Στις 29 Οκτώβρη 1937 δολοφονήθηκε στο Alto do Acebo, στο Lugo της Γαλικίας, ο Emilio Novas Naya.

Αναρχοσυνδικαλιστής, σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε στην Κούβα όπου συνειδητοποιήθηκε συνδικαλιστικά. Εκεί συνελήφθη και απελάθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο, στις αρχές της Β' Δημοκρατίας.

Σεφ στο επάγγελμα, μέλος της CNT. Αρκετά ενεργός στις αγροτικές οργανώσεις της CNT στην περιοχή της A Coruña, συμμετείχε στη δημιουργία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Αγροτών του San Pedro de Nos, τον Ιούλη του 1932. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες της CNT «Solidaridad Obrera» («Εργατική Αλληλεγγύη») και «Solidaridad» («Αλληλεγγύη»).

Για την επαναστατική του δράση, συνελήφθη και εξέτισε ποινή στη φυλακή του Μπούργκος, μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου. Απελευθερώθηκε και επέστρεψε στην A Coruña, όπου επειδή συμμετείχε στην οργανωμένη αντίσταση ενάντια στη στρατιωτική εξέγερση του Ιούλη του 1936, έπρεπε να κρυφτεί μέχρι που τον Δεκέμβρη του 1936 κατάφερε να πλεύσει προς την Αστούριας με το σκάφος «La Libertaria». Εκεί εντάχθηκε στη Συνομοσπονδιακή Ομάδα Gallegian και κατατάχθηκε στο «Τάγμα Γαλικίας» τον Γενάρη του 1937, όπου έφτασε στο βαθμό του λοχαγού.

Όταν επέστρεφε στη Γαλικία μετά την πτώση του Αστουριανού Μετώπου, εγκλωβίστηκε στα βουνά, συνελήφθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από την εθνοφρουρά και μια διμοιρία φαλαγγιτών στις 29 Οκτώβρη 1937 στο Alto do Acebo.

Μεταξύ Αυγούστου 2007 και Μαρτίου 2008, ο Σύλλογος για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης (ARMH) έκανε εκταφή των λειψάνων του από το κενοτάφιο του Acebo, A Fonsagrada, και θάφτηκε με τους συντρόφους του στις 30 Νοέμβρη 2009 στο νεκροταφείο της Fonsagrad, Lugo, Galiza.

*Πηγή: Abel Garcia - Eleuterio Perot Fernandez

Στη φωτογραφία μέλη του «Τάγματος Γαλικίας»