Emilio Crisi
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

 

Τέσσερα χρόνια πριν, στις 13 Μάη 2019, “έφυγε” ο αγαπημένος Zelmar Dutra, κοινωνικός ακτιβιστής, στέλεχος του Ateneo del Cerro στο Μοντεβιδέο και ιστορικό μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης (FAU).

Από πολύ νεαρή ηλικία, όντας φοιτητής Καλών Τεχνών, συμμετέχει μαζί με τον Hugo Garrone στη φοιτητική ομάδα αυτής της σχολής, μέλη της οποίας θα πρωταγωνιστήσουν στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης και δράσης της FAU.

Το Ateneo del Cerro θα αποτελέσει βασικό παράγοντα στην ενίσχυση του Κέντρου Λαϊκής Δράσης, προδρομική κατάσταση προς τη συγκρότηση της ROE (Φοιτητική Εργατική Αντίσταση). Επίσης, μέρος της FAU, θα συμμετέχει στο ένοπλο σκέλος OPR 33.

Με την επιβολή τη δικτατορίας στην Ουρουγουάη, το μεγαλύτερο μέρος της FAU θα μετακινηθεί στην Αργεντινή το 1972, στο πλαίσιο της στρατηγικής υποχώρησης που αποφάσισε η οργάνωση. Μαζί με την συντρόφισσά του Amelie Leivas, θα συμμετάσχουν το 1974 σε μια επιχείρηση απαλλοτρίωσης που θα αποφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια για την οργάνωση.

Θα καταφέρει να ξεφύγει από την άγρια καταστολή της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής, της οποίας θα πέσουν θύματα πολλοί σύντροφοί του. Στην εξορία, θα αφιερώσει τη δράση του σε ενέργειες καταγγελίας των δικτατοριών του νότιου κώνου της Αμερικής.

Επιστρέφει στην Ουρουγουάη το 1986, συμμετέχοντας στο συνέδριο αναδιοργάνωσης της FAU, επιστρέφοντας επίσης αμέσως στην ενεργό δράση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων του χρόνων, θα είναι ενεργό μέλος του Ateneo del Cerro, καθώς και εκδότης σημαντικών εκδόσεων και βιβλίων της FAU.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.