Στις 5 Νοέμβρη 1954 γεννήθηκε στο Las Piedras της Ουρουγουάης, ο Fernando «Pata» Diaz. Γραφίστας, συνδικαλιστής και μέλος της Resistencia Libertaria (RL - Ελευθεριακή Αντίσταση), της κύριας πολιτικής έκφρασης του οργανωμένου αναρχισμού στην Αργεντινή κατά τη δεκαετία του '70.

Ο «Pata» εισήλθε στο κοινωνικό κίνημα σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκινώντας τη δράση του στο ROE (Resistencia Obrero Estudiantes - Αντίσταση Εργατών Σπουδαστών).

Με την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ουρουγουάη, μετανάστευσε στην Αργεντινή, μαζί με τη συναδέλφισσά του Eva Nieto, αδελφή του ονομαστού αγωνιστή της FAU (Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης), Heber Nieto, που σκοτώθηκε από τάγματα θανάτου.

Στην Αργεντινή άρχισε να εργάζεται στο τυπογραφείο Methopress, ενώ εντάχθηκε στις τάξεις της Resistencia Libertaria, αναπτύσσοντας δράση στο συνδικαλιστικό μέτωπο.

Δύο χρόνια μετά την κήρυξη της δικτατορίας στην Αργεντινή, το 1978, ο Fernando συνελήφθη στο τυπογραφείο όπου εργαζόταν, σε μια επιχείρηση των κατασταλικών μηχανισμών, μαζί με τους συντρόφους του στην Resistencia Libertaria, Edison Cantero και Raúl Olivera, οι οποίοι μαζί με τον Suarez Mason, κλείστηκαν στις φυλακές CCD El Banco, όπου όπως και άλλα μέλη της Resistencia Libertaria και άλλων οργανώσεων, θα θεαθούν ζωντανοί για τελευταία φορά.

Στην Resistencia Libertaria ο Fernando «Pata» Diaz αγωνίστηκε από κοινού με αναρχικούς όπως οι Helvio Mellino (γραφίστας), Elsa Martinez (δασκάλα και δημοσιογράφο), Hernan Ramirez Achinelli (μηχανολόγο μηχανικό), Rita Artabe (σπουδάστρια), Luis Matsuyama και Patricia Olivier (εργάτες τεχνικών έργων), οι αδελφοί Marcelo (από το συνδικάτο ξυλεργατών της Cordoba), Rafael και Pablo Tello (εργάτες του Quarton Builder) και η μητέρα τους, Maria Esther Tello, μία από τις Μητέρες της Plaza de Mayo, και άλλοι.

Η Resistencia Libertaria είχε παρουσία και δράση στους εργάτες του καουτσούκ, του ξύλου, στα εργοστάσια Perkins και Light and Force, στους δάσκαλους, σε εργοστάσια στην Cordoba, στα Ναυπηγεία Berisso, Ensenada και Tigre, στους δικαστικούς υπαλλήλους, στους υδραυλικούς, τους γραφίστες και στους κλωστοϋφαντουργούς (στη La Plata και το Buenos Aires).

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.