Ο Henry Poulaille γεννήθηκε στις 5 Δεκέμβρη στο Παρίσι και ήταν γιος ενός αναρχικού ξυλουργού. Έμεινε ορφανός στα 14 του.

Αυτοδίδακτος, παθιασμένος με τα βιβλία, σύχναζε σε ελευθεριακές κοινότητες. Το 1923 προσλήφθηκε στον εκδοτικό οίκο Grasset, του οποίου έμελλε να γίνει ο διευθυντής.

Αφιερώθηκε στην προλεταριακή λογοτεχνία, παρουσιάζοντας πολλούς συγγραφείς από τον κόσμο της εργατικής τάξης. Κυκλοφόρησε τη «Νέα Λογοτεχνική Εποχή» όπου δημοσίευσε πολλές κριτικές προσεγγίσεις για θέματα, συμπεριλαμβανομένου του «προλεταριάτου».

Προκλήθηκε μια εχθρότητα από το Κομμουνιστικό Κόμμα εναντίον του για την άρνησή του να κάνει οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του. Το 1935 δημιούργησε τον «Le Musée du Soir», έναν προλεταριακό κύκλο, βιβλιοθήκη και χώρο συζήτησης. Το 1939, συνελήφθη και κρατήθηκε για μια στιγμή επειδή υπέγραψε το Μνημόνιο περί «Άμεσης Ειρήνης» του Γάλλου αναρχικού Louis Lecoin. Με την απελευθέρωση κυκλοφόρησε το προλεταριακό περιοδικό «Τώρα».

Είναι επίσης συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, συχνά αυτοβιογραφικών. «Καθημερινό Ψωμί» (1931); «Ανάθεμα της Γης» (1935); «Το Ψωμί του Στρατιώτη» (1937); «Μόνος στα 14» (1980) κ.ά.

Ο Henry Poulaille πέθανε στις 30 Μάρτη 1980.

*Πηγή: Pierre Mattei.