Ο Jean Grave γεννήθηκε στις 16 Οκτώβρη 1854 στο Breuil της περιοχής Issoire του Παρισιού. Ο πατέρας του ήταν αρχικά μυλωνάς, κατόπιν αγρότης και, αργότερα, δοκίμασε την τύχη του στο Παρίσι, όπως αρκετοί άλλοι.

Οι γονείς του τον έστειλαν στο σχολείο Brothers του 5ου Διαμερίσματος του Παρισιού, όπου φανέρωσε τα πρώτα δείγματα ευαισθησίας απέναντι σε κάθε αδικία. Σε ηλικία εντεκάμισυ χρόνων τελείωσε τη βασική σχολική εκπαίδευση και ήταν ώρα να μάθει κάποια τέχνη. Αρχικά, εργάστηκε ως μαθητευόμενος μηχανικός, αλλά αργότερα η οικογένειά του αποπειράθηκε να ιδρύσει μια εταιρία κατασκευής παπουτσιών, κάτι που μετά από λίγο οδηγήθηκε σε αποτυχία. Πέρα, όμως, από όλα αυτά, ο νεαρός Grave άρχισε να διαβάζει με απίστευτη βουλιμία.

Τα γεγονότα της Κομμούνας του Παρισιού επέδρασαν καταλυτικά στις ιδέες και τη συνείδηση του τότε 16χρονου και μελλοντικού αναρχικού επαναστάτη.

Λίγο μετά την Κομμούνα, πεθαίνουν από φυματίωση και φθίση αντίστοιχα η μητέρα του και η αδελφή του. η οποία πέθανε στα χέρια του. Το 1875 κι ενώ υπηρετούσε στο στρατό, πέθανε και ο πατέρας του. Με τον τερματισμό της θητείας άρχισε να εργάζεται ως τσαγκάρης, αλλά και ενεργός σοσιαλιστής, ακολουθώντας τις ιδέες των Πωλ Μπρουζέ και Ζυλ Γκεσντ, στο Εργατικό Κόμμα του οποίου έγινε μέλος το 1879. Έγινε, μάλιστα, μέλος της συντακτικής ομάδας του εκφραστικού οργάνου του κόμματος «Ισότητα». Παράλληλα, έγινε μέλος της Ομάδας Κοινωνικών Μελετών του 5ου Διαμερίσματος του Παρισιού, όπου, εκτός από σοσιαλιστές συγγραφείς και φιλοσόφους ήρθε σε επαφή και με έργα αναρχικών όπως των Καφιέρο, Μαλατέστα, Τσερκεσόφ και άλλων.

Σε ομιλία του (ίσως την πρώτη) σε ένα συνέδριο τον Ιούλη του 1880, υποστήριξε τον αντικοινοβουλευτισμό. Οι σύντροφοί του στην Ομάδα Κοινωνικών Μελετών του πρότειναν να συμμετάσχει σε δύο συνέδρια, ένα στη Χάβρη το ίδιο χρόνο και ένα άλλο στο Λονδίνο τον Ιούλη του 1881, αλλά αρνήθηκε την προσφορά, γιατί, παρά την ομιλία του εκείνη, δεν διέθετε το θάρρος να μιλήσει σε ακροατήριο. Και καθώς το 1881, άρχισε να κλίνει περισσότερο προς τις αναρχικές ιδέες, ασπαζόμενος τις αναρχοκομμουνιστικές ιδέες του Πιοτρ Κροπότκιν, προτίμησε να αφιερωθεί στη συγγραφή παρά στις δημόσιες ομιλίες.

