Αργύρης Αργυριάδης
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων
Το Haymarket Memorial Statue

Αργύρης Αργυριάδης

Το 1889, ένα αναμνηστικό χάλκινο άγαλμα εννέα ποδών (2,7 μέτρων) ενός αστυνομικού του Σικάγο από τον γλύπτη Johannes Gelert, ανεγέρθηκε στη μέση της πλατείας Haymarket με ιδιωτικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από το Union League Club του Σικάγο.

Το άγαλμα αποκαλύφθηκε στις 30 Μαΐου 1889, από τον Frank Degan, τον γιο του αξιωματικού Mathias Degan. Στις 4 Μαΐου 1927, την 41η επέτειο της υπόθεσης Haymarket, ένα τραμ έφυγε από τις γραμμές του και έπεσε πάνω στο «μνημείο». Ο οδηγός είπε ότι «είχε βαρεθεί να βλέπει αυτόν τον αστυνομικό με σηκωμένο το χέρι». Στη συνέχεια η πόλη αποκατέστησε το άγαλμα το 1928 και το μετέφερε στο Union Park.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, η κατασκευή του Kennedy Expressway έσβησε περίπου το ήμισυ της παλιάς, υποβαθμισμένης πλατείας της αγοράς και το 1956, το άγαλμα μεταφέρθηκε σε μια ειδική πλατφόρμα που χτίστηκε γι 'αυτό με θέα στον αυτοκινητόδρομο, κοντά στην αρχική του θέση.

Το άγαλμα Haymarket βανδαλίστηκε με μαύρη μπογιά στις 4 Μαΐου 1968, στην 82η επέτειο της υπόθεσης Haymarket, μετά από μια σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών σε μια διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Στις 6 Οκτωβρίου 1969, λίγο πριν από τις διαμαρτυρίες με την επωνυμία «Ημέρες Οργής», το άγαλμα καταστράφηκε όταν μια βόμβα τοποθετήθηκε ανάμεσα στα πόδια του. Οι Weatherman ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη, η οποία έσπασε σχεδόν 100 παράθυρα στη γειτονιά και σκόρπισε κομμάτια του αγάλματος στον αυτοκινητόδρομο Kennedy Expressway.

Το άγαλμα ξαναχτίστηκε και αποκαλύφθηκε στις 4 Μαΐου 1970, για να ανατιναχθεί ξανά από τους Weatherman στις 6 Οκτωβρίου 1970. Ξαναχτίστηκε, εκ νέου, και ο δήμαρχος, Richard J. Daley, τοποθέτησε 24ωρη αστυνομική φρουρά για την προστασία του. Αυτή η φύλαξη κόστιζε $67.440 ετησίως. Το 1972, μεταφέρθηκε στο λόμπι του Κεντρικού Αρχηγείου της Αστυνομίας και το 1976 στην κλειστή αυλή της Αστυνομικής Ακαδημίας του Σικάγο. Για άλλες τρεις δεκαετίες το άδειο βάθρο του αγάλματος με σημάδια γκράφιτι στεκόταν στην εξέδρα του στα ερείπια της πλατείας Haymarket όπου ήταν γνωστό ως Aναρχικό ορόσημο.

Την 1η Ιουνίου 2007, το άγαλμα αφιερώθηκε εκ νέου στο Αρχηγείο της Αστυνομίας του Σικάγο με ένα νέο βάθρο, που αποκαλύφθηκε από την Geraldine Doceka, δισέγγονη του αξιωματικού Mathias Degan. Το άγαλμα της ντροπής και της αντι-εξέγερσης παραμένει έως σήμερα να θυμίζει την κατωτερότητα του «νόμου και της τάξης», ενάντια στην «Αναρχία» του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων που θα συμβολίζουν τα γεγονότα του Heymarket.


Το άγαλμα μετά τον βομβισμό του από τους Weatherman