Στις 7 Απρίλη 1971, έφυγε ο payador (λαϊκός τραγουδοποιός) Martín Castro, μουσικός και τραγουδιστής, συνθέτης και ερμηνευτής του αναρχικού τραγουδιού.

Καταγόμενος από την επαρχία του Μπουένος Άιρες, επέδειξε απαράμιλλο ταλέντο στην κιθάρα και τη φωνή ήδη από νεαρή ηλικία. Εκείνη την εποχή μετακόμισε από την επαρχία στην πόλη για να εργαστεί ως οικοδόμος.

Ήταν αυτή την ίδια εποχή που άρχισε να ενδιαφέρεται σοβαρά για τη γενικότερη αριστερά, το συνδικαλιστικό κίνημα και τις αναρχικές ιδέες.

Επίσης συνδέθηκε με ισχυρή φιλία με τον Jose Ritta Luz, ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος της CGT και εξέχοντα αναρχικό αγωνιστή.

Αναγνωρισμένος από τον Gabino Ezeiza και τον Carlos Gardel, συνεργάστηκε χρόνια αργότερα με καλλιτέχνες του μεγέθους των Hugo del Carril, Alberto Castillo, Edmundo Rivero, Horacio Guarany και του Ουρουγουανού payador Carlos Molina, επίσης αναρχικού αγωνιστή, μέλους της FAU (Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης).

Ο Martín Castro ήξερε πώς και πότε να συνθέτει και να παρουσιάζει σε σκηνές και διαδηλώσεις τραγούδια όπως "Red Guitar", "The Orphan", "The Doubt", "Juancho, the Deserter" και "Sacco and Vanzetti" μεταξύ των άλλων.

Πέθανε στα 89 του αφήνοντας πίσω του ένα καλλιτεχνικό αποτύπωμα λαϊκών, μαχόμενων και ελευθεριακών ριζωμάτων.

*Πηγή: Emilio Crisi.