Δήλωση αναρχικών του αμερικάνικου νότου

Το κράτος άφησε 100.000 ανθρώπους να πνιγούν σαν ποντίκια, ενώ άλλοι άνθρωποι παντού άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ορλεάνης χωρίς πόρους ζωής και κανένα είδος ανακούφισης. Εν τω μεταξύ, η Εθνική Φρουρά με πυροβόλα όπλα και θωράκιση αποτρέπει τους ανθρώπους από το να πάρουν τα απαραίτητα τρόφιμα από μέρη και καταστήματα όπου έτσι κι αλλιώς θα πάνε χαμένα, ονομάζοντάς το καλέσει «urban warfare».

Κάτω από τον καπιταλισμό δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πράγμα όπως «φυσικές» καταστροφές και διάφορα τέτοια φρικτά και αναπόφευκτα γεγονότα επιδεινώνονται από τις πωρωμένες πράξεις της κυρίαρχης τάξης. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η ιρλανδική κρίση της πατάτας και η μεγάλη πείνα του 19ου αιώνα καθώς και η ανάλογη κρίση στη Σομαλία του 20ού, όπου τα τρόφιμα πάρθηκαν από τις ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, αντί να χρησιμοποιηθούν για να σώσουν το λιμοκτονούντα πληθυσμό, αλλά οι πιο πρόσφατες καταστροφές από τυφώνες στην Αϊτή αμέσως μετά την αντικατάσταση από τις ΗΠΑ της μόνης κυβέρνησης που είχε την υποστήριξη των Αϊτινών με μια στρατιωτική χούντα, ακόμα το καταστροφικό τσουνάμι που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων κυριαρχίας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην περιοχή των ακτών του Περσικού Κόλπου που οδήγησε στην μεγάλη υπανάπτυξη και στην παρούσα κατάσταση.

Πώς συνέβαλε η κυρίαρχη τάξη στην καταστροφή αυτή; Έχοντας πλήρη γνώση του γεγονότος ότι η εποχή αυτή (της κυριαρχίας τους) θα ήταν εποχή καταστροφικών τυφώνων, αλλά παρ’ όλα αυτά επιλέγοντας να «βυθίσουν» τα $79 εκατομμύρια που υποδείχθηκαν για να επισκευάσουν το απαρχαιωμένο σύστημα αναχωμάτων στο τέλμα του Ιράκ.

Επιπλέον, αν και ήξεραν από πριν ότι ο επερχόμενος τυφώνας θα ήταν τουλάχιστον της κατηγορίας 4 και ότι το σύστημα των αναχωμάτων μπορούσε να αντισταθεί το λιγότερο σε έναν τυφώνα κατηγορίας 3, η κυρίαρχη τάξη δεν επένδυσε οποιαδήποτε σοβαρά ποσά στην επιχείρηση εκκένωσης της πόλης της Νέας Ορλεάνης και της γύρω περιοχής καθώς πλησίαζε η θύελλα, ενώ οι πλούσιοι πολιτικοί έχουν το θράσος να κατηγορούν τους ανθρώπους της εργατικής τάξης ότι από απροσεξία τους έμειναν στην πόλη!

Όπως αναφέραμε, η πρώτη τους προτεραιότητα ήταν να κινητοποιήσουν τις βαριά οπλισμένες μονάδες της Εθνικής Φρουράς με τη διαταγή να πυροβολήσουν εναντίον κάθε ανθρώπου που προσπαθεί να βρει ή να πάρει τρόφιμα, παρά να παρέχουν τις απαραίτητες ενισχύσεις στους περίπου 20.000 λιμοκτονούντες ανθρώπους στο Συνεδριακό Κέντρο, η οποία πεθαίνουν ένας-ένας, από πείνα και αρρώστιες (για να μην αναφέρουμε και άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν από την αρχή σε παρόμοια κατάσταση σε όλη την πόλη).

Οι πολιτικοί συνεχίζουν με απεγνωσμένες προσπάθειες να σώσουν τη σταδιοδρομία τους, καθιστώντας όλο και περισσότερο σαφές ότι δεν τρέφουν καμία ανησυχία για τη ζωή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν από την αρχή.

