Casa del Pueblo Gijón
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

 

Τον Γενάρη του 1925 κυκλοφόρησε στο Παρίσι το πρώτο τεύχος του περιοδικού «La Révolution Proletarienne» («Η Προλεταριακή Επανάσταση»), με υπότιτλο «Revue monthly syndicaliste communiste» («Μηνιαία Συνδικαλιστική Κομμουνιστική Επιθεώρηση»). Αργότερα θα έχει τον υπότιτλο «Revue Syndicalista Révolutionnaire» («Επαναστατική Συνδικαλιστική Επιθεώρηση») και θα είναι διμηνιαία.

Δημιουργημένη από τον Pierre Monatte, αυτή η έκδοση, πιστή στο πνεύμα και το γράμμα της Χάρτας της Αμιένης, κρατήθηκε μακριά από την επιρροή των πολιτικών κομμάτων και από κρατικές και εργοδοτικές παρεμβάσεις.

Αν και δεν όχι ειδικά αναρχική έκδοση, αρκετοί ήταν οι ελευθεριακοί που εργάστηκαν στην έκδοση, όπως οι Louis Mercier, Nicolas Faucier, Robert Louzon –ο οποίος ήταν αρχισυντάκτης– Jean de Boe, Roger Lapeyre, Jacques Mesnil και άλλοι.

Άλλοι συντελεστές ήταν οι Georges Airelle, Paul Barton, Maurice Chambelland, F. Charbit, Maurice Dommanget, Jean Duperrey, JP Finidori, R. Guillore, Roger Hagnauer, Marcel Martinet, Cécicle Michaud, Joseph Peyra, Alfred Rosmer, Boris Lime, M. Και άλλοι.

Το περιοδικό σταμάτησε την κυκλοφορία του στις 10 Αυγούστου 1939, μετά την έκδοση 300 τευχών, αλλά επανεμφανίστηκε το 1947 και συνέχισε την κυκλοφορία του με διακοπές, μέχρι το 2007.

Να σημειωθεί ότι από το 1956 το περιοδικό είχε την υποστήριξη της Ένωσης Συνδικαλιστών (Union of Trade Unionists) που προσπάθησε να ανασυντάξει όλους ανεξαιρέτως τους συνδικαλιστές αγωνιστές, ανεξάρτητα από το σε ποιο συνδικάτο ανήκαν, με στόχο τη διατήρηση του συνδικαλισμού χωρίς καμία παρέμβαση κάποιας κάστας, κόμματος ή του Κράτους.

*Πηγή: Casa del Pueblo Gijón. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.