Στο διάστημα 1881-1885 έγραψε αρκετά πράγματα, κυρίως άρθρα και μπροσούρες. Τα πρώτα του άρθρα εμφανίστηκαν στο αναρχικό έντυπο «Κοινωνικό Δίκαιο» που πρωτοκυκλοφόρησε στη Λυόν τον Φλεβάρη του 1882. Η πρώτη του μπροσούρα κυκλοφόρησε το 1883 με το ψευδώνυμο Jehan Vagre. Το ίδιο διάστημα, εκτός από τον Κροπότκιν σχετίστηκε και με τον Elisee Recluse (Ελυζέ Ρεκλύ) και συμμετείχε με άρθρα του στην εφημερίδα «Revolte» («Εξεγερμένος»). Μάλιστα, κατόπιν προτροπής του Ρεκλύ, πήγε στη Γενεύη όπου ήταν η έδρα του «Revolte» και συμμετείχε στην έκδοσή του επί 6 μήνες. Μετέπειτα, τη «Revolte» διαδέχθηκε η «Revolt» και, αργότερα οι «Les Temps Nouveaux». Οι 6 αυτοί μήνες έγιναν η αρχή μιας πορείας 30 και πλέον χρόνων συγγραφικής δράσης του Γκραβ.

Το 1892, ο Grave έγραψε το έργο «La societe mourante et l’anarchie» («Η θνήσκουσα κοινωνία και η Αναρχία»), με πρόλογο του Octave Mirbeau, για το οποίο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Ο Mirbeau, όπως και οι Elisee Recluse, Paul Adam (Πολ Αντάμ) και Bernard Lazare (Μπερνάρ Λαζάρ) κατέθεσαν στη δίκη υπέρ του Grave, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 4 Μάη 1895, ο Jean Grave άρχισε να κυκλοφορεί το αναρχικό περιοδικό «Les Temps Nouveaux» («Οι Νέοι Καιροί») το οποίο ασκούσε επιρροή σε λογοτεχνικούς και, γενικά, κύκλους της τέχνης. Αρκετοί ονομαστοί καλλιτέχνες της εποχής όπως οι Aristide Delannoy, Maximilien Luce, Paul Signac, Alexandre Steinlen, Van Rysselberghe, Camille Pissarro, Van Dongen, George Willaume και άλλοι, βοήθησαν στην εικονογράφηση καθώς και στα οικονομικά του περιοδικού. Άρθρα γράφτηκαν από ονομαστούς αναρχικούς και αναρχοσυνδικαλιστές όπως οι Paul Delesalle, Amedee Dunois, Pierre Monate, P. Kropotkin, Bernard Lazare, Octave Mirbeau, Elie Reclus, Elysee Reclus, Malatesta και άλλων.

Το περιοδικό από το 1894 έως το 1904 είχε αρχικά 4 σελίδες και άλλες 4 σελίδες λογοτεχνία και τέχνες, μετά και έως το 1906 8 σελίδες. Σταμάτησε την κυκλοφορία του στις 8 Αυγούστου 1914. Αντιμετώπιζε κατά καιρούς σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.

Από τους «Les Temps Nouveaux», εκδόθηκαν, επίσης, 72 μπροσούρες γραμμένες ή με υπεύθυνο έκδοσης τον Grave και από το 1897 υπεύθυνους τους Paul Delesalle και Amedee Dunois.

Το 1914, ο Grave ακολούθησε τον Κροπότκιν στην Αγγλία, όπου δέχτηκαν την οργή των άλλων αναρχικών επειδή υπέγραψαν τη λεγόμενη «Δήλωση των 16» με την οποία τάσσονταν στ πλευρό των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Grave έγραψε ακόμα και το «Mouvement libertaire sous la IIIe republique» («Το ελευθεριακό κίνημα στην 3η Δημοκρατία»).

Πέθανε στις 8 Δεκέμβρη 1939.

Πληροφορίες για τη ζωή και δράση του Jean Grave μπορεί κανείς να βρει και στις ιστοσελίδες

http://www.web.net/blackrosebooks/jean.htm και http://ytak.club.fr/decembre2.html#8

* Οι πληροφορίες αυτές αντλήθηκαν από το διαδίκτυο. Μετάφραση και διαμόρφωση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 24 Ιούλη 2006. Δημοσιεύεται και στο http://ngnm.vrahokipos.net