Your name
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

 

Για την εξουσιαστική διαμάχη μεταξύ της βολιβιανής κυβέρνησης και της Λαϊκής Συνέλευσης Originary.

 

Αυτή η συνέντευξη έγινε μέσω τηλεφώνου και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την LASC για την υποστήριξή της σ’ αυτό.

 

Η συνέντευξη πάρθηκε μερικούς μήνες πριν τα γεγονότα του Ιουνίου του 2005 και παρέχει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της βολιβιανής κατάστασης.

 

 

 

Συνέντευξη με την Monica Apaza, γραμματέα της νεολαιίστικης οργάνωσης  νεολαίας FEJUVE, στο ElAltostiw 14/6/05.

 

 

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την παρούσα κατάσταση στη Βολιβία;

 

Πιστεύω ότι σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή περνάμε μέσα από δομικές αλλαγές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές. Με τις διαδηλώσεις που έχουμε δει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, όπου οι διάφορες οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί, όπου οι άνθρωποι έχουν οργανωθεί για να εξετάσουν το ζήτημα της εθνικοποίησης, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο λαός γνωρίζει ότι αυτός ο πόρος (το φυσικό αέριο) ανήκει σ’ αυτόν και γι’ αυτό πρέπει να είναι κάτω από τη διαχείριση των λαϊκών οργάνων και όχι κάτω από μερικούς καπιταλιστές ή πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η τωρινή κοινωνική αυτή πτυχή μετασχηματίζεται και η κυβέρνηση είναι ήδη φοβισμένη για να κάνει οτιδήποτε πριν πρώτα δεν συμβουλευτεί το λαό. Και νομίζω ότι οι διάφορες οργανώσεις έχουν αποκτήσει έναν κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση και ικανοποίηση των αιτημάτων. Και έτσι η κυβέρνηση έπρεπε να δώσει περισσότερη προσοχή στις διαδηλώσεις και στις λαϊκές οργανώσεις και εδώ, στην πόλη της El Alto και σε εθνικό επίπεδο.

 

Πώς βλέπεις την εξουσιαστική διαμάχη μεταξύ βολιβιανής κυβέρνησης και Λαϊκής Συνέλευσης Originary;

 

Η Λαϊκή Συνέλευση Originary δημιουργήθηκε ως μετωπική συμμαχία των οργανώσεων της πόλης El Alto, όπως το FEJUVE, η Core-EL Alto και μερικές άλλες, οι οποίες έχουν συγκροτήσει τη Λαϊκή Συνέλευση. Σ’ αυτήν την Λαϊκή Συνέλευση οι διάφορες οργανώσεις αντιπροσωπεύουν διάφορους τομείς και έχουν εκπροσώπους. Αλλά τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να ενοποιήσει την κεντρική κυβέρνηση και τη Λαϊκή Συνέλευση. Έτσι, στη Λαϊκή Συνέλευση έχουμε τους πολύ ευδιάκριτους στόχους: Αυτή η Συνέλευση συγκροτήθηκε για το ζήτημα της εθνικοποίησης και με το πιο πρόσφατο ζήτημα της Συνταγματικής Συνέλευσης. Δόθηκε μια προθεσμία 10 ημερών στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει αυτήν τη Λαϊκή Συνέλευση και, επομένως, θα οργανωθούμε πρώτα σε επίπεδο τομέων και έπειτα σε εθνικό επίπεδο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το πραγματικά αρκετά σημαντικό, επειδή οι διαφορετικοί αγώνες αντιπροσωπεύονται συνολικά σε αυτή τη Λαϊκή Συνέλευση.

 

Έτσι στην κυβέρνηση έχουν δοθεί δέκα ημέρες για να επεξεργαστεί και αποφασίσει τη θέση της για την εθνικοποίηση...

