Ανακοίνωση για τα 15 χρόνια της Αναρχικής Ομοσπονδίας του Ροζάριο

Προς το τέλος του 2008 μια ομάδα νέων αναρχικών αποφάσισε να ιδρύσει μια νέα πολιτική οργάνωση, την Ελευθεριακή Φάλαγγα Joaquín Penina (Columna Libertaria Joaquín Penina / CLJP). Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Μεταξύ των αναρχικών στο Ροζάριο η ανάγκη για μια οργάνωση που θα συγκέντρωνε τις προσπάθειές μας και θα καθοδηγούσε την πρακτική μας ήταν ένα πολύ συζητημένο ζήτημα. Ωστόσο, η εμπειρία της OAR (Organización Anarquista de Rosario / Αναρχική Οργάνωση του Ροζάριο) από τα τέλη της δεκαετίας του 1990′ επηρέασε βαθιά την απόφασή μας να οργανωθούμε, να επισημοποιήσουμε μια οργανωτική δομή και, το σημαντικότερο, να προβάλλουμε μια μαχητικότητα με επαναστατική πρόθεση που θα επιδίωκε να επηρεάσει τους κοινωνικούς αγώνες εκείνης της περιόδου. Στη συνέχεια, η CLJP μπολιάστηκε όχι μόνο από την εμπειρία της OAR, αλλά και από τη μαχητική διαδρομή συντρόφων που είχαν προσεγγίσει αυτό το εγχείρημα και την καθοδήγηση πολύτιμων αγωνιστών που μας πρότειναν γενναιόδωρα, μεταξύ άλλων, να διαβάσουμε “τους κλασικούς” όπως τον Μπακούνιν και τον Μαλατέστα, τη Γκόλντμαν, τον Κροπότκιν, τον Μπερνέρι και να έρθουμε σε επαφή με την FAU (Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης / Federación Anarquista Uruguaya), μια αδελφική οργάνωση από την Ουρουγουάη που αποτελεί φάρο του οργανωμένου αναρχισμού στη Λατινική Αμερική.

Τα πρώτα χρόνια της οργάνωσής μας σημαδεύτηκαν από μια ισχυρή δέσμευση στην κοινωνική στράτευση, την οποία διατηρούμε ακόμα και σήμερα, αλλά η οποία εκείνη την εποχή σφυρηλάτησε τη γραμμή μας. Είπαμε ότι φτάνει πια με τον αναρχισμό των καφενείων και τον αναρχισμό των πανεπιστημίων. Ο αναρχισμός είναι μια ιδεολογία και μια πολιτική πρόταση που χτίζεται από τον αγώνα των ίδιων των ανθρώπων και εκεί ανήκει. Ο δικός μας αναρχισμός είναι αυτός των μπλόκων, των συνελεύσεων, των πικετοφοριών, των απεργιών και των κινητοποιήσεων. Είναι, επίσης, αυτός που μοιράζουμε φυλλάδια και μιλάμε καθημερινά με τους συναδέλφους και τους γείτονές μας. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε μια πολιτική οργάνωση που μας επιτρέπει να πορευόμαστε στον καθημερινό αγώνα χωρίς ποτέ να χάνουμε από τα μάτια μας τον τελικό μας στόχο, την κοινωνική επανάσταση.

Με την πάροδο των χρόνων, η Φάλαγγα, όπως την αποκαλούμε στο εσωτερικό μας, άρχισε να θεωρείται ως ένα εργαλείο που έπρεπε να βελτιωθεί. Ακούγοντας και μαθαίνοντας από την εμπειρία της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης και των οργανώσεων της Βραζιλίας, αποφασίσαμε το 2015 να κάνουμε το βήμα να οργανωθούμε ως Ομοσπονδία. Η συνοχή και η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο που να μπορεί να υπερβεί τους ανθρώπους που το αποτελούν, με μια οργανωτική δομή, ένα πρόγραμμα δράσης και τη δική μας ανάλυση της πραγματικότητας, μας οδήγησαν στη δημιουργία της Αναρχικής Ομοσπονδίας του Ροζάριο (Federación Anarquista de Rosario / FAR) στο πρώτο μας συνέδριο το 2015. Σε αυτήν την περίπτωση επισημοποιήσαμε πράγματα που είχαμε ήδη αναπτύξει αλλά χωρίς την απαραίτητη “νομιμότητα” και ενθαρρυνθήκαμε να προβάλλουμε με σοβαρότητα και φιλοδοξία την επαναστατική μας στρατηγική. Ήταν ένα συνέδριο που επέτρεψε, επίσης, μια σημαντική αύξηση του κοινωνικού μας αντίκτυπου, έχοντας αγωνιστές πλήρως αφοσιωμένους στο συνδικαλιστικό έργο και αργότερα στον φοιτητικό τομέα, μαζί με την υποστήριξη της εδραίωσης και της ανάπτυξής μας στις γειτονιές και στους τοπικούς αγώνες, όπου είχαμε ήδη δράση.

