Στις 9 Δεκέμβρη 1928 γεννήθηκε στην Κούβα ο Boris Santa Coloma, συνδικαλιστής, αναρχικός και μέλος του Κινήματος που επιτίθεται στο Στρατόπεδο Moncada. Ως νεαρός εργάτης εργάστηκε στην ψυκτική βιομηχανία και έγινε συνδικαλιστής της UST. Ήταν μέλος του επαναστατικού σώματος από 1200 αγωνιστές που θα αναλάβει τον έλεγχο της Moncada την ιστορική ημερομηνιία της 26ης Ιούλη 1953.

Θα συλληφθεί, θα βασανιστεί και θα σκοτωθεί από τις δυνάμεις της δικτατορίας του Fulgencio Batista, του ίδιου καθεστώτος που εξαφάνισε και τον ελευθεριακό αγωνιστή Miguel Rivas.

Στην αντίσταση στη δικτατορία του Batista, όπως και την αυγή της κουβανικής επανάστασης, οι αναρχικοί έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο μέσω του κουβανικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα εκφραστεί με γενικές απεργίες που έμελλε να παραλύσουν το νησί στις πιο κρίσιμες στιγμές της επανάστασης.

Εκτός από τη συνεισφορά αγωνιστών όπως ο Boris Santa Coloma, ενεργό συμμετοχή στην αντίσταση στη δικτατορία του Batista είχαν και άλλοι αναρχικοί, όπως ο Gilberto Liman και ο Luis Linsuaín στο Ανατολικό Μέτωπο, καθώς και φυσιογνωμίες όπως ο Placido Mendez στο “The Escambray Front”.

Όσον αφορά τον αγώνα στις πόλεις σημαντικό ρολο έπαιξε η Ελευθεριακή Ένωση της Αβάνας ως κέντρο συναντήσεων τόσο για την M26 όσο και για την Επαναστατική Διεύθυνση.

*Πηγή: Emilio Crisi.