Στις 30 Γενάρη 1871 γεννήθηκε στο Giurgiu της Ρουμανίας ο Paraskev Stoyanov. Χειρουργός, ιστορικός και ένας από τους πατέρες του βουλγαρικού και ρουμανικού αναρχισμού.

Συνελήφθη το 1890, για τη δημοσίευση ενός αντιμιλιταριστικού μανιφέστου που υπέγραψε με τον Ιταλό αναρχικό Francesco Saverio Merlino. Όταν απελευθερώθηκε μετακόμισε στην Ελβετία όπου γνώρισε τον Πιοτρ Κροπότκιν και τον Élisée Reclus. Διώχθηκε, όμως, από την Ελβετία και πήγε στην Ιταλία όπου παίρνει μέρος στην προετοιμασία μιας εξέγερσης στη Σικελία. Μετά τη σύλληψη και την απέλασή του επέστρεψε στη Βουλγαρία.

Ως πολύγλωσσος, μετέφρασε στα ρουμανικά μερικά γραπτά των Κροπότκιν και Ζαν Γκραβ. Συμμετείχε στη δημιουργία της Αναρχοκομμουνιστικής Ομοσπονδίας Βουλγαρίας και συνεργάστηκε με ελευθεριακές εκδόσεις. Το 1918 διορίστηκε καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή της Σόφιας και στη Βάρνα δημιούργησε το πρώτο σανατόριο με εξειδίκευση στην φυματίωση των οστών. Το 1932 δημοσίευσε τις αναμνήσεις του για τον Élisée Reclus στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Pensiero e Volontà”.

Πέθανε στις 14 Νοέμβρη 1941 στη Σόφια.