Στη συνέχεια, το 2018 και το 2021 συναντηθήκαμε ξανά στο δεύτερο και τρίτο συνέδριό μας, για να συνεχίσουμε να ακονίζουμε το μολύβι, να αναπροσανατολίζουμε προωθητικά και επίκαιρα τις πρακτικές μας με βάση τις αλλαγές της εκάστοτε κοινωνικής και ιστορικής συγκυρίας. Χτίζαμε, επίσης, μια παράλληλη διαδικασία οργάνωσης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο που πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική και συναφής με αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε νέο κύμα οργανωμένου αναρχισμού. Σε διεθνές επίπεδο, από ευρύτερους συντονισμούς μέχρι την επανίδρυση του CALA (Λατινοαμερικανικός Αναρχικός Συντονισμός / Coordinación Anarquista Latinoamericana) και σε εθνικό επίπεδο την ανάδυση οργανώσεων σε διάφορα μέρη της χώρας, όπως η OAC (Αναρχική Οργάνωση της Κόρδοβα / Organización Anarquista de Córdoba), η OASC (Αναρχική Οργάνωση της Σάντα Κρουζ / Organización Anarquista de Santa Cruz) και η OAT (Αναρχική Οργάνωση του Τουκουμάν / Organización Anarquista de Tucumán). με τις οποίες έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε χώρους οργάνωσης εδώ και αρκετό καιρό.

Η φετινή επέτειος από την ίδρυση της οργάνωσής μας πραγματοποιείται σε μια περίπλοκη στιγμή για όλους εμάς που θέλουμε να μετασχηματίσουμε την πραγματικότητα. Η απάθεια, ο ατομικισμός και η διάλυση είναι εποχικά σημάδια που μπορούν να εντοπιστούν σχεδόν σε ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη εποχή. Ωστόσο, η πανδημία βάθυνε, επιδείνωσε και αποτέλεσε σε κάποιο σημείο ένα σημείο καμπής στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονταν τα πράγματα. Είναι καθήκον της οργάνωσής μας να αναδιατάξει τις πρακτικές της λαμβάνοντας αυτά τα σημεία υπόψη, προκειμένου να επηρεάσει και να συμβάλει καταλυτικά στους κοινωνικούς αγώνες με βάση τον σχεδιασμό της.

Όταν οι κυρίαρχοι προσπαθούν να “πουλήσουν” την ιδέα ότι οι εκλογές είναι ο μόνος δυνατός δρόμος προς τα εμπρός, παρόλο που κανείς δεν πιστεύει ότι κάτι καλό θα προκύψει από αυτές, είναι καθήκον του αναρχισμού να είναι παρών και να συμμετέχει στον αγώνα, από ιδεολογική άποψη, για να ενώσει όσους από εμάς ονειρευόμαστε ένα άλλο αύριο, τον σοσιαλισμό και την ελευθερία. Αντιμέτωποι με τον οπορτουνισμό της θεσμικής και ευκαιριακής μαχητικότητας, εμείς θα συνεισφέρουμε την επαναστατική και μαχητική μας προοπτική, για να αντιμετωπίσουμε σε κάθε χώρο εργασίας, ίδρυμα και γειτονιά τις επιθέσεις ενάντια στις νίκες και τα δικαιώματά μας. Απέναντι σε αυτούς που δε βλέπουν καμία ελπίδα για το μέλλον, είναι καθήκον μας να σπείρουμε τους σπόρους της οργάνωσης, του σοσιαλισμού και της ελευθερίας, για τις μάχες του σήμερα και του αύριο…

Ζήτω η αναρχία!

Ζήτω τα 15 χρόνια της οργάνωσής μας!

Είμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται!

Για τον σοσιαλισμό και την ελευθερία!

Αναρχική Ομοσπονδία του Ροζάριο (Federación Anarquista de Rosario)

*Πηγή: Black Rose Anarchist Federation

**Το πήραμε από εδώ: https://www.alerta.gr/archives/30660?fbclid=IwAR2-FGgCjfgca05PmuN9CUnhLQDK52kreMcpHoabzFH18Lhoez1WEE8lloA 

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός