1. Ο καπιταλισμός είναι ένα διεθνές σύστημα. Δεν μπορεί να περιοριστεί μέσα στα εθνικά σύνορα. Είναι οργανωμένο πάνω σε διεθνή βάση. Αυτό φαίνεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και αρκετούς άλλους οργανισμούς και συμφωνίες. Φαίνεται, επίσης, από τη συνεργασία ανάμεσα σε κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του καπιταλισμού ως συνόλου ή ενός μπλοκ στο εσωτερικό του καπιταλισμού (για παράδειγμα ο Πόλεμος του Κόλπου).

 

 

 

2. Για να αντιπαλέψουν οι αναρχικοί το σύστημα αυτό, χρειάζονται διεθνή οργάνωση. Δεν μπορεί να υπάρξει «αναρχισμός σε μια μόνο χώρα». Οι αναρχικοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει μια επανάσταση είναι να επεκταθεί όσο πιο μακριά γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι η επανάσταση, όχι μόνο δεν πρέπει να επεκταθεί μόνο στα εθνικά γεωγραφικά όρια, αλλά επίσης και διεθνώς.

 

 

 

3. Ενώ ίσως μια μόνο χώρα μπορεί να είναι η πρώτη που θα κινηθεί προς τον αναρχισμό, δεν θα είναι ικανή να επιζήσει ως τέτοια εάν παραμείνει απομονωμένη. Η ιδέα του σοσιαλισμού σε μια μόνο χώρα όπως προωθείται εδώ στην Ιρλανδία είναι καταγέλαστη. Οι άρχουσες τάξεις, εθνικές και ξένες, δεν αποτελούνται από δημοκράτες που θα επιτρέψουν στους λαούς να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. Γιατί δεν θα αφήσουν μόνο να χαθούν τα κέρδη τους, αλλά και θα φοβηθούν από τον αναρχισμό στην πράξη. Η οργάνωση εμπορικών μποϋκοτάζ, εμπάργκο των προμηθειών πρώτων υλών, οικονομικών σαμποτάζ, κλεισίματος των συνόρων και κήρυξη πολέμου θα είναι οι απαντήσεις τους. Μια απομονωμένη επανάσταση θα εκφυλιστεί και οικονομικά εξαιτίας της απομόνωσης και πολιτικά. Η επιτυχία του αναρχισμού εξαρτάται από την εξάπλωση της επανάστασης διαμέσου και πέρα των συνόρων.

 

 

 

4. Ο στόχος μας είναι η οικοδόμηση μιας αναρχικής διεθνούς των οργανώσεων που έχουν τις ίδιες πολιτικές θέσεις με εμάς. Μια διεθνή όπου τα μέσα να μπορούν να ανταλλάσσονται ελεύθερα ανάμεσα στις συμμετέχουσες οργανώσεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο καθήκον τη στιγμή που είναι ζωτικό να επιτευχθεί μια παγκόσμια επανάσταση.

 

 

 

5. Μια τέτοια οργάνωση θα έχει επεξεργαστεί και συμφωνήσει στην πολιτική μας σε σημαντικά γεγονότα, όπως ο ρόλος των αναρχικών οργανώσεων, η δραστηριότητα μέσα στα συνδικάτα και οι σχέσεις με τους συνδικαλιστές, πώς να αντιμαχόμαστε το ρατσισμό και το φασισμό, το είδος του αγώνα που χρειάζεται να αναληφθεί από το κίνημα για την απελευθέρωση των γυναικών, οι αντι-ιμπεριαλιστικές διαμάχες κ.λπ. Θα έχει, επίσης, συμφωνήσει σε μια διεθνή στρατηγική, στη δυνατότητα να ενθαρρύνει έναν διάλογο ανάμεσα στους αναρχικούς και τη δυνατότητα να παρέχει βοήθεια σε αδύνατα τμήματά της ή σε αυτά που εμπλέκονται σε σημαντικούς αγώνες.

 

 

 

6. Μια τέτοια διεθνή θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα χαλαρό δίκτυο ομάδων ομοϊδεατών. Δεν θα είναι ένα σχήμα στα χαρτιά. Ο μοναδικός του σκοπός θα είναι να συνεισφέρει στο αναρχικό κίνημα. Γι’ αυτό, θα γίνει πραγματικότητα μόνο όταν βασιστεί σε έναν αριθμό μαζικών οργανώσεων.

