Nikola Chorbadiev

Εκτός από την εργασία πάνω σε νέα βιβλία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και για την οποία θα σας ενημερώσουμε σύντομα, ο εκδοτικός οίκος "Μαύρη Πλατεία" (“Black Square”” ασχολείται με τη συλλογή, επεξεργασία και έκδοση υλικού για την ιστορία του αναρχικού κινήματος.

Συνεντεύξεις με συμμετέχοντες στην εξέγερση της Κρονστάνδης (Vyacheslav Zemskov και Ivan Ermolaev) και οικογενειακές αναμνήσεις των απογόνων των συμμετεχόντων στην Κρονστάνδη δημοσιεύονται στο κανάλι μας στο YouTube https://www.youtube.com/@bakunista Θα συνεχίσουμε αυτή την ενασχόληση και θέλουμε να κάνουμε διαθέσιμες άγνωστες μέχρι τώρα μαρτυρίες. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας με τη μορφή εθελοντικών δωρεών για το σκοπό αυτό.

Τώρα στο "χαρτοφυλάκιο εργασίας" μας και στον κατάλογο των επερχόμενων κυκλοφοριών υπάρχουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και ένα ντοκιμαντέρ, τα οποία θα θέλαμε να διαθέσουμε στους ρωσόφωνους θεατές σε καλή ποιότητα.

Ο Nikola Chorbadiev (ή Nikola Tchorbadieff, με όνομα γέννησης Joseph Sintov, 1900-1994) - βετεράνος του βουλγαρικού αναρχικού κινήματος. Από το 1923 ζούσε στο Παρίσι. Το 1987 ο ιστορικός του αναρχικού κινήματος Alexander Skirda κατέγραψε μια 36λεπτη συνέντευξη με τον Chorbadiev, στην οποία μίλησε για τη γνωριμία του με τον Nestor Makhno στο Παρίσι το διάστη,α 1920-1930. (Ζούσε στο ίδιο σπίτι με τον Μάχνο και τον Αρσίνοφ). Αναζητήσαμε αυτή τη συνέντευξη και σκοπεύουμε να τη μεταφράσουμε στα ρωσικά, αποκαθιστώντας την εικόνα του βίντεο και επισυνάπτοντας υπότιτλους.

Η Eugene Taratuta (1912-2005) υπήρξε διάσημη Σοβιετική και Ρωσίδα συγγραφέας και λογοτέχνης. Γεννήθηκε στην αποδημία (ο πατέρας της ήταν ο ονομαστός αναρχικός Alexander Taratuta), το 1917. Επέστρεψε στη Ρωσία με την οικογένειά της το 1934 και ο πατέρας της συνελήφθη το 1937. Ολόκληρη η οικογένεια απελάθηκε στη Σιβηρία. Αφού επέστρεψε από την εξορία (1940) εργάστηκε στη Μόσχα, αλλά το 1950 συνελήφθη ξανά και πέρασε τέσσερα χρόνια σε στρατόπεδα ... Πίσω στο 1995 μίλησε στο επετειακό συνέδριο που ήταν αφιερωμένο στον Alexei Borov, μιλώντας για όσους συνάντησε -μεταξύ των οποίων και ένα κορίτσι- σε όλη τη μακρά και γεμάτη δραματικά γεγονότα ζωή της. Η ιστορία της έχει περιέργως συνυφασμένες παιδικές αναμνήσεις αναρχικών και επαναστατών που επισκέφθηκαν τον πατέρα της (Mark Natanson, αναρχικοί από την έκδοση “Η Φωνή της Εργασίας”, η Έμμα Γκόλντμαν και ο Αλεξάντερ Μπέρκμαν, η Ekaterina Peshkova και άλλοι), τη λογοτεχνική και ιστορική της έρευνα (για τον Stepnyak-Kravchinsky και την Ethel Lilian Voynich) και πολλά άλλα. Σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε αυτή τη συνέντευξη, να προσθέσουμε αποσπάσματα βίντεο (η ηχητική εκδοχή της παράστασής της είναι μεγαλύτερη από το υλικό που έχει διασωθεί) και να καταστήσουμε αυτή τη ζωντανή ιστορική μαρτυρία διαθέσιμη στους θεατές.

Σκοπεύουμε επίσης να κυκλοφορήσουμε μια υψηλής ποιότητας έκδοση του γαλλικού ντοκιμαντέρ της Elaine Chatelen "Nestor Makhno" - μια ιστορία για έναν αξιοσημείωτο επαναστάτη αναρχικό, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών ιστορικών μαρτυριών των συγχωριανών του από το Gulyai Pol, που καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Μπορείτε να υποστηρίξετε το έργο μας και να επιταχύνετε την άφιξη αυτού του υλικού στο κοινό κάνοντας εθελοντικές δωρεές.

Πηγαίνετε στο κανάλι μας: https://www.youtube.com/@bakunista

All of our social networks are:
http://blacksquarepublishing.taplink.ws 



Eugene Taratuta