Ο Zachary Rublevsky γεννήθηκε το 1886 στην επαρχία Mogilev και πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 1909, στην περιοχή Nizhnedneprovsk Novomoskovsky. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια, αλλά έγινε εργάτης στο σιδηροδρομικό σταθμό. Το 1904 εργάστηκε στην Άπω Ανατολή. Με την επιστροφή του στο Nizhnydneprovsk, έγινε μέλος της τοπικής κομμουνιστικής αναρχικής ομάδας Amur-Nizhnydniprovsk.

Το καλοκαίρι του 1908 συμμετείχε στην προετοιμασία της επίθεσης στις φυλακές με σκοπό την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Συμμετείχε, επίσης, στη δολοφονία του χωροφύλακα Vachmister Vatz και του κατασκόπου Gavrilov.

Το φθινόπωρο του 1908, αυτός και μια ομάδα συντρόφων προσπάθησαν ανεπιτυχώς να απελευθερώσουν έναν αναρχικό κρατούμενο στην επαρχία Mogilev. Ο Rublevsky ήταν αυτός που πέταξε μια βόμβα στο σπίτι ενός γαιοκτήμονα και εξαιτίας της καταδίωξης που ακολούθησε τραυματίστηκε σοβαρά.

Οι σύντροφοι του Rublevsky απαλλοτρίωσαν το οινοπωλείο του θησαυροφυλακίου και το μετέφεραν στο Αικατερινοσλάβ. Για κάποιο διάστημα ο Rublevsky ασχολήθηκε με την προπαγάνδα στο Alexandrovsk της επαρχίας Yekaterinoslav.

Το 1909 - ως μέλος της Ομάδας Αγροτικών Αναρχικών-Κομμουνιστών του Zaporizhzhya Krai- συμμετείχε στη ληστεία δύο κυβερνητικών γραφείων, του Ταχυδρομείου Shcherbinovsky.

Στις 26 Φλεβάρη 1909 συμμετείχε σε μια υπόγεια συνάντηση κομμουνιστών αναρχικών στην Sultanovka (προάστιο του Nizhnedneprovsk). Όμως, το σπίτι όπου πραγματοποιείτο η συνάντηση περικυκλώθηκε από αστυνομικούς, απο τους οποίους κατά την ένοπλη αντίσταση των αναρχικών τραυματίστηκαν τέσσερις. Οι περισσότεροι από τους αναρχικούς κατάφεραν να διαφύγουν και να κρυφτούν, αλλά ο Rublevsky και ο G. Sukhovaya περικυκλώθηκαν και, αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν, εκτελέστηκαν επιτόπου από την αστυνομία.

*Πηγή: Овсянников Сергей. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.