταλιστικές σχηματοποιήσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, αντικατοπτρίζοντας την ιστορία μας και τις συνέπειές της, με πρόθεση να αποφύγουμε αυτά τα εμπόδια, θα θέλαμε να οργανωθούμε κατά τρόπο που θα πρέπει να βασίζεται στην ταξική πάλη και τον αντι-καπιταλισμό, προκειμένου να καταπολεμηθούν όλες οι μορφές καταπίεσης που υφίσταται η εργατική τάξη. Για το σκοπό αυτό, οργανωνόμαστε ως αναρχικοί κομμουνιστές, μια παράδοση που έχει πάντα επικεντρωθεί στην οργάνωση της εργατικής τάξης σε μια επαναστατική δύναμη.

 

 

 

Ο αναρχικός κομμουνισμός μας δίνει τη δυνατότητα επίτευξης βιώσιμων αγώνων και οργανώσεων που αντί να ξεκινούν από το σημείο μηδέν και να χρειάζεται συνεχώς να οικοδομείται εκ νέου η οργάνωση με την άφιξη των εκάστοτε νέων αγώνων. Ως μέρος αυτής της παράδοσης αγκαλιάζουμε τον πλατφορμισμό. Βασίζεται στην οργάνωση ως μια ένωση των αναρχικών με ένα κοινό σύνολο αρχών. Η πλατφόρμα μας δεν είναι ένα μανιφέστο ούτε ένα σύνολο πολιτικών, αλλά μια εργαλειοθήκη που χρησιμοποιούμε για να οργανωθούμε έτσι ώστε η Prairie Struggle Organization να μπορέσει να παραμείνει μακροχρόνια και δυναμική, και να επικεντρωθεί στην επέκταση αυτών των αγώνων και όχι συνεχώς να επικεντρώνεται στην ομάδα μας. Συνήθως, η πλατφόρμα μας επικεντρώνεται στην οργάνωση γύρω από τα σημεία της θεωρητικής ενότητας, της τακτικής ενότητας, της συλλογικής ευθύνης και του φεντεραλισμού. Οι άνθρωποι δεν αναμένεται να συμφωνήσουν για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις θέσεις, και ειναι πιθανό αυτό να μη συμβεί ποτέ. Αυτά τα σημεία απλώς μας επιτρέπουν να οικοδομήσουμε πάνω στις νίκες μας, να μάθουμε από τα λάθη μας και να οικοδομήσουμε μια επαναστατική εργατική τάξη.

 

 

 

Ο φεντεραλισμός και η ανάγκη να οργανωθούμε πέρα από τις τοπικές μας πόλεις

 

 

 

Κατά τον προηγούμενο χρόνο (σ.σ. 2011), το κίνημα των καταλήψεων αποκάλυψε πολλές από τις αδυναμίες μας και μας προκάλεσε να τις να ξεπεράσουμε. Στις τοπικές μας πόλεις, υπάρχουν μερικοί ριζοσπάστες που εμπλέκονται στο αναρχικό κίνημα, και όταν προσπαθούμε να οικοδομήσουμε κάποιον αγώνα συχνά δεν διαθέτουμε τους πόρους, την εμπειρία και τη δύναμη του λαού για να κερδίσουμε τις μάχες μας, πόσο μάλλον να ασκήσουμε μια κάποια επιρροή. Σε μερικές περιοχές είμαστε συχνά αποσυνδεμένοι λόγω της απομόνωσής μας και δεν φεύγουμε ποτέ πέρα από τις πόλεις μας. Μέχρι στιγμής, το αναρχικό κίνημα στην επαρχία, εξαιτίας της νεανικής του σύνθεσης στις περισσότερες περιοχές, έχει ελάχιστα περιθώρια για ευρύτερη συνεργασία, συντονισμό και δικτύωση. Χρηματικοί και άλλοι πόροι και εμπειρία δεν υπάρχουν κατά κανόνα, κάτι που οδηγεί τους περισσότερους στη γρήγορη έξοδο. Αυτή είναι μια κατάσταση που αποτελεί εμπόδιο για την οικοδόμηση προς μια επανάσταση, και κυρίως να οραματιστούμε έναν καλύτερο κόσμο με βάση τις αναρχικές απόψεις. Πιστεύουμε ότι τα δυτικά του Καναδά, θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από κάποια μορφή αναρχικής οργάνωσης που να απλώνεται και πέρα από το τοπικό επίπεδο. Ο φεντεραλισμός έχει ως στόχο να επιτευχθεί αυτό, επιτρέποντάς μας να συνεργαστούμε, να χτίσουμε μαζί με άλλους και να συμμετέχουμε σε αγώνες των άλλων με έναν τρόπο που ξεπερνά τα γεωγραφικά εμπόδια. Μπορεί να είμαστε λίγοι στις αντίστοιχες πόλεις μας, αλλά αισθανόμαστε ισχυρότεροι κάτω από την ίδια στέγη.

