Σύντομη βιογραφία του αναρχικού μαχητή Benigno Mancebo, που έδρασε στην Αργεντινή και την Ισπανία.

Ο Benigno Mancebo γεννήθηκε στο Sanchorreja της Avila, στην Ισπανία, το 1906.

Καταγόταν από οικογένεια αναρχικών, αλλά επί 15 χρόνια (1908-1923) ήταν υπό την φροντίδα της γιαγιάς τους καθώς οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Το 1923 μετανάστευσε στην Αργεντινή, όπου ήρθε σε επαφή με επαναστάτες αναρχικούς εργάτες και γρήγορα αποτέλεσε μέλος της ομάδας που τύπωνε την εφημερίδα «La Protesta» («Η Διαμαρτυρία»), όπου εργάστηκε ως τυπογράφος και βελτίωσε τις γενικές του γνώσεις. Επίσης, καλλιέργησε ενδιαφέρον για το θέατρο και συμμετείχε στην ομάδα «Arte y Natura», ενώ ήταν μέλος και της ομάδας βιβλιόφιλων (Booklovers Guild) που είχε συγκροτηθεί από τον Ισπανό αναρχικό Diego Abad de Santilln.

Συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς της Αργεντινής το 1930 και κρατήθηκε πρώτα στο νησί Demarchi, μετά στο Martin Garcia και, αργότερα, στις φυλακές Ushuaia, για να απελαθεί τελικά μαζί με τον πατέρα του Pedro στην Ισπανία

Ακόμα δεν είχε φτάσει καλά-καλά εκεί, όταν συνελήφθη εκ νέου ως λιποτάκτης του στρατού και στάλθηκε στη Valencia για να υπηρετήσει τη θητεία του. Μόλις απολύθηκε, έγινε μέλος της CNT και της FAI και κυκλοφόρησε τη σημαντική εφημερίδα «El Libertario» στη Μαδρίτη, αλλά έγραφε και για τις άλλες εφημερίδες του αναρχικού κινήματος όπως τις «Tierra y Libertad» και «Solidaridad Obrera», δραστηριότητα που τον έφερε αρκετές φορές στις φυλακές.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, συμμετείχε σε αρκετές σημαντικές δραστηριότητες, ενώ ήταν μέλος της πρώτης περιφερειακής επιτροπής της CNT της Καστίλης καθώς και της επιτροπής που ασχολήθηκε με τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς.

Το Φλεβάρη του 1939 έγινε μέλος της ονομαστής Επιτροπής Άμυνας της CNT. Αργότερα, πήγε στο Alicante, όπου, όμως, συνελήφθη και τουφεκίστηκε από φασιστικό απόσπασμα στις 27 Απρίλη 1940.

Αν και είναι πιο λίγο γνωστός από άλλους αναρχικούς από την Αργεντινή, ο Benigno Mancebo ήταν ένας από εκείνους τους σπουδαίους αγωνιστές που συνδέονταν με την «La Protesta» και έπαιξαν και έναν τόσο αποφασιστικό ρόλο στο αναρχικό κίνημα της Ιβηρικής χερσονήσου στη δεκαετία του 1930.

* Γράφτηκε από τους συντρόφους της Kate Sharpley Library. Δημοσιεύτηκε στο libcom.org. Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 18 Σεπτέμβρη 2007.