 

7. Στην κατεύθυνση να φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία να μπορεί να συγκροτηθεί μια διεθνής αναρχική κομμουνιστική οργάνωση, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα. Τα καθήκοντά μας είναι:

 

 

 

Α. Να δημιουργήσουμε και διατηρήσουμε επαφές με άλλες αναρχικές κομμουνιστικές ομάδες και τάσεις μέσα σε άλλες οργανώσεις που κινούνται στην ίδια πολιτική κατεύθυνση με εμάς.

 

 

 

Β. Να κάνουμε τις θέσεις του WSM και της «πλατφορμιστικής» παράδοσης όσο το δυνατόν πιο γνωστές στο διεθνές αναρχικό κίνημα.

 

 

 

Γ. Να πάρουμε μέρος σε διαλόγους ανάμεσα στο διεθνές αναρχικό κίνημα με στόχο να εξηγήσουμε τις θέσεις του WSM και καλώντας τις διάφορες ομάδες και ομαδοποιήσεις να ξεκαθαρίσουν τις δικές τους θέσεις. Συγκεκριμένα, αυτές είναι οι ανάγκες για θεωρητική και τακτική ενότητα, τον ιμπεριαλισμό και τα συνδικάτα.

 

 

 

Δ. Να προτείνουμε συγκεκριμένη διεθνή συνεργασία σε συγκεκριμένα ζητήματα εκεί όπου υπάρχει συμφωνία μεταξύ μας και άλλων οργανώσεων.

 

 

 

8. Καθώς μεγαλώνουμε, θα φτιάξουμε ομάδες εργασίας σε κάθε χώρα όπου υπάρχει μια οργάνωση με την οποία βρισκόμαστε σε επαφή. Αυτές οι ομάδες θα είναι υπεύθυνες για συντονισμένες δραστηριότητες από αυτές τις ομάδες, θα μεταφράζονται τα ντοκουμέντα τους και θα υποβάλουν τις αναφορές τους στα διάφορα συνέδρια και άλλες συναντήσεις. Ο διεθνής γραμματέας θα συντονίζει αυτή την εργασία.

 

 

 

9. Διατηρούμε και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε διεθνές ταμείο αλληλεγγύης για βοήθεια αναρχικών και ελευθεριακών κομμουνιστικών οργανώσεων στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο. Τα χρήματα του ταμείου αυτού προέρχονται από το 5% των συνδρομών των μελών μας, το 25% των κερδών από τα έντυπα και τις εκδόσεις μας καθώς και από εκδηλώσεις ενίσχυσης. Επίσης, δωρεές ύψους 10% ή λιγότερο από το ταμείο αυτό αποφασίζονται από το διεθνή γραμματέα. Δωρεές πάνω από το ποσοστό αυτό θα αποφασίζονται από το συμβούλιο των εκπροσώπων.

 

 

 

* Προς το παρόν, διατηρούμε και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανταλλαγή εντύπων με ομάδες αναρχικών της ταξικής πάλης σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά δεν είναι αρκετό.

 

 

 

* Θα διατηρήσουμε επαφές με όλα τα μέλη που μεταναστεύουν και θα τα ενθαρρύνουμε να διατηρήσουν επαφή με εμάς.

 

 

 

* Καθώς καμιά από τις υπάρχουσες αναρχικές ομάδες στη Βρετανία δεν κινείται στην ίδια με εμάς κατεύθυνση ή δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο στο μέλλον, πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη επαφών στη Βρετανία με στόχο τη δημιουργία μιας οργάνωσης της ίδιας πολιτικής. ¨Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα εκδοθεί ένα δελτίο για τη Βρετανία και θα καλεστούν οργανωτικές συνελεύσεις.

 

 

 

* Η WSM συμφωνεί με την Εκδοτική Διακήρυξη του Anarkismo.net το οποίο είναι αποτέλεσμα προηγούμενων πρωτοβουλιών μας με το νοτιοαφρικανικό WSF. Το WSM θα έχει έναν εκπρόσωπο στην εκδοτική ομάδα του Anarkismo.net ο οποίος θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη δημοσίευση κάθε σχετικού υλικού στην ιστοσελίδα. Θα συνεισφέρουμε 5 ευρώ κάθε μέλος το χρόνο στο Anarkismo.net από το διεθνές ταμείο αλληλεγγύης.

 

 

 

*Το ντοκουμέντο αυτό δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net στις 9 Νοέμβρη. Μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 14 Νοέμβρη 2005.