Emilio Crisi
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

 

Στις 16 Φλεβάρη 1882 γεννήθηκε στο Merlo, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, ο αναρχικός τραγουδιστής και καλλιτέχνης Martin Castro. Ήδη ταλαντούχος από νεαρός στην κιθάρα και τα φωνηρικά, μετακόμισε από την επαρχία στην πόλη για να εργαστεί ως κτίστης. Ταυτόχρονα άρχισε να γράφει στίχους για το εργατικό κίνημα, την εργατική ζωή και τις αναρχικές ιδέες.

Αναγνωρίστηκε από τον Gabino Ezeiza και τον Carlos Gardel, ενώ χρόνια αργότερα οι στίχοι του ερμηνεύτηκαν από καλλιτέχνες του επιπέδου των Hugo del Carril, Alberto Castillo, Edmundo Rivero, Horacio Guarany και του Ουρουγουανού payador Carlos Molina (επίσης αναρχικού, προσηλωμένου στην υπόθεση των καταπιεσμένων).

Ο Martin Castro ήξερε να παρουσιάζει στα διάφορα σκηνικά και στις συγκεντρώσεις που έπαιρνε μέρος κομμάτια όπως "Κόκκινη κιθάρα", "Το ορφανό", "Η αμφιβολία", "Χουάντσο, ο λιποτάκτης" και "Σάκο και Βανζέτι" μεταξύ άλλων.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών το 1971 αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο καλλιτεχνικό έργο με λαϊκές, μαχητικές και ελευθεριακές ρίζες.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.