1. Αυτό το Συμβούλιο Ιθαγενών είναι για όλους εκείνους οι οποίοι ονομάζονται εργαζόμενοι της υπαίθρου. Μαύροι Αφρικανοί, ανοίξτε τα μάτια σας, έχει έρθει ο καιρός για σας όλους που αυτοονομάζεστε εργαζόμενοι της υπαίθρου, που θα πρέπει να ενωθείτε και να γίνετε μέλη του δικού σας Συμβουλίου. Δεν πρέπει να λέγεται ότι εμείς οι εργαζόμενοι σας εμποδίζουμε από το να προσχωρήσετε σε οποιοδήποτε άλλο Συμβούλιο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε στην ύπαιθρο (πλούσιοι ή φτωχοί). Όλοι οι εργαζόμενοι είναι φτωχοί, επομένως πρέπει να έχουν το δικό τους Συμβούλιο.

2. α) Φίλε, δεν είσαι εργαζόμενος;

β) Είναι αλήθεια ότι οι μαύροι κάνουν κάθε εργασία στη χώρα;

γ) Εάν συμβαίνει αυτό, τότε γιατί δεν γίνεστε μέλος της οργάνωσης Βιομηχανικοί Εργάτες της Αφρικής;

δ) Γιατί θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καταπιέζονται από τους πλουσίους, εκεί όπου όλοι εργάζονται στην ύπαιθρο;

ε) Γιατί πρέπει να σας κλωτσούν και να σας φτύνουν ενόσω εργάζεστε;

στ) Πώς, τη στιγμή που εσείς οι μαύροι εργαζόμενοι και τα παιδιά σας απαιτείτε το ψωμί σας από την κυβέρνηση, συλλαμβάνεστε και σας στέλνουν στη φυλακή;

ζ) Ω! Εργάτες, τα παιδιά σας πέθαναν στη γερμανική Ανατολική Αφρική και στη Δύση. Άλλοι πνίγηκαν στη θάλασσα. Εκτός απ’ αυτό, ακόμα φορτώνεστε και αναγκάζεστε να μεταφέρετε 100 (εκατό) Passes στη χώρα των πατέρων σας.

η) Οι εργαζόμενοι συναντιούνται, ενώνονται και προσχωρούν στο Ιθαγενές Συμβούλιό σας. Γιατί φοβάστε να γίνετε μέλη των Βιομηχανικών Εργατών της Αφρικής αφού αποκαλείστε Εργάτες;

Στείλτε τις ειδήσεις και τις διευθύνσεις σας στο: T.W. THIBEDI, P.O. Box 2972, Johannesburg.

Γιοχάνεσμπουργκ, 1918

Πηγή: Baruch Hirson, 1988, «David Ivon Jones: The early writings on socialism in South Africa» in Searchlight South Africa, volume 1, number 1, page 107.


Μανιφέστο της Βιομηχανικής Σοσιαλιστικής Ένωσης Νότιας Αφρικής

(Industrial Socialist League)

ΤΟ ΠΡΟOIMIO ΜΑΣ

Tα ενδιαφέροντα της εργατικής τάξης και της τάξης των εργοδοτών είναι διαμετρικά αντίθετα Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρήνη ενόσω η πείνα και η ανέχεια μαστίζει εκατομμύρια εργαζόμενου λαού και οι λίγοι, που αποτελούν την τάξη των εργοδοτών, να απολαμβάνουν όλα τα καλά πράγματα της ζωής.

Μεταξύ αυτών των δύο τάξεων πρέπει να διεξαχθεί ένας αγώνας έως ότου ενωθούν όλοι οι δουλευτάδες του βιομηχανικού τομέα και ανακτήσουν και εκμεταλλευτούν όλα όσα παράγουν από την εργασία τους, μέσω μιας οικονομικής οργάνωσης της εργατικής τάξης, χωρίς καμία σύνδεση με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.

Η ταχεία συσσώρευση του πλούτου και η συγκεντροποίηση της διαχείρισης της βιομηχανίας σε όλο και λιγότερους, καθιστούν τα συνδικάτα ανίκανα να αντιμετωπίσουν τη συνεχώς αναπτυσσόμενη εργοδοτική τάξη, επειδή τα συνδικάτα ενθαρρύνουν μια κατάσταση των πραγμάτων τέτοια που επιτρέπει σε έναν κλάδο εργαζομένων να ανταγωνισθεί σε άλλο κλάδο εργαζομένων στην ίδια βιομηχανία, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό σε μια ακόμα ήττα των εργατών στον αγώνα τους για το μισθό τους.

Τα συνδικάτα βοηθούν την εργοδοτική τάξη ώστε να παραπλανήσει την εργατική τάξη με την ψευδαίσθηση ότι η εργατική τάξη έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με τους εργοδότες της. Οι άσχημες αυτές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν καθώς και τα ενδιαφέροντα της εργατικής τάξης να προωθηθούν από μια οργάνωση η οποία πρέπει να συγκροτηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα μέλη της σε οποιοδήποτε βιομηχανικό κλάδο - ή σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους εάν αυτό είναι απαραίτητο – να σταματήσουν την εργασία όποτε μια καλεστεί απεργία ή ένα lockout σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας, στη βάση του όταν ζημιώνεται ένας τότε ζημιώνονται όλοι.

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ

Η κατάργηση του συστήματος της μισθωτής εργασίας και η εγκαθίδρυση μιας Σοσιαλιστικής Κοινοπολιτείας, με βάση την αρχή των αυτοδιευθυνόμενων βιομηχανιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται και θα ελέγχουν τα μέσα παραγωγής, διανομής και ανταλλαγής των προϊόντων, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ

Με την προπαγάνδιση, με κάθε μέσο, των αρχών μας, των αρχών του Βιομηχανικού Συνδικαλισμού.

Με τη συμβουλή και την ενίσχυση της εργατικής τάξης για τη συγκρότηση τέτοιων μορφών βιομηχανικής οργάνωσης, οι οποίες θα επιτρέψουν σ’ αυτήν, όχι μόνο να βελτιώσει τις παρούσες συνθήκες ζωής της αλλά, τελικά, να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο όλων των βιομηχανικών κλάδων.

Η Industrial Socialist League είναι αυστηρά αντιπολιτική (σ.τ.μ.: με την έννοια ότι εναντιώνεται στον έλεγχο κάθε πολιτικού κόμματος) και αντιμιλιταριστική.

Cape Town, Φεβρουάριος 1920:

Πηγή: The Bolshevik Cape Town, Φεβρουάριος 1920.