Αντίθετα, χιλιάδες άνθρωποι άνοιξαν τα σπίτια τους στους επιζώντες, σε μια καταπληκτική χειρονομία αλληλεγγύης και συμπόνιας. Παρά την υποτιθέμενη δυνατότητα του κράτους να διοχετεύσει τη βοήθειά του σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη σε περιπτώσεις ανάγκης ως αιτιολόγηση για την ύπαρξή του, καταδείχθηκε ξανά ότι οι περιορισμοί του καπιταλισμού παρεμποδίζουν τη δυνατότητά του να παρέχει οποιοδήποτε είδος βοήθειας.

Η απίστευτη επίδειξη αλληλοβοήθειας εκ μέρους των ανθρώπων παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στο επιχείρημα των αναρχικών ότι οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να αναπτύξουν μια κοινωνία χωρίς κράτος που να εδρεύει στην αρχή «από τον καθένα σύμφωνα με τη δυνατότητά του, στον καθένα σύμφωνα με την ανάγκη του».

Ελπίζουμε να δούμε ότι η κοινωνία αυτή θα γίνει πραγματικότητα κάποια μέρα αλλά προς στιγμήν διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας σε εκείνους που έχουν εγκαταλειφθεί και με την ελπίδα ότι και άλλοι θα ενωθούν μαζί μας, απαιτούμε τα εξής:

Η κυβέρνηση να προωθήσει αμέσως την απαραίτητη βοήθεια και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπως η μεταφορά των αποκλεισμένων και τη στέγασή τους, ώστε να εκκενωθεί η πόλη από ανθρώπους και να εξασφαλιστεί ότι θα έχουν τις επαρκείς συνθήκες στέγασης έως ότου είναι δυνατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή όχι.

Άμεσο τέλος στις επιθέσεις των μονάδων της Εθνικής Φρουράς κατης αστυνομίας εναντίον εκείνων που επιζητούν τροφή και κάθε άλλο απαραίτητο όπως νερό και ρουχισμό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκένωσης.

Άμεση παραίτηση ή απόλυση και τιμωρία όλων των ιθυνόντων που παραμέλησαν τις ευθύνες τους σχετικά με τα αναχώματα ή των διαδικασιών εκκένωσης της πόλης ενώ αυτό ήταν δυνατό, ή που είναι αρμόδιοι για την Εθνική Φρουρά και την αστυνομία που επιτίθενται σ’ εκείνους που «κλέβουν» τα χρειαζούμενα.

Μη καταδίκη όσων συνελήφθησαν να «κλέβουν» τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο αναγκαίο.

Όχι στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου που έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους της εργατικής τάξης ολόκληρης της χώρας.

Επαρκή ενίσχυση όσων ανθρώπων είναι απαραίτητο να επανοικοδομήσουν τα σπίτια που χάνονται λόγω της αμέλειας της καπιταλιστών πολιτικών.

Αλληλεγγύη στα θύματα της καταστροφής στις ακτές του Περσικού Κόλπου!

Αλληλεγγύη σε εκείνους που παραμένουν σε πλήρη αβεβαιότητα μήνες μετά το καταστροφικό τσουνάμι από την καταστροφή tsunami!

Αλληλεγγύη σε όλους εκείνους σε κάθε γωνιά του κόσμου, που έχουν χάσει τις οικογένειές τους ή παραμένουν σε προσφυγικά στρατοπεδεύει λόγω των καταστροφών που ενισχύονται και γίνονται μεγαλύτερες από τους πολέμους που μηχανεύεται η κάθε κυρίαρχη τάξη.

Ομάδα Capital Terminus

Για να υποστηρίξετε και να προσυπογράψετε αυτή τη δήλωση στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση capitalterminus@gmail.com ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.anarkismo.net και ενημερωθείτε από εκεί.

* Μετάφραση στα ελληνικά από «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», 8 Σεπτέμβρη 2005.

