Μια  μπροσούρα της KSL

 

Η Βιβλιοθήκη Kate Sharpley (KSL) επανακυκλοφόρησε νέα μπροσούρα με τίτλο «ExperiencesofaConscientiousObjectorinAmericaduringtheFirstWolrdWar» («Εμπειρίες ενός Αντιρρησία Συνείδησης στην Αμερική κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου») του Philip Grosser.

 

Ο Philip Grosser φυλακίστηκε στο πασίγνωστο νησί-φυλακή Alcatraz, επειδή δεν θέλησε να σκοτώσει κανέναν, ακόμη και μετά από κυβερνητικές διαταγές. Ήταν αναρχικός και αντιμιλιταριστής από τη Βοστόνη που αρνήθηκε να στρατολογηθεί για τη σφαγή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «ένα καθόλου καλό παράδειγμα ανθρώπου προς στρατολόγηση» και παρέμεινε ένας επίμονος επαναστάτης που δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε στρατιώτη. Ως αναρχικός, αρνήθηκε το κυβερνητικό δικαίωμα να διακινδυνεύσει τη ζωή του. Για το λόγο αυτό, έπρεπε να αντιμετωπίσει την απανθρωπιά της εξουσίας.

 

Στην μπροσούρα αυτή, που είναι ένας απολογισμός των δρώμενων της εποχής του, ο Grosser απεικονίζει την επίσημη βιαιότητα στην πιο πασίγνωστη φυλακή της Αμερικής. Είναι, επίσης, ένας αδιαμφισβήτητος απολογισμός της αντίστασης και της αντοχής των φυλακισμένων.

 

Η αρχική έκδοση της μπροσούρας έγινε από φίλους του Grosser μετά από το θάνατό του (με αυτοκτονία το 1933) στη δεκαετία του 1930. Η παρούσα επανέκδοση έχει εμπλουτιστεί με την αλληλογραφία του Grosser, που αντλήθηκαν από το Αρχείο Alexander Berkman που βρίσκεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας, στο Άμστερνταμ. Η αλληλογραφία αυτή ρίχνει φως στη ζωή του επαναστάτη αυτού, ως μέρους του αγώνα για την ανθρώπινη ελευθερία.

 

«Ο Phil ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντρόφους που είχα την καλή τύχη να συναντήσω. Και θυμάμαι καλά τη στάση του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Γνωρίζω όλη την ταπείνωση και τα βασανιστήρια που υπέστη εξαιτίας της πίστης του σε ένα υψηλό ιδανικό», είπε ο Alexander Berkman.

 

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι ο Philip Grosser γεννήθηκε το 1890 και αυτοκτόνησε στη Βοστόνη τον Οκτώβρη του 1933.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για την εν λόγω μπροσούρα και για τη όλη δράση της KateSharpleyLibrary επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα http://www.katesharpleylibrary.net

 

* Δημοσιεύτηκε στα Anarkismo.net και A-Infos. Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 14/3/2007.