...
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

 

Την 1η Μαρτίου 1921 ξεσπά η εξέγερση της Κρονστάνδης –μία από τις μεγαλύτερες εκφράσεις του λαϊκού ελευθεριακού αγώνα κατά του ολοκληρωτισμού των μπολσεβίκων. Η Κρονστάνδη υπήρξε η τελευταία απόπειρα πραγμάτωσης του επαναστατικού φαντασιακού μίας συμβουλιακής δημοκρατίας, μετά από την αιματηρή καταστολή του μεγαλειώδους αγροτικού κινήματος υπό τον αναρχικό Νέστορα Μάχνο. Σύνθημα των ναυτών της Κρονστάνδης ήταν: «Η δύναμη στα σοβιέτ, όχι στα κόμματα!» Παρά τη λυσσαλέα αντίσταση των 15.000 πεινασμένων υπερασπιστών της, η Κρονστάνδη, απομονωμένη και προδοτικά εγκαταλελειμμένη, υπέκυψε και έπεσε στις 17 Μαρτίου – κατά ιστορική ειρωνεία ανήμερα της 50ης επέτειου της Παρισινής Κομμούνας.

Επακολούθησε ένα όργιο αντεκδίκησης με ολονύκτιες μαζικές εκτελέσεις από την Τσε-Κα. Πολλοί φυλακίστηκαν ενώ 8.000 Κρονστανδινοί πήραν τον δρόμο της εξορίας προς τη Φιλανδία, όπου ζουν έως σήμερα απόγονοι των επιζησάντων.

Ο Τρότσκι, βασικός υπεύθυνος της σφαγής, ο οποίος πάντα εξέφραζε με βίαιη προδηλότητα την αληθινή πρακτική του κόμματος, θα πει σχετικά στο 10ο Συνέδριο του κόμματος: «Λες και το κόμμα δεν είχε το δικαίωμα να επιβάλει τη δικτατορία του, ακόμη κι αν αυτή η δικτατορία ερχόταν σε σύγκρουση με τις παροδικές διαθέσεις της εργατικής δημοκρατίας…»

Κατά μία ακόμη ιστορική ειρωνεία, σήμερα, στην πόλη της Κρονστάνδης υπάρχει μνημείο όπου καίει η «αιώνια φλόγα», όχι προς τιμήν των υπερασπιστών της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά στη μνήμη των εκτελεστών τους!

Διαβάστε
"Τα γεγονότα γύρω από την Κρονστάνδη": https://www.aftoleksi.gr/.../ta-gegonota-gyro-tin.../

και

"Η ιστορία της Κρονστάνδης 100 χρόνια μετά": https://www.aftoleksi.gr/.../istoria-tis-kronstandis-100.../