 

Η ομάδα Capital Terminus

Η Capital Terminus Collective (CTC) είναι μια αναρχική κομμουνιστική ομάδα στην Ατλάντα της Γεωργίας των ΗΠΑ.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει και θα γίνει μια επανάσταση στην οποία οι άνθρωποι θα ανατρέψουν τους κυβερνήτες τους και θα δημιουργήσουν μια κοινωνία στην οποία οι καταπιεστικές δυνάμεις του κράτους θα έχουν καταστραφεί και στην οποία ο καθένας θα δίνει σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και θα λαμβάνει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πιστεύουμε ότι μια ειδική αναρχική οργάνωση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση για την επανάσταση αυτή και στην πάλη μέσω της «μάχης των ιδεών» με εκείνους που θα δημιουργούσαν μια νέα ΕΣΣΔ ή που θα αφομοίωναν το επαναστατικό κίνημα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Σας προτρέπουμε να έλθετε σε επαφή μαζί μας εάν ενδιαφέρεστε γι’ αυτά που κάνουμε, ή για να παίρνετε τις ανακοινώσεις μας.

Μια συγκεκριμένη δουλειά που κάνουμε είναι η ανάρτηση ενός κόμβου συζήτησης για τους αναρχικούς των νοτιοανατολικών ΗΠΑ, με στόχο τη δημιουργία δεσμών οι οποίοι θα οδηγήσουν τελικά στη συγκρότηση μιας επαναστατικής οργάνωσης. Αυτός ο κόμβος συζήτησης είναι για ανθρώπους που πιστεύουν αρκετά σοβαρά στην οργάνωση για μια λαϊκή επανάσταση και μια αταξική, α-κρατική και μη-ιεραρχική κοινωνία.

Δεν είναι ένας ακόμα κόμβος συζήτησης για όλους τους αναρχικούς και δεν είστε ευπρόσδεκτοι εάν θεωρείτε ότι οι άνθρωποι είναι η κατάρα του πλανήτη, ότι η επανάσταση θα έρθει μόνο αν σκοτωθεί η πλειοψηφία του πληθυσμού, εάν η συμπεριφορά σας είναι καταφανώς σεξιστική, ρατσιστική ή ενάντια στην εργατική τάξη, εάν νομίζετε ότι κάθε οργάνωση είναι εγγενώς αυταρχική ή εάν για σας ο αναρχισμός είναι μόνο τρόπος ζωής και τίποτα άλλο.

Η CTC ανήκει στην «πλατφορμιστική» παράδοση κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μια αποτελεσματική οργάνωση πρέπει να στηρίζεται στην: α) θεωρητική ενότητα, β) την τακτική ενότητα, γ) το ομοσπονδιακό σύστημα και δ) την άμεση δημοκρατία.

Δεν σημαίνει ότι αυτές οι τέσσερις αρχές διατηρούνται μόνο από αναρχικούς που προσδιορίζονται ως τέτοιοι με βάση το ιστορικό ντοκουμέντο της «Πλατφόρμας, αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε ότι οι προαναφερθείσες αυτές αρχές είναι αρκετά χρήσιμες από την άποψη της πρακτικής.

Μπορείτε να γίνεται συνδρομητής σ’ αυτό τον κόμβο συζήτησης στο http://lists.riseup.net/www/subrequest/ERASE. Γράψτε μια εισαγωγή μιλώντας για το πολιτικό σας παρελθόν και παρόν, με ποια οργάνωση ασχολείστε αυτήν την περίοδο μέσα ή επιθυμείτε να ασχοληθείτε, σε ποια πόλη μένετε και πώς ακούσατε για μας και τον κόμβο αυτό.

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net στις 12 Οκτώβρη 2004. Μεταφράστηκε την 1η Νοέμβρη 2005 από το «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη.

 

Για την ομάδα Capital Terminus

Αναρχική Κομμουνιστική Οργάνωση στην Ατλάντα

 

Η ομάδα Capital Terminus Collective είναι μια αναρχική κομμουνιστική οργάνωση που δημιουργήθηκε με βάση συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Οι στόχοι μας είναι να βοηθήσουμε τις κοινοτικές ομάδες (community groups) να επιτύχουν τα άμεσα καθήκοντά τους ώστε να βελτιωθεί η πόλη μας, να βοηθήσουμε στην ανάλυση της παρούσας κοινωνίας και της δικής μας κατάστασης καθώς και να συνεργαστούμε σε εθνικό επίπεδο με άλλες οργανώσεις που είναι παρόμοιες με τη δική μας όσον αφορά την πολιτική συνείδηση και την πρακτική.