 

 Αρχικά, δόθηκε προθεσμία δύο ημερών. Αλλά διάφορες απ’ αυτές τις οργανώσεις κάλεσαν συνελεύσεις αντιπροσώπων και συνελεύσεις βάσης των διαφόρων ομαδοποιήσεων που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και τώρα λέγεται ότι η προθεσμία θα είναι δέκα ημέρες. Εάν η κυβέρνηση δεν απαντήσει σε δέκα ημέρες με κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, τότε θα γίνουν νέες διαδηλώσεις και γι’ αυτό είναι δημοφιλής και σημαντική η Λαϊκή Συνέλευση. Ο βολιβιανός λαός φαίνεται να γνωρίζει καλά την ικανότητά του να σταματήσει τα κυβερνητικά σχέδια καθώς και την τακτική δημιουργίας πίεσης για τη λήψη μέτρων...

 

Ο λαός είναι σαν ένα γίγαντα που ξυπνάει και είναι καλά ενήμερος για τα αιτήματά του. Εκτός απ’ αυτό, υπάρχει η πείρα 4 χρόνων πίεσης στο ίδιο αυτό σύστημα καθώς και στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο. Γιατί μερικοί παίρνουν τα πολλά και η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού καταναλώνεται στη δυστυχία και την ένδεια. Οι άνθρωποι έχουν επιθυμίες, βγήκαν έξω να διαδηλώσουν, προχώρησαν σε αποκλεισμούς μέχρι τον Μάρτιο και αυτό που είναι φλέγον σήμερα είναι συνειδητοποίησή τους γύρω απ’ αυτό το πρόβλημα. Ο λαός θέλει να ακουστεί και ο τρόπος να ακουστεί είναι η οργάνωση και νομίζω ότι το μόνο όπλο που διαθέτει είναι η διαδήλωση, επειδή εάν υπάρχει ένα κίνημα η κυβέρνηση θα ακούσει. Εάν δεν υπήρχε κανένα κίνημα η κυβέρνηση δεν θα άκουγε, θα έμεναν μόνο στα λόγια, εκεί που κουβεντιάζουν και συντάσσουν έγγραφα, αλλά όχι στη συγκεκριμένη ζωή, η οποία είναι αυτό που οι άνθρωποι απαιτούν συνολικά.

 

Ποιος είναι ο τρόπος υποστήριξης των αγώνων των βολιβιανών;

 

Μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων και στην πόλη της El Alto και στη La Paz, και σε άλλα μέρη όπως Cochabamba, Tarija κ.λπ., συμμετέχουν στο κίνημα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάτι που δίνει περισσότερο βάρος στη Λαϊκή Συνέλευση. Αυτή είναι το όργανο προώθησης των αιτημάτων των διαφορετικών οργανώσεων. Νομίζω ότι είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να απαιτήσουμε κάποια πράγματα από την κυβέρνηση, εάν δεν θέλει να μας απαντήσει. Νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για μας να οργανωθούμε, να αποτελέσουμε αυτήν την Συνέλευση με τους διαφορετικούς της τομείς και τους διαφορετικούς νόμιμους αντιπροσώπους για να πάμε να μιλήσουμε για τα αιτήματα των ανθρώπων. Η Συνέλευση αυτή, που προσθέτει στους κόλπους της νέες οργανώσεις και τμήματα, ενισχύεται από ένα δικαστικό-τεχνικό τμήμα, το οποίο εξετάζει το είδος των επαγγελματικών και τεχνικών αυτών πτυχών, οργανώνοντας συζητήσεις και εκδίδει κάποια ντοκουμέντα γι’ αυτό, προκειμένου να τους δοθεί κάποια πολιτική χρήση, να ενισχυθούν οι προτάσεις, στη νομική του πτυχή, δίνοντάς τους ένα περισσότερο τεχνικό περιεχόμενο.

 

* Γράφτηκε από τον chacalon και δημοσιεύτηκε στοwww.anarkismo.net στις 14 Αυγούστου 2005. Μεταφράστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2005 στη Μελβούρνη από το «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης».