Στις 16 Σεπτέμβρη 1941 γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο ο Nelson Santana, συνδικαλιστής ακτιβιστής και μέλος της FAU (Ουρουγουανή Αναρχική Ομοσπονδία) που εξαφανίστηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Κόνδορ (Condor Plan).

Σε νεαρή ηλικία άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ελαιοχρωματιστή, ενώ εκπαιδεύτηκε στις κατασκευές. Εκείνο το διάστημα προσέγγισε τα μαχητικά συνδικάτα, γινόμενος μέλος της Φοιτητικής Εργατικής Αντίστασης (ROE). Η πολιτική του προσέγγιση στον αναρχισμό συμβάδισε παράλληλα με την ένταξή του στη FAU.

Το πραξικόπημα του 1973 τον βρήκε να εργάζεται στην κλωστοϋφαντουργία Manufactura Norte, από όπου απολύθηκε εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης, που εκφράστηκε με την ενεργό συμμετοχή του στην ιστορική απεργία του 1973. Τότε πήγε να εργαστεί στο εργοστάσιο ελαστικών FUNSA, που ήταν προμαχώνας της εργατικής αντίστασης κατά της δικτατορίας της Ουρουγουάης.

Ξεκινώντας από τη στρατηγική υποχώρηση που καθόρισε η πολιτική οργάνωση απέναντι στην κατασταλτική πρόοδο, υποχώρησε και αυτός στην Αργεντινή το 1974. Με το πολιτικοστρατιωτικό πραξικόπημα του 1976, μετανάστευσε στην Παραγουάη, όπου τελικά συνελήφθη τον Μάρτη του 1977 στην Asunción από τα όργανα της δικτατορίας του Stroessner, μαζί με τον σύντροφό του στη FAU, Gustavo Insaurralde. και τρεις αγωνιστές των Montoneros - τους Dora Landi, Alejandro Loguluso και Jose Nell.

Ως μέρος του Condor Plan βασανίστηκαν από στρατιωτικούς της Παραγουάης, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Μεταφέρθηκαν στην Αργεντινή, όπου εθεάθηκαν ζωντανοί για τελευταία φορά στο CCD Club Atlético.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.