...
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

 

Η Margaret Louise Higgins Sanger γεννήθηκε στις 14 Σεπτέμβρη 1879 στο Corning της Νέας Υόρκης. Ήταν συγγραφέας, φεμινίστρια, σεξουαλική παιδαγωγός, νοσοκόμα και πρωτοπόρος της αντισύλληψης.

Το 1914, το The Woman Rebel κυκλοφόρησε ένα μηνιαίο δελτίο οκτώ σελίδων που προωθούσε την αντισύλληψη χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Ούτε θεοί, ούτε αφέντες». Με τη συνεργασία φίλων εκφραστών του Αναρχισμού, η Margaret Louise Higgins Sanger έκανε δημοφιλή τον όρο «έλεγχος των γεννήσεων» ως το εναλλακτικό του ευφημισμού «οικογενειακός περιορισμός», ανακοινώνοντας ότι κάθε γυναίκα πρέπει να ορίζει απόλυτα το σώμα της. Ο κύριος στόχος του δελτίου ήταν να εκφραστεί μιας νομικής υφής αμφισβήτηση στους ισχύοντες ομοσπονδιακούς νόμους που απαγόρευαν τη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με την αντισύλληψη.

Στις 16 Οκτώβρη 1916 άρχισε να λειτουργεί στο Brooklyn μια κλινική οικογενειακού προγραμματισμού και ελέγχου των γεννήσεων, η πρώτη του είδους της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εννέα ημέρες μετά το άνοιγμα της κλινικής η Margaret Louise Higgins Sanger συνελήφθη για πρόκληση «δημόσιας αναστάτωσης». Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δικαστής ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να συναναστρέφονται με την ιδέα ότι δεν μπορούν να έχουν σύλληψη.

Το 1952 η Sanger εξελέγη πρόεδρος της International Planned Parenthood Federation, της μεγαλύτερης διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη δημόσια υγεία, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τον έλεγχο των γεννήσεων. Πέθανε στις 6 Σεπτέμβρη 1966 στο Tucson της Αριζόνα.

*Πηγή: Walter Ranieri. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.