Δεν είμαστε οργάνωση πρωτοπορίας και δεν πιστεύουμε ότι έχουμε απάντηση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά μάλλον ενθαρρύνουμε τον αγώνα της εργατικής τάξης και των φτωχών στην καθημερινή τους ζωή, για να βρούμε συλλογικά τις λύσεις στα προβλήματα στις τοπικές κοινότητες και τους εργασιακούς χώρους. Πιστεύουμε ότι ο καπιταλισμός και το κράτος βρίσκονται στη ρίζα των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα και γι’ αυτό ασκούμε μια βασική κριτική και των δύο.

Μαζί με όλα αυτά, έχουμε οργανωθεί γύρω από Βασικές Θέσεις Ενότητας, ενώ όλοι στην Capital Terminus Collective συμφωνούμε με τις βασικές αρχές της Northeastern Federation of Anarchists Communists (NEFAC - Βορειοανατολική Ομοσπονδία Αναρχικών Κομμουνιστών) της οποίας είμαστε ομάδα-υποστηρικτής.

Καπιταλισμός: Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που εξουσιάζει την ανθρωπότητα μέσω της ιδιωτικής ή εταιρικής (corporate) ιδιοκτησίας της γης, των αγαθών και των υπηρεσιών. Ως ανάγκη επιβίωσής του, ο καπιταλισμός διαιρεί την ανθρωπότητα σε πολλαπλάσιες τάξεις ή κατηγορίες που μάχονται η μια ενάντια στην άλλη. Αυτό είναι η ταξική πάλη. Οι δύο τάξεις που βρίσκονται στον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι καπιταλιστές, που είναι οι κύριοι της γης, των αγαθών και των υπηρεσιών, και η εργατική τάξη, η οποία μέσω της εργασίας της παράγει τον πλούτο των καπιταλιστών.

Το κράτος: Το κράτος αποτελεί ιδιαιτερότητα. Είναι ένα σύνολο πολιτικών συστημάτων, τακτοποιημένων κατά ιεραρχικό τρόπο, με την πρόθεση να ελεγχθεί ένας πληθυσμός μέσα σε ένα ορισμένο εδαφικό όριο, μέσω της καθιέρωσης θεσμών κοινωνικού, οικονομικού, χρηματικού και φυσικού επιπέδου. Το κράτος απομονώνει τους ανθρώπους από την κοινότητά τους και είναι διαμετρικά αντίθετο στην αυτονομία.

Εάν ενδιαφέρεστε για την Capital Terminus Collective (C.T.C.) ή έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επισκεφτείτε ελεύθερα την ιστοσελίδα μας στα www.nefac.net/~ctc και myspace.com/capitalterminus ή έρθετε σε επαφή γράφοντας στη διεύθυνση PO Box 57314, Atlanta, GA 30343, USA ή στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση capitalterminus@gmail.com

 

Βασικές Θέσεις Ενότητας

 

1. Ενώ δεν αντιτασσόμαστε στην πολιτική ή την οικονομική δραστηριότητα, πιστεύουμε στην κατάργηση του κράτους και του καπιταλισμού.

2. Προτείνουμε μια νέα κοινωνία που βασίζεται, από μίνιμουμ άποψη, στη συνεργασία των μη ιεραρχικών, δημοκρατικών και εθελοντικών οργανώσεων στους εργασιακούς χώρους και την κοινότητα.

3. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η νέα κοινωνία μπορεί να δημιουργηθεί μέσω κρατικών μεταρρυθμίσεων ούτε από μια οργάνωση πρωτοπορίας ούτε και με καπιταλιστικές μεθόδους.

4. Πιστεύουμε ότι ένας μετασχηματισμός της κοινωνίας πρέπει να συμβεί μέσω των μαζικών κοινωνικών κινημάτων στα οποία η εργατική τάξη εξασκεί την συλλογική της εξουσία ώστε να επέλθει η αλλαγή. Ο μετασχηματισμός αυτός θα βρει την εφαρμογή του σε μια επανάσταση η οποία πρέπει να επιφέρει την απελευθέρωση όλων.

5. Αντιτασσόμαστε σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης με βάση τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τη θρησκεία (ή την έλλειψή της), την υπηκοότητα, το έθνος ή την ηλικία. Πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος κατακερματισμός αποτελεί εμπόδιο στη βελτίωση της εργατικής τάξης και προς την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων.

* Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο δελτίο της Capital Terminus Collective «Anarchist Atlanta» (τεύχος 5) και κατόπιν στα www.anarkismo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 19 Νοέμβρη 2007.