Πολλές φορές έχετε ξεσηκωθεί για να διεκδικήσετε τη λευτεριά σας και την ευλογημένη πατρίδα σας, ριγμένη σε μια τέτια άνιση μάχη απ’ τις χειρότερες των κυβερνήσεων· αυτή του Σαίντ-Πέτερσμπουργκ.

Εμείς, ο Ρωσικός λαός, έχουμε πάντοτε κρατήσει την πίστη πως η ανεξαρτησία της Πολωνίας κι η λευτεριά των παιδιών της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δική μας Ρωσική υπόθεση και την απολευτέρωση της χώρας μας.

Απεχθανόμαστε τόσο όσο σεις, όχι, περισσότερο από σας, τούτη τη γερμανική ιμπεριαλιστική πετερμπουρζουαζία που σκοτώνει τη Ρωσία και την Πολωνία για να την παραδώσει στους Πρώσσους και τους Γερμανούς· είμαστε αγανακτισμένοι με τις ακρότητες και τις κακουχίες στις οποίες οι ταλαίπωροι στρατιώτες υποβάλλονται στην Πολωνία, τυφλωμένοι στη μέθη τους και πάντοτε κάτω απ’ την εντολή των ίδιων αυτών Γερμανών, των αρχηγών τους.

Ερχόμαστε σε σας να μοιραστούμε την κατάστασή σας· ν’ αγωνιστούμε με σας στ’ όνομα της δική μας και της δικής σας άγιας λευτεριάς, ή να πεθάνουμε μαζί σας αγωνιζόμενοι.

Κι αν χρειαστεί, θα δώσουμε ευχαρίστως τη ζωή μας, επειδή πεθαίνοντας, θ’ αντιλαμβανόμασταν πως η ιδέα της λευτεριάς δε θα πέθαινε ποτέ και πως σύντομα μια χειραφετημένη Πολωνία θ’ απλώσει αδερφικά τ’ απολευτερωτικό της χέρι στη Ρωσία.

Mikhail Bakunin 1862

Μετάφραση: aixmi