 

 

 

Η πλατφόρμα μας επικεντρώνεται επίσης στην ομοσπονδιακή άμεση δημοκρατία και στοχεύει στην καταπολέμηση του αυταρχισμού, μέσω των άμεσων δημοκρατικών αρχών του αναρχισμού, αντί όσοι συμμετέχουν σε αυτήν να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα. Επίσης, μια ειδική σημείωση πρέπει να γίνει στο σημείο της ομοσπονδιακής άμεσης δημοκρατίας. Ο φεντεραλισμός έχει αλλοιωθεί άσχημα από τα κράτη, τις ΜΚΟ και πολλούς άλλους και έτσι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε θεμελιωδώς τον αναρχικό  φεντεραλισμό διαφορετικά από τις ομάδες αυτές. Ο αναρχικός φεντεραλισμός βασίζεται σε μια ελεύθερη συμφωνία συλλογικής εργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων, και εξαρτάται από τη δύναμη της άμεσης δημοκρατικής οργάνωσης. Οι επικριτές κατηγορούν την αναρχική ομοσπονδία ως μια μορφή ιεραρχίας, αλλά τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η ελεύθερη επιλογή βρίσκεται ακόμα στις δικές μας τοπικές ομάδες και κοινότητες. Άλλωστε, είναι οι τοπικές ομάδες μας και τα μέλη της κοινότητας που οργανώνουν τοπικούς αγώνες. Ωστόσο, ο φεντεραλισμός είναι μια αναγνώριση του ότι τεράστιες γεωγραφικές περιοχές πάσχουν αποδιοργάνωση, με αποτέλεσμα την αποξένωση. Η ομοσπονδιοποίηση τα υπερνικά όλα αυτά, συνδέοντας τους αγώνες, παρά την απέραντη γεωγραφική τους απόσταση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αγωνιστούμε συλλογικά ενάντια στις κοινές μορφές καταπίεσης που δεν γνωρίζουν σύνορα. Πολλές από τις πιο παραγωγικές ομάδες αναρχικών σήμερα είναι στην ουσία ομοσπονδίες. Αυτές περιλαμβάνουν την Common Cause που έχει ως βάση της το Οντάριο,  την Union Libertarian Communists (UCL) στο Κεμπέκ, την Common Struggle στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, την Workers’ Solidarity Movement στην Ιρλανδία και το Zabalaza Anarchist Communist Front στη Νότια Αφρική. Αυτές οι ομοσπονδίες συνεργάζονται, συντονίζουν και τους αγώνες ο ένας τον άλλο μέσα από την υποστήριξη Anarkismo, ενός παγκόσμιου δικτύου αναρχοκομμουνιστικών πλατφορμιστικών οργανώσεων.

 

 

 

Συμπέρασμα

 

 

 

Η ελπίδα μας συντίθεται στο ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να οικοδομηθεί στην περιοχή μας και, ενδεχομένως, πιο δυτικά. Αυτό είναι ο στόχος μας και θα αγωνιστούμε για μια στενότερη συνεργασία με την Common Cause του Οντάριο, την UCL του Κεμπέκ, την IWW του Έντμοντον, και διάφορες ριζοσπαστικές ομάδες και σωματεία στον Καναδά και την αμερικανική Δύση. Ελπίζουμε επίσης ότι οι σχέσεις που θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία θα προκαλέσουν την προθυμία να προχωρήσει η κίνησή μας και ενδεχομένως να επιφέρουμε τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας. Ένα ταξίδι που θα κάνουμε μαζί.

 

 

 

Σας ενθαρρύνουμε όλους και όλες που διαβάζετε αυτό που ενδιαφέρει ή ακόμα και κέντρισε το ενδιαφέρον σας αυτή η εισαγωγή για να μάθετε περισσότερα για την πολιτική μας, όπως αναφέρεται στις αρχές αγώνα του Prairie, στα ντοκουμέντα και την  πλατφόρμα μας. Για να αποκτήσετε αυτά τα ντοκουμέντα μπορείτε να επικοινωνησετε μαζί μας στη διεύθυνση: prairie_struggle at riseup dot net

 

 

 

Πιστεύουμε ότι η επανάσταση στη Δύση είναι δυνατή, αλλά μόνο αν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα όρια της γεωγραφικής μας φυλακής. Είναι η κατάλληλη στιγμή να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο αναρχικό κίνημα.

 

 

 

Αλληλέγγυοι

 

 

 

Prairie Struggle Organization

 

 

 

Σχετικά Link: http://www.prairiestruggle.org