Ψευδώνυμο του Ρούντολφ Γκρόσμαν (Rudolf Grossmann) Αυστριακού αναρχικού και ειρηνιστή. Ο Γκρόσμαν πολιτικοποιήθηκε από πολύ νωρίς και σε ηλικία δεκαέξι χρόνων αποβλήθηκε από το γυμνάσιο λόγω σοσιαλδημοκρατικής προπαγάνδας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με τους γονείς του, οι οποίοι τον έστειλαν σε συγγενείς τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκεί, παράλληλα με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ήρθε σε επαφή με τις οργανώσεις του σοσιαλιστικού και αναρχικού κινήματος. Το 1898 άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά και δημοσιογραφικά και για δυο χρόνια (1898-1900) υπήρξε συνεργάτης της New Yorker Volkszeitimg (Λαϊκής Εφημερίδας της Νέας Υόρκης) και για ένα χρόνο της Groβ-New-Yorker Arbeitszeitung (Μεγάλης Εργατικής Εφημερίδας της Νέας Υόρκης).

Όταν ήταν 18 χρόνων ίδρυσε στη Νέα Υόρκη το πρώτο του μηνιαίο περιοδικό, το Der Zeitgeist (Το Πνεύμα της Εποχής). Σύντομα γνωρίστηκε με τον αναρχικό επαναστάτη Γιόχαν Μοστ, στην εφημερίδα του οποίου αρθρογραφούσε μέχρι το 1904. Την περίοδο 1902-1903 έγραψε άρθρα στην εφημερίδα του Σικάγου Arbeiterzeitung (Εφημερίδα των Εργατών) και υπήρξε ένας από τους συντάκτες του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας Die Fackel (Ο Πυρσός). Δραστηριοποιήθηκε στην Αμερική κατά την διάρκεια της απεργίας στο Πάτερσον το 1902, όπου συνελήφθη μαζί με τον William MacQueen και τον Luigi Galleani. 

Γιατί είμαι αναρχικός

Είμαι αναρχικός επειδή η ιδέα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας περιλαμβάνει αυτή της ελευθερίας. Αλλά είναι αδύνατο για ένα ανθρώπινο ον να είναι ελεύθερο ως προλετάριος στο πλαίσιο της σημερινής κοινωνικής οργάνωσης, της κρατικιστικής και αυταρχικής αρχής, της μονοπωλιακής βίας και εκμετάλλευσης στον οικονομικό τομέα. Μόνο με την κατάργηση του κράτους και της μονοπωλιακής καπιταλιστικής οργάνωσης, του προστατευόμενού του, ο προλετάριος θα αποκτήσει μια ελευθερία που θα του εγγυάται την ανθρώπινη μεγαλοπρέπειά του.

Η κατάργηση του κράτους συνεπάγεται την καταστολή του μιλιταρισμού και όλων των ενόπλων δυνάμεων μέσα στην κοινωνία και η εξάλειψή τους θα οδηγήσει στην καταστροφή του καπιταλισμού και της μονοπωλιακής βίας του. Μόνο μέσω του αναρχισμού η ανθρωπότητα θα φτάσει σε μια εποχή πολιτισμού όπου η βάση είναι η ελευθερία και όπου η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ευτυχία αποτελούν το ζωτικό στοιχείο. Είμαι αναρχικός επειδή μισώ την κυριαρχία και τη βία σε όλες τις μορφές της, επειδή θεωρώ την ανθρώπινη ατομικότητα και ελευθερία ως το μοναδικό αντικείμενο της ύπαρξης.

*Μετάφραση - Έρευνα: Αργύρης Αργυριάδης.

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός