Κυριάκος Βασιλειάδης
Ελλαδικά Κοινωνικά Κινήματα

 

Κυριάκος Βασιλειάδης

Απόσπασμα: “Από το ΚΡΑΚ στο ΡΗΓΜΑ - Οι αναρχικοί στα σκληρά χρόνια της μεταπολίτευσης 1974-’79”

“ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΗ (Κ4Α) ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ…

Το τελευταίο καιρό, διάφορα φασιστοειδή τσογλάνια, επισκέπτονταν κρυφά τα βράδια το βιβλιοπωλείο ΡΗΓΜΑ και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού προς τους ανθρώπους του, με απειλητικά σημειώματα και αναγραφή φασιστικών συνθημάτων. Την επομένη ημέρα μετά από τη τελευταία "επίσκεψη" που έκαναν, γίνεται συζήτηση με πολλούς συντρόφους στο βιβλιοπωλείο. Στη κουβέντα που κάνουμε πως θα αντιδράσουμε, αποφασίζουμε να στείλουμε μια δημόσια καταγγελία προς τις εφημερίδες, που τοιχοκολλείται έξω από το βιβλιοπωλείο και να λάβουμε τα μέτρα μας και τα "μέτρα" τους!..

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το ΡΗΓΜΑ μοναδικό πολιτικό βιβλιοπωλείο στη Κοκκινιά (που εκδίδει και το περιοδικό “ΕΔΩ και ΤΩΡΑ”), το τελευταίο διάστημα δέχεται απειλητικές επιστολές από φασίστες. Στις 8 του Μάρτη το βράδυ, γράφτηκαν στις βιτρίνες με σπρέι συνθήματα της φασιστικής-ναζιστικής οργάνωσης ‘4ης Αυγούστου’ και εκ νέου ρίχτηκε απειλητικό σημείωμα που απειλεί με θάνατο τον υπεύθυνο του χώρου!
τέτοιες ενέργειες που έχουν καταντήσει ήδη καθημερινό φαινόμενο στην Αθήνα και αλλού, απειλείται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και επιβάλλεται ένας δικτατορικός μονόλογος απ΄αυτούς που έχουνε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (κατήχησης-προπαγάδας).

Εμείς οι άνθρωποι του βιβλιοπωλείου προειδοποιούμε όλα αυτά τα ελεεινά και τρισάθλια φασιστάκια, ότι σε δεδομένη ‘συνάντηση’ μας μαζί τους! θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με μας και μόνο με μας! Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να ζητήσουμε οποιαδήποτε ‘προστασία’ από την αστυνομία και ούτε θα αρκεστούμε σε ανώδυνες καταγγελίες, αλλά θα αναλάβουμε μόνοι την προστασία μας σαν ελεύθεροι άνθρωποι.

Κοκκινιά, 9 Μάρτη 1977”.

Αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έμαθα περίπου ποιοι ήταν αυτοί, όταν τυχαία συνάντησα έναν γνωστό μου στη Νίκαια. Στη κουβέντα μου είπε με κάτι μισόλογα, ότι ήταν κάτι φασίστες-χουντοβασιλικοί που έμεναν στη Παλιά Κοκκινιά, ότι είχαν επαφές και σχέσεις με την “4η Αυγούστου” και τίποτα άλλο! Όταν τον ρώτησα γιατί δεν μου το είχε πει τότε, μου είπε ότι δεν ήθελε να μπλέξει και φοβόταν γιατί ήμουν πολύ αγριεμένος και "γιάλιζε" το μάτι μου!.. Μετά από τόσα χρόνια που είχαν περάσει, ήταν φανερό ότι ακόμα φοβόταν για να μου πει περισσότερα γι΄αυτούς.

 

 

Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ "ΣΑΠΡΟΦΥΤΗ ΜΗΤΡΑ" ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Κόμμα 4ης Αυγούστου (Κ4Α): Φασιστική-νεοναζιστική οργάνωση με στρατιωτική δομή και παραστρατιωτική δράση, που ιδρύθηκε το 1960 με αρχηγό τον Κ. Πλεύρη. Η ονομασία της προερχόταν από την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά στις 4 Αυγούστου 1936. Στα “Ιουλιανά” συνεργάστηκε με την ΕΚΟΦ και την ΕΡΕΝ και υποστήριξε ανοιχτά την επιβολή δικτατορίας. Στη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας πολλά στελέχη του ανέλαβαν δημόσιες θέσεις με τον ίδιο τον Πλεύρη (προσωπική σχέση με τον Παπαδόπουλο), να είναι πολυθεσίτης: σύμβουλος του Αρχηγείου Στρατού, καθηγητής στις σχολές αστυνομίας και χωροφυλακής, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του σκληροπυρηνικού συνταγματάρχη Ι. Λαδά (γεν. Γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και πρώην διοικητής στην ΕΣΑ), που αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα του "4η Αυγούστου", σύνδεσμος με την "Φασιστική Διεθνή" στην Ιταλία κλπ. κλπ.

Στις αρχές της μεταπολίτευσης ο Πλεύρης θα εμφανιστεί πάλι με την φασιστική-νεοναζιστική οργάνωση "4η Αυγούστου" και μαζί με τους "συναγωνιστές" του: Λοχαγό Μπόλαρη ("δεξί" χέρι του πραξικοπηματία Ιωαννίδη), Τζαβέλα, Γεωργιάδη (αξιωματικοί του στρατού), Καλέντζη, Μιχαλολιάκο, Ναστούλη, Παξινόπουλο, Σταθόπουλο, Δενδρινό, Κουρκουλάκο και άλλους... Ήταν η "σαπρόφυτη" μήτρα που γέννησε στη μεταπολίτευση -με την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος ο ελληνικός εθνικοσοσιαλισμός- όλα τα εθνικιστικά-φασιστικά και ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις που ακολούθησαν: Νέα Τάξη, Εθνικό Μέτωπο, Εθνικοσοσιαλιστική Οργάνωση, Πατριωτικός Σύνδεσμος Αθηνών - Ι. Καποδίστριας, ΕΠΕΝ, ΕΝΕΚ κ.α. μέχρι το τωρινό συφιλιδικό τοξικό απόστημά της (Χρυσή Αυγή).